Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Discursuri şi muzică la lansarea noului volum de versuri semnat Călin Pop

Cultură
Tools
Typography

Veşnicia din cuvânt a fost încercată a se rosti la Turda, la începutul acestei săptămâni când a avut loc lansarea celui mai recent volum de versuri semnat Călin Pop şi intitulat chiar aşa: “Veşnicia din cuvânt”.

În afară de rude, prieteni şi cunoscuţi ai tânărului poet turdean sau simpli iubitori de poezie, la evenimentul găzduit în sala mare a Primăriei Turda au mai fost prezenţi, printre alţii, profesor Dorina Arion, primarul Cristian Matei, viceprimarul Lucian Nemeş, actorul Petre Băcioiu (cel care a semnat prefaţa volumului), preşedintele RCF (Rei Culturae Fautores) Dan Zăhan, reprezentantul editorii Ecou Transilvan, profesor doctor Olga Morar, dar şi Genţiana Ganea, aşa cum anunţasem cu mai mult de o săptămână înainte de lansare.

“Ne-am adunat cu toţii pentru a lansa al treilea volum de poezie a lui Călin Pop, «Veşnicia din cuvânt»” spunea Dan Zăhan menţionând că membrii cenaclului literar turdean au fost cei care au stat alături de scriitorii tineri “pentru că alăturarea scriitorilor maturi de cei tineri într-un mod armonios şi inovator înseamnă o efervescenţă de valori”.

Despre noul volum de versuri a început să vorbească profesor Dorina Arion ca persoană implicată în cenanclul “Pagini literare” care îşi desfăşoară activitatea sub egida RCF Turda.

Subliniind implicarea primarului Cristian Matei în sprijinirea tânărului poet prin sprijinirea apariţiei volumului «Veşnicia din cuvânt», Dorina Arion vorbea despre titlul volumului ca despre o metaforă, la fel cum metaforă este şi ilustraţia de pe copertă semnată Gavril Nechifor, ambele vorbind despre căutarea desăvârşirii, astfel întregul volum fiind o căutare permanentă nu doar a fiinţei poetului, ci o căutare de sine în general.

Actorul Petre Băcioiu a vorbit despre momentul în care l-a cunoscut prima dată pe Călin Pop “La sfârşitul unui spectacol pe care l-am prezentat în această sală - cu nişte copii deosebit de talentaţi - l-am văzut pe Călin şi m-a impresionat tinereţea, şăgălnicia lui tinerească şi, în acelaşi timp, maturitatea cu care şi-a prezentat materialul poetic”.

“Oameni buni, timpul va dovedi dacă drumul pe care merge Călin este unul bun. Eu vin dintr-un spaţiu laic dar vreau să vă spun, de exemplu, că teatrul nu este numai cuvânt şi cred că poezia este o succesiune de gânduri şi Călin a reuşit să îmbine aceste lucruri. Cred că este un om sincer, căruia nu-I este proprie disimularea şi făţărnicia, care m-a surprins cu modestia şi inteligenţa lui”, Petre Băcioiu dând citire poemului “Ce sunt”.

Referitor la volumul structurat pe mai multe părţi a vorbit mai mult profesorul Ioan Bembea care a şi făcut o recenzie a volumului tânărului Călin Pop. “Din mulţimea subiectelor transpuse în versuri, autorul are preferinţe pentru natură mai ales aşa cum se manifestă ea toamna” începea Ioan Bembea - după ce a citit aceeaşi poezie ca şi antevorbitorul său - un discurs în care s-a referit la întregul volum şi la toate aspectele atinse de acesta, discurs pe care profesorul turdean l-a încheiat cu “autorul regurge mereu la motto-uri, acele aforisme sau judecăţi de valoare unanim recunoascute, adevăruri ce nu mai trebuie demonstrate. Întregul volum are un motto iniţial - ce o fi poezia, dacă nu veşnicia care răsare din cuvânt? - de aici şi trimiterea la titlul cărţi”.

Cea care, de fapt, l-a descoperit pe Călin Pop, profesor Olga Morar, a prezentat, la rândul său, un text în care a început prin a defini poezia atât în acceptţiunea lui George Călinescu dar şpi în viziunea lui Grigore Vieru.

“Viaţa ni se înfăţişează ca un cosmos surmontat de timp încercând eternizarea prin cuvânt. Apelând la o estetică a simplităţii, tânărul nostru poet desfăşoară în faţa ochilor cititorilor, ca pe o peliculă cinematografică, fragmente ale existenţei, ale poveştii sale, recurgând la lirism”, mai citea Olga Morar din discursul pregătit pe hârtie.

La rândul său, interpreta Genţiana Ganea l-a felicitat pe Călin Pop, cel despre care spunea că l-a văzut - cu ocazia lansării - a doua oară în viaţă, dar pe care îl cunoştea prin versurile sale.

Iar colaborarea dintre cei doi a fost atât de bună încât versurile lui Călin pop au devenit versurile unei melodii a Genţianei, melodie pe care solista din Târgu mureş a interpretat-o, live, şi la Turda, melodie pe care unii dintre dvs deja o cunoaşteţi noi mai prezentând-o deja:

Şi viceprimarul Lucian Nemeş s-a arătat încântat de reuşita lui Călin Pop precum şi de colaborarea acestuia cu tânăra Genţiana Ganea. “Mă bucur, încă odată, că avem tineri de valoare în Turda, că ştim să ne promovăm aceşti tineri şi, împreună cu domnul primar Cristian Matei, sunt convins că tinerii vor avea, realmente, un cuvânt de spus în Turda”.

“Un om politic matematician s-a hotărât să ajute un poet” spunea şi primarul Cristian Matei adăugând: “vreau să vă arăt deschiderea mea pentru actul cultural, faptul că ani la rând am ajutat cel puţin financiar”, totodată primarul asigurându-l pe tânărul Călin Pop că ar uşa biroului primarului tot timpul deschisă.

Când I-a venit rândul, Călin Pop a dorit să mulţumească tuturor celor care l-au ajutat. “Sper să fie altceva. Mi-am propus să fie altceva şi cred că am reuşit, în sensul în care până acum am scris mai mult poezie religioasă - de fapt cu tentă religioasă, pentru că adevărata poezie religioasă sunt psalmii - dar acum am încercat să mă detaşez, la îndrumările doamnei Dora Arion, a doamnei Olga Morar, a domnului Dan Zăhan” mai spunea poetul mulţumind, din nou, tuturor.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS