Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Expoziţie Teodora Axente la MACN - Spaţiul din literă/ The Space from the Letter. Vernisaj 13 iunie ora 19:00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 13 iunie – 8 iulie 2018, expoziţia „Spaţiul din literă/ The Space from the Letter” a artistei Teodora Axente.

Vernisajul va avea loc miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 19, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30), în prezenţa artistei.

Expoziţia „Spaţiul din literă/ The Space from the Letter”, al cărei curator este Dr. Dan Breaz, îşi propune să pună în valoare lucrări de pictură din cea mai recentă perioadă de creaţie a artistei Teodora Axente. Lucrările se individualizează printr-o pictură în care minuţia detaliului realist fuzionează cu un discurs vizual al semnificaţiilor simbolice.

Toate lucrările expuse au fost realizate în prima jumătate a anului 2018, special pentru expoziţia de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Creaţiile reflectă preocuparea sa pentru expresivitatea figurii umane în spaţii neutre, care nu sunt localizate cu precizie. Teodora Axente excelează prin fineţea observaţiei realiste, detaliile vestimentare fiind atent selectate pentru a potenţa sensurile imaginii. Mănuşile, rochiile, mantiile şi chiar decorurile vegetale sunt semne materiale care oferă indicii asupra trăirilor subiective. Personajele feminine care populează imaginarul artistic se află într-un permanent dialog cu persoana care priveşte, deoarece, prin posturile adoptate, ne lansează provocarea de a ne imagina acel scenariu care stă în spatele gesticii adoptate.

Conceptul curatorial „spaţiul din literă” porneşte de la premisa că „scenariile” pe care le respectă personajele reprezentate îndrumă mereu înspre o finalitate deliberat exclusă din economia imaginii, dar totuşi sugerată prin sintaxa vizuală. Finalitatea naraţiunii picturale ar putea să se refere la recuperarea unui dublu metafizic al fiecăruia dintre noi. Ar putea să se refere la conştientizarea unor trăiri psihice puternice. Dar, în acelaşi timp, ar putea fi un comentariu privitor la nevoia de recuperare a identităţii noastre într-o lume contemporană, care pare adesea să-şi fi uitat fundamentele. „Spaţiul din literă” este acel fragment geometric sau cromatic fără identitate proprie, dar fără de care forma „literei” nu ar avea niciun sens. În mod similar, scopul înscenărilor picturale realizate de Teodora Axente este lăsat în afara cadrelor unei explicaţii logice. Şi totuşi, fără acest „scop” prezent în fiecare detaliu, imaginile n-ar mai avea aceeaşi putere de convingere. Resorturile intime ale acestei picturi se referă la dualitatea spirit-materie, promiţând o dezvăluire a ceea ce se ascunde, de fapt, în spatele perceptivităţii noastre.

Teodora Axente a absolvit în anul 2008 secţia „Pictură” a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, unde şi-a susţinut teza de doctorat în anul 2014. A avut expoziţii personale şi de grup în Austria (2011), Statele Unite ale Americii (2012), Italia (2013, 2015, 2017), Belgia (2014, 2016), Rusia (2016), Marea Britanie (2016, 2017), Franţa (2017) şi Grecia (2017). Calitatea deosebită a creaţiei sale a fost recunoscută prin distincţii semnificative: Essl Art Award (Viena, 2011), premiul „Vienna Insurance Group” (2012) şi Frissiras Museum Award (ediţia a treia, Grecia, 2017).