Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Curatoarea Anca Verona Mihuleț, recompensată cu o bursă de 12 mii de euro în cadrul Premiului Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie 2016

Anca Verona Mihuleţ

Cultură
Tools
Typography

Curatoarea și criticul de artă Anca Verona Mihuleț va primi o bursă de 12.000 de euro în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului „Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie”, care recunoaşte realizările culturale excepţionale ale celor care contribuie la o prezenţă mai puternică pe scena internaţională a artei şi culturii vizuale din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est.

Potrivit motivației juriului, Anca Verona Mihuleţ este „unul din cei mai promiţători tineri curatori din Europa de Est, care s-a concentrat cu precădere pe compararea diferitelor poziţii din sud”. 

Recunoaşterea prin intermediul Premiului „Igor Zabel” are o valoare simbolică deosebită prin însăşi ceea ce semnifică personalitatea lui Igor Zabel – un critic de artă şi curator sloven care a teoretizat poziţia artei contemporane din estul Europei în raport cu imaginea tradiţională a vestului puternic. Această schimbare de paradigmă a influenţat şi inspirat mulţi curatori din estul Europei să descopere zona din care fac parte, să susţină artiştii şi ideile specifice acestei geografii aparte, fără a se raporta în permanenţă la modelele vizuale ale aşa-numitului vest.

În ceea ce mă priveşte, am fost mereu interesată de discursurile marginale şi de modelele instituţionale care ieşeau din tipare, dar şi de alianţele culturale cu specialişti sau regiuni unde am găsit o viziune autentică asupra reprezentării culturale contemporane. Am respins în permanenţă noţiunea de „periferie” cu care erau etichetate anumite zone ale Europei, fiind conştientă că de aici vine de fapt energia şi dorinţa de schimbare.

Chiar dacă la început părea cumva imposibil să aduci împreună sudul Europei şi sudul Asiei, după ce am început să descopăr punctele comune ale celor două regiuni, lucrurile au început să se concretizeze. În egală măsură, orientarea mea înspre importanţa localismului a determinat deschiderea spre poveşti necunoscute şi atenţia spre detalii, iar câştigarea acestui grant reprezintă o încurajare, dar şi o responsabilizare în direcţia practicii mele din ultimii ani. Distincţia devine cu atât mai importantă cu cât, de mai bine de trei ani, activez ca şi curator independent; această recunoaştere a statutului meu neafiliat vreunei instituţii este extrem de importantă pentru mine, spune Anca Mihuleț.

Ceremonia de premiere va avea loc în 9 decembrie, la Moderna galerija din Ljubljana.

Anca Verona Mihuleț

Este curator și istoric de artă. Locuieşte şi lucrează la Sibiu şi Bucureşti. Între 2006 şi 2013, împreună cu Liviana Dan, a fost curatorul programului expoziţional al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Din 2013, Anca Verona Mihuleţ este curator independent şi a organizat mai multe expoziţii în România şi în străinătate. Dintre cele mai importante proiecte ale sale amintim: Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare (a 55-a Bienală de la Veneţia, 2013); Imposibilitate vs. Autocenzură (Matadero, Madrid, 2013); South by South East, în colaborare cu Patrick D. Flores, o prezentare a artiştilor din Europa de Sud-Est şi din Asia de Sud-Est (2015-2016). 

Proiectul său recent, O discuţie despre contemplaţie şi nemulţumire, a prezentat arta românească a anilor 1990 la Jorge B. Vargas Museum and Filipiniana Research Center din Manila, Filipine. Împreună cu Diana Marincu, este curatorul unui proiect în şase părţi, Punctul alb şi cubul negru, care continuă cercetarea ei pe tema relaţiilor dintre cele două poziţii ale sudului, una din Europa şi una din Asia, care se desfăşoară la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie

Cu un fond total de premiere de 76.000 EUR, Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie este acordat o dată la doi ani, începând cu anul 2008. Este o iniţiativă a Fundaţiei ERSTE şi este acordat în colaborare cu Asociaţia Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie (Ljubljana) ca recunoaştere a rezultatelor culturale excepţionale. Laureaţii sunt istorici de artă, curatori şi teoreticieni ai artei a căror activitate susţine expunerea şi cunoaşterea internaţională mai profundă a artelor vizuale şi a culturii în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est. 

Anul acesta, curatorul și autorul rus Viktor Misiano va primi Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie 2016 pentru merite deosebite în materie de curatoriat, precum şi în munca sa de scriitor şi editor în domeniul artei contemporane în Rusia şi pe plan mai larg, internaţional. Juriul îl recunoaşte astfel pe Misiano ca pe unul din cei mai importanţi profesionişti ai artei şi agenţi culturali din Europa de Est din ultimii treizeci de ani. Premiul are o valoare de 40.000 EUR.

Pe lângă premiu, juriul acordă şi două burse (fiecare în valoare de câte 12.000 EUR); de această dată, bursierii sunt curatorul şi istoricul de artă român Anca Verona Mihuleţ şi Bienala OFF 2015, prin organizatorii ei, Nikolett Erőss, Anna Juhász, Hajnalka Somogyi, Tijana Stepanović, Borbála Szalai, Katalin Székely şi János Szoboszlai. O a treia bursă (de asemenea în valoare de 12.000 EUR) este de obicei acordată de către laureat. Viktor Misiano i-a acordat bursa curatorului Viviana Checchia din Italia.

Juriu

Anul acesta, juriul pentru Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie este format din Zdenka Badovinac, directorul Moderna galerija din Ljubljana (preşedinte), Vít Havránek, director al tranzit.cz la Praga şi artistul Roman Ondák din Bratislava. 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS