Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Radu Hanga catre cei reveniti din strainatate: "Aveti niste datorii de platit fata de cei care v-au facut oameni"

Diverse
Typography

Un eveniment care a reţinut oarecum atenţia a fost constituirea, la nivelul municipiului Câmpia Turzii a unei structuri, a unei organizaţii PSD Diaspora.

Sala de şedinţe a Palatului Cultural Câmpia turzii a găzduit, aşadar, întâlnirea de prezentare a acestei nou costituite structuri din cadrul PSd Câmpia Turzii.

Prezent la eveniment, administratorul public Petre Pop a explicat că totul a pornit de la un studiu efectuat la nivelul municipiului în care au fost prinse diverse categori - bărbaţi, femei, vârstnici - studiu care şi-a propus să se aplece asupra fenomenului migraţiei, fenomen care ar fi creat multe comportamente atât sociale, dar şi individuale.

"Când au plecat de aici au plecat cu ceva, au ajuns în mediul respectiv, au dobândit ceva şi cu acel ceva s-au întors înapoi"" a explicat Petre Pop menţionând că ar trebui "să vedem dacă acel ceva foloseşte, dacă acel ceva i-a pus în imposibilitatea de-a se readapta".

Chiar mai mult, administratorul public de la Câmpia Turzii a vorbit despre modul în care români plecaţi la muncă în străinătate au încercat să se constituie în organizaţii.

Pornind de la lipsa de reprezentare a acestui tip de cetăţeni reveniţi, Petre Pop preciza că cel puţin la nivelul noii structuri PSD Diaspora există 30 de persoane care au stat peste 3 ani în străinătate, nevoia de reprezentare constatată fiind la baza constituirii acestei structuri de bază, structură fomată din acei 30 de membri, o structură care să vină cu viziune şi cu proiecte.

Conducerea acestei structuri este reprezentată de Cristina Soloşi (preşedinte), Octavian Ciobanu (vicepreşedinte), Florin Şimon (vicepreşedinte), Ioan Hiriza (vicepreşedinte) şi Ioana Ciobanu (secretar).

Invitată să ia cuvântul, Cristina Soloşi a mulţumit colegilor pentru încrederea care i-a fost acordată.

"Consiliul local al PSD a hotărât înfiinţarea acestei organizaţii - PSD Diaspora - cu o structură similară asemeni organizaţiei de femei, de pensionar sau tineret. Organizaţia este formată din persoane care au fost plecate la muncă în străinătate şi s-au întors acasă" a precizat şi Cristina Soloşi care a mai precizat că cei constituiţi în această structură "doresc, prin acest demers, să se simtă reprezentaţi la nivelul factorilor de decizie din oraş, programele asociaţiei adresându-se cetăţenilor indiferent de orientare politică, etnie sau statut social", astfel dezvăluindu-se ideea intenţiei unor candidaturi la nivelul Consiliului Local Câmpia Turzii pentru alegerile din 2016.

În plus, noul preşedinte al PSD Diaspora Câmpia Turzii a prezentat şi obiectivele principale ale noii structuri:

- înfiinţarea unui centru de reintegrare socială şi profesională a emigranţilor din Câmpia Turzii şi comunele limitrofe
- promovarea în Consiliul Local Câmpia Turzii a cel puţin un consilier local din rândul acestei categorii; cu cât suntem mai mulţi, cu atât putem fi reprezentaţi mai bine la nivelul Consiliului Local a oraşului nostru
- realizarea unor programe de consiliere pentru copii şi tineri care au trecut prin fenomenul migraţiei
- crearea unei baze de date cu cei plecaţi în străinătate şi iniţierea programelor "Câmpia Turzii spaniolă", "Câmpia Turzii italiană", "Câmpia Turzii austriacă" etc. pentru că sunt cetăţeni plecaţi în foarte multe ţări

"Acest proiect este unul zonal de amploare, doar din Câmpia Turzii şi zonele limitrofe fiind plecaţi la muncă în afara ţării peste 4.000 de cetăţeni" mai spunea Cristina Soloşi adăugând: "Dorim să urmărim fenomenul migraţiei şi criza familială, să urmărim identificarea şi evidenţierea modificărilor esenţiale prin care a trecut familia şi consecinţele migraţiei părinţilor în străinătate pentru un loc de muncă, asupra familiei în general şi asupra copilului în mod particular".

Dacă Octavian Ciobanu - unul dintre noii vicepreşedinţi - îşi amintea că la momentul plecării "am lăsat ceva, când am venit am găsit altceva, am adus altceva, o experienţă pe care am câştigat-o peste hotare şi care poate aduce un plus comunităţi" şi la momentul sosirii "am găsit o evoluţie, vrem să ne reintegrăm şi să facem ceva bun pentru comunitatea noastră", un alt vicepreşedinte prezent la întâlnire - Florin Şimon - după ce a mulţumit iniţiatorilor pentru că i-au propus să se implice în proiect, spunea: "Am observat că sunt şi probleme când revii" vorbitorul considerând că proiectele cu care ei vin sunt perfectibile şi echipa poate fi extinsă, cât şi exprimându-şi speranţa că "proiectele noastre să aibă susţinere şi să convingem tinerii din oraş că a fi în acest oraş putem fi împreună solidari, să găsim reprezentare în consiliul local unde putem să expunem problemele".

Nu în ultimul rând, primarul Radu Hanga s-a referit şi la plecările peste hotare înainte de 1989: "Cei care au plecat au mers mai mult de curioşi, era o altă lume, era altceva. Au luat contact cu lumea de acolo unde e şi bine, e şi rău, dar este altceva".

Apreciind că din România au plecat la muncă peste hotare un număr de aproximativ 4 milioane de pesroane primarul Câmpiei Turzii atrăgea, totuşi, atenţia că românii au şi nişte caracteristici care nu trebuie uitate: "facem parte din familia latină, mai vioaie, agitată, mai cu personalitate, poate chiar mai indisciplinată".

Cu referire la cei plecaţi şi reîntoşi, Radu Hanga spunea: "Aţi învăţat lucruri noi şi puteţi face o comparaţie mai justă între ce este aici şi acolo, sunteţi o comunitate cu interese specifice, care aveţi subiecte de discutat pe care alţii nu le înţeleg. Ideea e să vă constituiţi într-un grup care - pe lângă faptul că are experienţă şi informaţie proprie, un mod de a gândi propriu - aveţi probabil şi interese comune care ar trebui să fie promovate"

Exprimându-şi speranţa că ar fi bine să revină în România - şi chiar în Câmpia Turzii - şi alţii din cei plecaţi la muncă în străinătate, primarul Câmpiei Turzii atrăgea atenţia că "Există o probabilitate foarte serioasă care au stat 10-15 ani în străinătate să nu mai vină înapoi" dar a şi recurs la "datoria" pe care ar avea-o cei plecaţi în străinătate: "aveţi şi nişte datorii de plătiti faţă de cei care v-au făcut oameni".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS