Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

“Salonul de iarnă” poate fi vizitat la GMA Turda | VIDEO

Artă
Tools
Typography

Joi, 4 ianuarie 2018, seria de expoziţii găzduite de Galeria Municipală de Artă din Turda a debutat cu vernisajul expoziţiei “Salonul de Iarnă” organizate de Către Primăria şi Consiliul Local Turda prin Casa de Clultură Turda.

Aşa cum spune şi titlul expoziţiei, pe simeze se regăsesc picturi şi fotografii care surprind un peisaj hibernal de care, din păcate, Turda nu a avut parte încă în această iarnă.

Mă bucur că am reuşit să facem asta, că «filarmoniştii» au reuşit să strângă rândurile, deşi se pare că după public s-ar putea să fie, aş zice, puţini...” spunea unul dintre artiştii plastici expozanţi - şi preşedinte al Societăţii Culturale Filarmonia Turda - pictorul şi graficianul Gavril Nechifor.

În calitate de reprezentant al Casei de Cultură Turda, Cristina Oprea a ţinut ca încă de la începutul intervenţiei sale să transmită mesajul primarului Cristian Matei, după care şi-a exprimat - pleonastic am zice noi - “părerea mea personală”.

În cadrul punctului său de vedere Cristina Oprea s-a referit la lucrările plasticienilor turdeni care se regăsesc pe simezele galeriei turdene.

Eu cred că, cu fiecare lucrare pe care o vizualizaţi, descoperiţi noi modalităţi de exprimare, având în vedere că tematica este iarna, dar nu numai” spunea Cristina Oprea totodată manifestându-şi convingerea că “aici descoperim oameni care ştiu să interpreteze prin filtrul personal şi prin propriul stil acest anotimp, un anotimp deşi alb, plin de culoare, pentru că fiecare şi-a pus amprenta în propria creaţie”, cu atât mai mult cu cât iarna chiar dacă nu a ajuns la Turda, ea a venit prin artiştii turdeni.

Mărturisind că nu ştie să ţină discursuri, artistul Flaviu Bugnariu a mulţumit celor prezenţi sosiţi să se bucure de lucrările expuse.

La rândul său, Felicia Răcean era de părere că “fiecare lucrare care exprimă albul zăpezii într-o cromatică splendidă este, în fond, o transmutanţă a timpului rece în sufletul autorului”, profesorul Felicia Răcean observând la fiecare din autorii lucrărilor un stil propriu, o modalitate a fiecăruia de a transpune albul zăpezii, peisajul, sau de a exprima ceea ce consideră că trebuie să ne arate, toate lucrările fiind considerate un mare dar din partea autorilor, momentele odată surprinse în pânză devenind nemuritoare.

Invitat de către Gavril Nechifor să se refere la legăturile de relaţionare dintre societăţile Filarmonia şi Alma Mater Castrum Sex, sighişoreanul Petru Purcariu spunea: “Eu sunt unul dintre cei care prezintă de fiecare dată Sighişoara aici la Turda unde mă simt de fiecare dată bine şi primit cu căldură. La Sighişoara, din cei care am fost, am rămas din ce în ce mai puţini, dar cei care suntem, suntem o rezistenţă”. De asemenea, apreciind că din anumite puncte de vedere arta poate părea greu de înţeles, Petru Purcariu considera că artiştii au o anumită sensibilitate care le permite să observe şi să analizeze lucrările, sensibilitatea fiind cea mai importantă în artă.

Prin aceste lucrări noi transmitem ceea ce poate şi dumneavoastră aveţi în suflet” mai spunea artistul sighişorean care mărturise că la Turda se simte bine inclusiv prin prisma faptului că turnul cu ceas de la Turda îi aminteşte de turnul cu ceas de la Sighişoara.

Pe simezele galeriei turdene, în cadrul “Salonului de Iarnă” pot fi admirate picturi realizate de Flaviu Bugnariu, Manole Ciui, Maria Cristea, Ioan Crișan, Anca Kis, Alida Nagy, Gavril Nechifor, Maria Larisa Oniș, Petru Purcariu, Felicia Răcean, Oleg Rusnac, Dorin Stanciu, Vasile Tașcă şi Cornelia Vidrașcu, precum şi fotografii ale regizorului şi artistului fotograf Ovidiu Cosac.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS