Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Wed, Apr
106 New Articles

Ce se mai poate vizita la Turda în luna august

Artă
Tools
Typography

Cei care vor dori să petrecă puţin timp într-un mod relaxant, pot trece pragul Galeriei de Artă din municipiul Turda, pentru a vedea o expoziţie ce va fi deschisă până la finalul lunii august.

Astfel, Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) – filiala Turda, îi invită pe toţi iubitorii de frumos din Turda şi Câmpia Turzii şi nu numai, să viziteze cea mai recentă expoziţie plastică organizată la Turda, în cadrul căreia vizitatorii vor avea ocazia să observe care este direcţia în care se îndreaptă arta plastică locală, prin intermediul creaţiilor unor artişti turdeni. Sunt prezente lucrări plastice de grafică, pictură şi sculptură. Pentru cei care încă nu ştiu, Galeria de Artă din Turda este în zona centrală a municipiului, str. libertăţii nr. 2-4 (vis-à-vis de clădirea Primăriei Turda).

Expun Călina Gligor, Diana Dîrlea, Alin Bîlcu, Mariana Picovici-Codorean, Adrian Ţop, Gheorghe Roşa, Alexandru Picovici, Mihaela Gligor, Dumitru Popa, Anamaria Nagy, Stanca Ţop, Valer Suciu şi Mircea Viorel.

Alin Bîlcu, la vernisajul expoziţiei din 5 august 2016 – la rugămintea lui Alexandru Picovici – a fost cel care a deschis evenimentul printr-o prezentare a lucrărilor de pe simezele galeriei, prezentare pe care şi-a construit-o gândindu-se în primul rând la public, abordare ce nu a fost decât în favoarea celor ce au luat parte la vernisajul expoziţiei. Mai mult, cei prezenţi, deşi nu în număr mare, au avut ocazia să-i cunoască mai bine pe artiştii plastici turdeni şi să intre în dialog cu aceştia, printre altele, pictorii marturisindu-le celor din public detalii despre lucrările proprii şi – în unele situaţii –  chiar şi modul în care au fost create.

Un alt aspect ce este demn de a fi amintit şi probabil ar fi trebuit să începem cu acesta, este prezenţa unor tineri în rândul expozanţilor. Astfel, în cadrul evenimentului cultural au fost incluse – pe lângă artiştii plastici turdeni cu state vechi în lumea culorilor şi a formelor plastice – şi două tinere turdene, studente ale Universităţii de Artă şi Design (UAD) din municipiul Cluj Napoca, Diana Dîrlea şi Călina Gligor, despre care vă vom vorbi mai pe larg într-o ediţie viitoare. Faptul că aceste tinere sunt promovate prin includelea creaţiilor lor în cadrul expoziţie este un demers lăudabil şi poate că va fi un prim pas în atragerea tinerilor artişti înspre astfel de evenimente organizate în municipiul Turda. 

Pe de altă parte, credem că ar fi de prisos să mai spunem că, la fel de semnificativ ar fi şi dacă artiştii şi-ar îndrepta atenţia tot înspre tinerii tudeni pentru a-i aduce în rândul publicului, fiindcă artistul şi publicul sunt cele două elemente ce nu pot exista unul fără celălalt. De altfel, prezenţa tinerilor în rândul publicului n-ar trebui să fie neapărat doar pentru prezentarea creaţiilor artistice, ci mai degrabă pentru a li se oferi acestora – aşadar, tinerilor – mijloace de a se autoeduca, de a-şi fixa repere estetice, de a-şi cultiva bunul gust şi chiar şi de a socializa în mod real.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS