Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

“Hăis” şi “cea” la PNL Turda. Plus laude pedeliste cam nefondate | VIDEO

PNL
Typography

Cea mai recentă conferinţă de presă a liberalilor turdeni a fost un bun prilej de a oferi tuturor posibilitatea să vadă mai în profunzime care sunt resorturile care mână cu adevărat liberalismul la Turda şi să înţeleagă situaţia (nu neapărat extrem de plăcută) în care urmaşii turdeni ai brătienilor se poziţionează.

Respectiva conferinţă i-a oferit consilierului Marius Riter posibilitatea să mai dea o lovitură la gioale pesediştilor şi să laude pedeliştii.

Iată, în concret, ce spunea Marius Riter:

“Referitor la vechea moştenire - că tot am fost acuzaţi de veche moştenire - de doi ani de zile nu sunt în stare să rezolve problema podului care stă să cadă.
Dacă vă aduceţi aminte, pe vechea administraţie - aşa bună-rea cum a fost - s-au făcut primul pod de pe variantă, s-a făcut podul de pe Arieş, s-a făcut podul din Poştarât şi podul de la Hărcana. Au fost patru poduri care s-au constriuit în oraş. De doi ani de zile, podul stă să cadă, nimeni nu ia nicio măsură.
La anumite intervale de timp ni se prezintă în consiliul local tot felul de proiecte de hotărâre prin care noi predăm către cineva podul. Şi acel cineva numai nu preia...”

Ce ne-a atras atenţia cel mai tare a fost insistenţa cu care Riter încerca să instituie în mentalul opiniei publice că podul de la ieşire din Turda spre Alba Iulia “stă să cadă”.

Când spui “podul care stă să cadă” nu poţi veni ulterior să spui că altceva ai vrut să spui. Chiar gramatical privind situaţia, întrebăm (incluisv pe dl. Riter) “Ce stă să cadă?”. “Podul”, evident, ceea ce înseamnă că propoziţia “stă să cadă” introdusă prin “care” se referă exact la pod şi nu la altceva.

Asta ca să nu vină Marius Riter mai apoi să ne spună că nu a spus ce-a spus ci că a spus altceva decât a spus (pixelul albastru marca Funeriu, dacă mergem pe filieră pedelistă).

Ei bine, pentru că nu toată lumea arae aşa memorie scurtă cum cred unii, ne-am amintit că numai cu trei săptămâni şi câteva zile în urmă - la cealaltă conferinţă de presă a liberalilor turdeni de pe la începutul lui aprilie - un alt consilier PNL, Cristian Felezeu spunea sus şi tare că nu trebuie să se îngrijoreze nimeni pentru că structura de rezistenţă a podului nu este afectată şi că nu există pericolul prăbuşirii.

Iată ce spunea Cristian Felezeu pe 3 aprilie:

“Podul în sine, trebuie spus, ca şi structură, nu are nicio problemă. Să nu se alarmeze lumea că - Doamne fereşte! - se surpă podul. El, din punct de vedere al structurii constructive, este în regulă. El trebuie rebilitat parte de trotuare şi partea de suprafaţă carosabilă, de uzură. Şi lucrări minore în albia Arieşului. Dar nu prezintă un pericol.”.

Şi acum noi ce să înţelegem, că liberalii nici măcar nu vorbesc între ei? Unul spune una, unul spune alta... Asta ca să nu mai zicem că la conferinţa din 3 aprilie Marius Riter era prezent. N-o fi auzit ce a spus Felezeu sau pur şi simplu nu contează? Poate că pornirea de-a acuza pesediştii este atât de puternică încât transmiterea de mesaje alarmiste către populaţie este cea mai vizibilă armă de discreditare şi nu se ţine cont de nimic?

Măcar cât să nu mai pară bipolari, liberalii turdeni ar trebui cel puţin să se pună de acord în cele ce declară public. Nu de alta, dar să nu râdă cineva de ei - să-i supere astfel - şi să-i facă să scrie pe facebook orice numai să reiasă că ciuma roşie e rea... Că riscul de râs e şi mai mare.

Apoi, ca să îi deschidem puţin mai larg ochii lui Marius Riter spre realitatea pe care pare să nu fie neapărat interesat să o vadă - sau pe care poate că nu o cunoaşte, dar despre care se exprimă public - trebuie să facem nişte precizări.

Marius Riter spunea că “vechea admininistraţie” (adică administraţia pedelistă pe care acum peneliştii se văd în postura de a o lăuda şi apăra după ce ştim ce poziţie aveau peneliştii faţă de pedelişti) a construit patru poduri şi Riter le enumera: “primul pod de pe variantă, (...) podul de pe Arieş, (...) podul din Poştarât şi podul de la Hărcana”.

Pai hai să le luăm puţin pe rând!

“Primul pod de pe variantă” era acolo, înainte ca Ştefănie să fie măcar viceprimar, nu primar. Deci acela nu a fost construit, ci reabilitat.

Podul de peste Arieş, la fel, exista încă dinanite ca Ştefănie să fie viceprimar. În timpul “vechii administraţii” doar s-a reabilitat podul. S-a construit doar un sens de circulaţie în plus.

Dar îl invităm pe Marius Riter să îşi amintească - în calitate de cetăţean, că nu era demnitar atunci - cât a durat povestea cu podul de peste Arieş, care au fost termenele de finalizare, cum au fost acestea amânate şi cu ce scuze - unele jalnice - venea primarul în şedinţele de consiliu ca să motiveze întârzierile. Una dintre ele era iarna. Adică anotimpul rece. Adică executantul nu a terminat lucrarea că a venit iarna şi - cel mai probabil - nu a prevăzut-o. Păi când dai un termen de finalizare şi spui “n” luni de zile, nu calculezi dacă te prinde iarna sau nu? Sau dacă da, şi ştii că nu lucrezi iarna, sau lucrezi mai greu, nu prelungeşti termenul de finalizare în concordanţă cu ritmul de lucru? (Iată înrebări la care să se gândească şi Marius Riter când laudă vechea administraţie care a consimţit la respectivele prelungiri şi venea cu respectivele scuze).

Apoi îl mai invităm pe Marius Riter să îl caute pe Tudor Ştefănie şi să îi ceară acele fotografii/desene/planuri ale podului pe care “vechea administraţie” le flutura prin şedinţele consiliului local ca să impresioneze electoratul pentru un nou vot, de parcă Las Vegas era mic copil pe lângă ce pod va avea Turda peste Arieş. Să ia domnul Riter imaginile proiectului şi să se ducă cu ele lângă podul se peste Arieş şi să se uite când la imagini când la pod, când la imagini, când la pod până când realizează diferenţa între poze şi realitate.

Podul de la Hărcana este, de fapt, un pod de trafic uşor cu un singur sens pe care nu a mai apucat să îl pună în practică regretatul Virgil Blasiu - că nu a mai ajuns primar - dar a fost prezent “să trăiţi dom’ primar” Ştefănie ca să taie panglica şi să-şi ia (inclusiv de la soţia prezentă la panglicăreală) aplauzele  în prima parte a primului mandat.

Nu în ultimul rând ne referim şi la “podul din Poştarât”... E, de fapt, vorba tot despre un pod de trafic uşor cu un singur sens, ca la Hărcana (viteza de deplasare este de 5 km/oră) situat în zona intersecţiei dintre strada constructorilor şi Aleea Plopilor.

Şi dacă domnul Riter nu ştie, îi spunem noi că podul a fost inaugurat fără să fie finalizat. De ce? Pentru că primarul Ştefănie - pe care Marius Riter îl laudă - candida în 2008 la un post de senator PDL şi trebuia musai-musai inaugat podul sâmbătă, 29 noiembrie (de la orele 16:00), că duminică, 30 noiembrie, erau alegeri parlamentare şi primarelui Ştefănie îi trebuiau voturi. Da, era cel care în 2008 a luat un mandat de primar ca în acelaşi an să fie dispus să lase baltă Turda pentru a se face senator, acelaşi primar care, inclusiv la inaugurare, dădea dovadă că stăpâneşte sensurile în limba română ceva de speriat: spunea că podul „a fost realizat şi cu contribuţia celor care s-au implicat în realizarea lui”. Da, de speriat, ce-i drept...

La inaugurarea aceluiaşi pod primarul de atunci recunoştea că podul nu era finalizat, că mai avea nevoie inclusiv de un strat de uzură etc. La inaugurarea aceluiaşi pod primarul spunea că respectiva construcţie era doar o parte, că mai urma construirea unui alt pod, ca să fie două sensuri, dar că mai încolo... pentru că deocamdată trebuie tăiată panglica la pod aşa cum era pentru că nevoia de voturi era mare.

Ca idee, la aproape 10 ani de atunci (din care opt stăpâniţi de “vechea administraţie”) nu s-a mai făcut nimic. Doar atunci trebuiau voturi şi ameţită populaţia.

Şi ca Marius Riter să îşi completeze imaginea despre inaugurarea electorală a unui obiectiv nefinalizat îi amintim că reprezentantul Magda al constructorului ACSA (despre care gurile rele de gură spuneau că ar fi ceva firmă de casă a “vechii administraţii” lăudate acum de penelişti) a avut ceva de spus taman pe subiectul subînţeles: “Până aici, Dumnezeu ne-a ajutat. Să ne ajute Dumnezeu şi mai departe! Vă doresc succes tuturor şi nu uitaţi că trebuie să ne alegem pe cei care trebuie şi credem în ei. Vă mulţumesc!”. Subtil ca o biblie deschisă unde trebuie, nu?

De asemenea, ca Marius Riter să înţeleagă nevoia de voturi a celui pe care acum îl laudă, trebuie să mai spunem că în aceeaşi seară, după inaugurarea “podului de la Poştarât”, primarele s-a dus val vârtej la cules de voturi şi în Parcul Teilor unde tocmai se deschidea un târg de crăciun, cu luminiţe, cu voie bună, îngeraşi din beculeţe, colinde la sintetizatorul tradiţional strămoşesc şi cu toate bucatele specifice crăciunului tradiţional (mănuşi, fulare etc.).

Numai că ştiţi care era problema? Prin HCL 237/20.11.2008, consiliul local de la acea vreme (cu preşedinte de şedinţă Daniela Florea şi cu 18 consilieri prezenţi din 21) a aprobat cu unanimitate de voturi desfăşurarea Targului Sărbătorilor de Iarnă în perioada 01.12-31.12.2008.

Deci forul deliberativ local a aprobat desfăşurarea târgului cu începere din 1 decembrie 2008. Cu toate acestea, primarele era la cules de voturi la târgul care exista deja cu două zile înainte de a fi voie să existe. Dar nu conta, că era primarul Ştefănie acolo la cules de voturi şi dacă primarului îi trebuiau voturi, se putea încălca o hotărâre de consiliu local. Poate că dacă era atunci în opoziţie, aşa fervent cum este acum, Marius Riter ar fi întrebat de ce Poliţia Locală nu amendează lumea din Parcul Teilor pentru tulburarea liniştii publice, târgul nefiind posibil decât din 1 decembrie. Dar ce noroc pe “vechea administraţie” că Marius Riter nu era atunci în opoziţie cum e acum, că era vai de cojocul “vechii administraţii” pe care - ce să vezi? - peneliştii musai acum s-o laude.

Ca picanterie care sublineiază nevoia de voturi prin prezenţa primarului Ştefănie la inaugurarea unui târg care se inaugura peste două zile şi pentru a completa dimensiunea electorală a unui eveniment mascat ca fiind făcut de dragul turdenilor, ne amintim cum solistul de muzică populară şi maestrul de ceremonii Alexandru Făgădar a lăsat să se stingă focul de artificii aducător de voturi dedicat turdenilor pentru a putea încânta populaţia cu ceva de genul “Să-i mulţumim domnului primar Tudor Ştefănie pentru că a adus în oraşul nostru ceva ce nu credeam şi să sperăm cu toţii că va ajunge acolo sus, unde îşi doreşte şi unde îi dorim cu toţii să ajungă!”. Atunci ne întrebam dacă o fi fost bine sau nu ce-a spus Făgădar. N-avem un răspuns, dar poate îl primim acum, peste 10 ani, de la un fan declarat al “vechii administraţii”, Marius Riter... Poate-poate...

Ne-am lungit puţin cu “podul din Poştarât“ ca să înţeleagă mai bine şi Marius Riter ce laudă acum. Cei care nu s-au născut după momentul în care PDL a început să insiste să-şi spună PNL nu au uitat elemente de istorie relativ recentă, elemente pe care probabil Marius Riter nu le stăpânea chiar în totalitate. Sau poate ca da, dar atunci ce impresie lasă cetăţenilor oneşti din aceasta urbe?

În fine, pornirăm de la ideea că liberalii sunt uşori bipolari şi ar trebui să se înţeleagă la un consens pentru conferinţele de presă.

În rest, parcă are tentă de uşoară ipocrizie faptul de a insista sa scoţi ochii unei administraţii care în doi ani nu s-a ocupat de un pod, laudând totodată o veche administraţie - la putere 12 ani - despre care spui neadevărul că ar fi construit patru poduri când nu e chiar aşa.

CU SIGURANŢĂ PROBLEMA PODULUI DE LA IEŞIRE DIN TURDA SPRE ALBA IULIA TREBUIE REZOLVATĂ, însă aceeaşi vehemenţă cu care Marius Riter înfierează vrem să o vedem - măcar ca exerciuţiu - la acelaşi liberal care să meargă şi să îl tragă de mânecă pe “vechiul administrator” întrebându-l ce e cu clădirea casei de cultură, ce e cu blocul din sensul giratoriu, ce e cu starea străzilor din Turda după 12 ani de “veche administraţie” etc. etc. ... Adică dacă pe noua administraţie o blamezi public că nu a făcut nimic doi ani (deşi nimicul ăsta ar trebui uşoir definit) ar fi infinit mai corect să tragi la răspundere o administraţie care a durat 12 ani şi care a lăsat acelaşi “nimic” de care nici noua administraţie spui că nu s-a ocupat. Iar asta inclusiv pentru că Marius Riter ridiculiza şi proiectele de hotărâre privind stabilirea obligativităţii de remediere a podului. Păi vechea administraţie a făcut acest tip de ping-pong ani la rând cu diverse obiective.

Să nu uităm, zic...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS