Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Informare publică a grupului de consilieri locali PNL Turda cu privire la ședința ordinară a Consiliului Local Turda din data de 25 august 2016

PNL
Typography

Ședința ordinară a Consiliului Local Turda din 25 august 2016 a avut inițial pe ordinea de zi 7 Proiecte de Hotărâre, la fața locului adăugându-se alte 3, acestea din urmă vizând activitatea Companiei de Apă Arieș. Această practică a impunerii inopinate a unor Proiecte de Hotărâre, un fel de politică a ”faptului împlinit”, utilizată tot mai des de noua administrație locală, este, din punctul nostru de vedere, neproductivă, căci exclude lectura și analiza profundă a Proiectelor de Hotărâre de către fiecare consilier local, făcând astfel loc arbitrariului inițiatorului.

Primul Proiect de Hotărâre, inițiat de primarul Cristian Matei, s-a referit la rectificarea bugetului local și a bugetului activităților finanțate din venituri proprii și subvenții de la bugetul local pe anul 2016. Concret, a fost vorba despre rectificarea pozitivă a bugetului local cu suma de 209 097 RON, din care un cuantum de 187 100 RON a reprezentat suplimentarea bugetului alocat evenimentului ”Zilele Municipiului Turda 2016”, diferența (21 997 RON) fiind repartizată unor mici investiții la instituțiile de învățământ din municipiu. La acest Proiect de Hotărâre, consilierul liberal Cristian Felezeu a solicitat precizări cu privire la proveniența suplimentărilor bugetare și la valoarea totală a bugetului alocat ”Zilelor Municipiului Turda 2016”. Am aflat, cu acest prilej, faptul că bugetul rezervat ”Zilelor Municipiului Turda 2016” se ridică la cca. 500 000 RON (5 000 000 000 de lei vechi sau 110 000 Euro). Sugerăm executivului local să publice transparent și cu celeritate bugetul final al evenimentului ”Zilele Municipiului Turda 2016” și execuția bugetară detaliată pe fiecare categorie de cheltuieli. Cetățenii din Turda, plătitori de impozite și taxe, au dreptul să afle aceste informații.

Cel de-al doilea Proiect de Hotărâre, care a întrunit adeziunea unanimă a consilierilor locali, s-a referit la acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Turda pictorului Nicolae Maniu, unul dintre cei mai reprezentativi artiști plastici contemporani români, născut la Turda în anul 1944 și locuind actualmente la Paris.

Al treilea Proiect, inițiat de primarul Cristian Matei, a adus în discuție acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Local Turda, Paul Năstase (consilier local PSD), în Adunarea Generală a Acționarilor la SC Agro Transilvania Cluj SA. 

Un alt Proiect, inițiat de primarul Cristian Matei și care a suscitat o serie de dezbateri, s-a referit la acordarea în folosință a unui spațiu de 17,55 mp, aparținând domeniului privat al Municipiului Turda, situat pe str. Republicii, nr. 15, către Fundația ”Sfântul Ierarh Nicolae”, în vederea amenajării unui centru de evidență, consiliere și informare a persoanelor de vârsta a III-a. Fără a contesta posibila utilitate a unui astfel de centru, privim cu rezervă șansele lui de succes, ținând cont de faptul că inițiatorii nu dețin informații despre interesul posibililor beneficiari de a frecventa un astfel de centru, în absența unei analize de nevoi, pe care recunosc că nu au realizat-o, și de faptul că Fundația nu a dovedit că are capacitatea de a gestiona un astfel de proiect, respectiv resurse pentru cheltuielile de întreținere, resursă umană calificată și experiență în oferirea serviciilor prognozate. În ceea ce ne privește, vom urmări cu interes derularea acestui proiect și vom reveni cu informații despre activitățile desfășurate în spațiul alocat prin Hotărârea Consiliului Local. 

Alte două Proiecte, inițiate de primarul Cristian Matei, s-au referit la concesionarea, fără licitație publică, a unui teren (15 mp, pe str. Libertății, nr. 5A) către persoane private (Lubinschi Nicolae Adrian și Lubinschi Angela) și la aprobarea documentației tehnice în vederea instituirii dreptului de servitute pentru un imobil privat. 

Cele 3 Proiecte de Hotărâre introduse ad-hoc pe ordinea de zi de primarul Cristian Matei, privind activitatea Companiei de Apă Arieș, s-au referit la aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru Proiectul Regional de dezvoltarea a infrastructurii de apă și canal din regiunea Turda-Câmpia Turzii (2014-2020), aprobarea contribuției Municipiului Turda pentru lucrările de investiții aferente proiectului menționat și acordul Consiliului Local în vederea utilizării domeniului public pentru viitoarele lucrări din proiect. Cu privire la aceste Proiecte, consilierul liberal Ciprian Rigman a solicitat o serie de clarificări: prezentarea detaliată, în cadrul Consiliului Local, a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici; menționarea surselor din care se va acoperi cota de cofinanțare a municipiului în cadrul proiectului de finanțare european și dacă există o eșalonare pe ani a acestei contribuții, conform graficului de execuție, precum și identificarea clară a suprafețelor domeniului public ce vor fi afectate de lucrări. Toate aceste informații erau imperios necesare pentru ca membrii legislativului local să decidă în cunoștință de cauză. Din nefericire, majoritatea politică din jurul PSD a aprobat ”cu ochii închiși” toate aceste Proiecte.  

În cadrul acestei ședințe ordinare de Consiliu Local s-a mai dezbătut pe tema insecurității sociale care caracterizează zona străzii Barbu Lăutaru, aspect ridicat de cetățenii prezenți în sala de ședință și pe care consilierii liberali l-au făcut cunoscut executivului în ședințele precedente de plen. De asemenea, cetățenii au ridicat și problema realizării branșamentelor rețelei de apă de pe strada Potaissa. Facem precizarea că ședințele Consiliului Local sunt publice, prin urmare fiecare locuitor al acestui oraș poate fi prezent în sala de ședință și, respectând regulamentul legislativului și cutumele specifice, poate formula orice nemulțumire, recomandare sau sugestie.

La secțiunea Diverse, consilierii liberali au formulat o serie de propuneri adresate executivului local: amplasarea și suplimentarea toaletelor ecologice din parcurile municipale, instalarea de semafoare sau limitatoare de viteză înaintea trecerilor de pietoni amplasate în preajma unităților de învățământ (consilier Ciprian Rigman), reabilitarea străzii Petru Maior și a sensului giratoriu din zona Caraiman (consilier Lucian Cordiș), inițierea rapidă a unui proiect de finanțare destinat anvelopării clădirii Spitalului Municipal sau inițierea demersurilor pentru cadastrarea Municipiului Turda (consilier Cristian Felezeu).

În final, recomandăm executivului local amplificarea transparenței politice prin oferirea răspunsurilor la interpelări tuturor consilierilor locali, fără deosebire de apartenența lor politică, căci fiecare dintre ei au ajuns în forul legislativ local prin votul cetățenilor, pe care îi reprezintă.

Cu deosebit respect față de cetățeni,
Grupul consilierilor liberali cu Consiliul Local Turda 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS