Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Diana Dîrlea vorbeşte despre lucrarea sa din expoziţie şi dilema: lucrez ca să vând sau lucrez de dragul creaţiei | VIDEO

Artă
Tools
Typography

Tânăra Diana Dîrlea, deja masterandă în ale artei plastice, a fost din nou prezentă cu o lucrare în cea mai nouă expoziţie de la Galeria Municipală de Artă Turda, asta după ce a reuşit să impresioneze cu alte două lucrări expuse în expoziţia OCT.Art al cărei vernisaj a avut loc la începutul lui octombrie 2017.

Lucrarea din expoziţia “În-semn” face parte dintr-o serie de lucrări care au legătură cu momentul examenului de licenţă al tinerei artiste.

Pentru că la un moment dat unul din articolele din presa locală compara lucrările expuse de Diana în OCT.Art cu nişte fotografii, tânăra artistă a fost invitată să explice resorturile din spatele lucrării.

Lucrarea mea face parte dintr-o serie de mai multe lucrări” spunea Diana Dîrlea (ceea ce puteţi vedea şi în înregistrarea video a vernisajului începând cu minutul 10:50), explicând: “Din punct de vedere al conceptului este vorba despre atingerea unei stări de meditaţie, o stare în care eşti împăcat cu tine şi cu ceea ce se întâmplă în jurul tău, o stare de linişte, pe care toţi o căutăm, până la urmă. Din punct de vedere tehnic am încercat să mă joc cu materialele convenţionale, şi anume cărbunele şi pastelul. Am ales o pânză cu textură foarte fină care să îmi permită să lucrez detalii. Deşi multe persoane spun că pânza este cumpărată direct neagră, de fapt ea este albă, am acoperit-o în pastel şi, în special la portret, am lucrat în cărbune, atât cărbune natural, cât şi cărbune compresat, sub formă de creion. Şi am încercat să ating efectul hiper-realist astfel încât privitorul să aibă o conexiune puţin mai profundă având în vedere că este vorba despre real, despre figurativ şi ceva ce cunoşti cel mai bine, anume faţa umană”.

În completarea spuselor tinerei artiste, Alexandru Picovici - preşedinte al filialei turdene a UAP (Uniunea Artiştilor Plastici) - a adăugat: “Aş ruga presa să ceară informaţii direct de la autor pentru că este mult mai important să scrie ceea ce trebuie, nu ce nu trebuie”, astfel Alexandru Picovici mai amestecând puţin în oala în care fierbea ciorba confundării lucrărilor cu nişte fotografii.

Pentru că o bună parte din discursul preşedintelui UAP Turda de la vernisajul expoziţiei “În-semn” părea să se învârtă în jurul importanţei vânzării lucrărilor, Diana Dîrlea a fost provocată să îşi expună opinia: “Cred că o parte din succesul unui artist constă şi în vânzări dar nu numai. Eu am realizat lucrările pentru că îmi plac şi, într-adevăr, la un momendat, o serie de lucrări pe care o să le fac aş vrea să le vând astfel încât să îmi trăiesc existenţa”, moment pe care îl puteţi viziona în filmul vernisajului, cu începere de la minutul 16:41.

Dar Alexandru Picovici insista asupra aceluiaşi aspect şi şi-a amintit cum “profesorul de istoria artei ne-a pus studenţilor o întrebare”, o întrebare realitiv simpă - “Dacă artiştii lucrează ca să vândă, arta nu are de suferit?” - la care a provocat-o pe aceeaşi Diana Dîrlea să răspundă, ceea ce tânăra a şi făcut (moment pe care îl puteţi viziona, în acelaşi film al vernisajului, cu începere de la minutul 24:50): “Cred că are de suferit dar, într-adevăr, depinde şi ce obiectiv ai ca artist. Sunt artişti care vor să vândă şi se uită ce convenţii sunt acum în arta contemporană şi ce trebuie să facă astfel încât să ajungă acolo şi sunt alţii care îşi produc propria lor artă şi s-ar putea să fie remarcaţi de cineva şi, la un moment dat, să vândă. După părerea mea arta trebuie să fie sinceră - sunt mai multe opinii - făcută cu o anumită intenţie, un anumit concept. Artistul trebuie să îşi expună viziunea lui asupra lumii, să prezinte o altă portiţă, aşa cum o vede el”.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS