Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

“Fata afgană”, prezentă într-o pictură din expoziţia de la Turda

Artă
Tools
Typography

Una dintre lucrările expuse în această perioadă la Galeria Municipală de Artă din Turda atrage - cel puţin pentru pasionaţii de fotografie - atenţia mai mult decât alte lucrări din expoziţie.

Lucrarea este semnată Rodica Neleţ - artist plastic muscelean - însă nu ştim să aibă vreun titlu.

Cu toate acestea, frapează asemănarea izbitoare dintre lucrarea expusă şi celebra fotografie cunoscută sub numele “Afgan Girl” realizată cu peste 30 de ani în urmă în Afganistan de către jurnalistul Steve McCurry.

Potrivit Wikipedia, Seve McCurry - fotograf Magnum - a realizat fotografia în 1984 pe film Kodachrome 64color cu un aparat Nikon FM2 şi folosind un obiectiv Nikon 105mm Ai-S F 2,5.

În iunie 1985 fotografia a apărut pe coperta revistei National Geographic, fiind strâns legată de Mona Lisa lui Leonardo DaVinci, chiar fiind numită “prima Mona Lisa a lumii a treia”.

Abia în 2002 fata din fotografie a fost identificată ca fiind Sharbat Gula (născută aproximativ în 1972), care trăia în tabăra de refugiaţi Nasir Bagh din Pakistan în perioada ocupaţiei sovietice în Afganistan, atunci când a fost fotografiată.

Sharbat Gula a fost nevoită să fugă în tabăra Nasir Bagh trecând munţii în Pakistan împreună cu bunica, fratele şi încă trei surori după ce părinţii i-au fost ucişi în timpul bombardamentelor Uniunii Sovietice din Afganistan.

În acelaşi an 2002 fata afgană a fost căutată de o echipă de la National Geographic (se reîntorsese în ţara natală în 1992) şi s-a realizat o nouă fotografie la aproximativ 20 de ani mai târziu faţă de prima fotografie.

Revenind la expoziţia de la Turda, într-adevăr pictura realizată de Rodica Neleţ seamănă izbitor de mult cu fotografia lui Steve McCurry realizată în 1984, însă pictura poate fi admirată în expoziţia “Acorduri cromatice de mai” deschisă la Galeria Municipală de Artă din Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS