Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
113 New Articles

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu: „Înfiinţarea de noi şcoli profesionale va contribui la rezolvarea crizei forţei de muncă specializate din România”

PSD
Typography

Guvernul României a decis înfiinţarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANFPISD), în vederea dinamizării eficiente a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală.

Eficientizarea acestei relaţii de colaborare are drept scop modernizarea formării profesionale inițiale în sistem dual. Principalii beneficiari ai acestei măsuri guvernamentale vor fi tinerii, respectiv absolvenții claselor a VIII-a până la împlinirea vârstei de 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați. De asemenea, un alt deziderat ce va fi atins de crearea acestei Autorităţi vizează agenţii economici, cei care, după cum ştim, se confruntă cu mari probleme în a identifica forţă de muncă specializată, calificată şi bine pregătită. Astfel, proprietarii de firme şi companii se vor putea implica direct în formarea profesională a viitorilor lor angajaţi, fiind interesaţi să deţină salariaţi cu bune calităţi profesionale, pentru acoperirea necesităţilor existente.

Potrivit actului normativ de înfiinţare, Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România va fi liantul dintre oferta educaţională actuală şi mediul economic investițional. Această legătură va veni în sprijinul firmelor care au nevoie de forţă de muncă, prin organizarea de clase de școală profesională în sistem dual la nivel național.

ANFPISD va organiza și coordona formarea profesională inițială în sistem dual din România, prin

identificarea, anticiparea și analiza periodică a nevoilor de competențe cerute de piața forței de muncă, precum și introducerea de calificări noi în formarea profesională inițială în sistem dual. De asemenea, Autoritatea se va ocupa de certificarea, din punct de vedere profesional, a absolvenților din sistemul de învățământ dual. Nu în ultimul rând, o altă atribuţie a ANFPISD va fi cea de consiliere a familiilor, a unităților de învățământ și a angajatorilor, în scopul încurajării participării elevilor în formarea profesională inițială în sistem dual.

Salut acest demers de sprijinire a mediului de afaceri autohton, precum şi de oferirea unor şanse reale tinerilor care doresc să se perfecţioneze în meserii cerute pe piaţa muncii. În acest fel, prin crearea acestor clase de şcoli profesionale, va avea de câştigat atât economia naţională, prin dezvoltarea şi modernizarea societăţilor, cât şi generaţia tânără, urmând a fi diminuat considerabil procentul destul de mare al şomajului în rândul tinerilor.

Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU

29 august 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS