Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Acesta este colindul care a emoţionat Câmpia Turzii! | VIDEO

Cultură
Tools
Typography

Seara de sâmbătă, 10 decembrie, a fost una cu totul specială la Câmpia Turzii, fapt care s-a datorat cu prisosinţă spectacolului de colinde “Când s-a născut Domnul Sfânt”, manifestare ajunsă la cea de-a XXVI-a ediţie.

În cadrul spectacolului au fost invitaţi pe scenă, pe rând, corala preoţilor din Turda, corul Astra din Câmpia Turzii, formaţia Melody din Baia Mare şi corul bărbătesc din Finteuşu Mare.

Din multitudinea de colinde şi cântece de crăciun interpretate pe scena sălii “Mircea Mihăşan” a Palatului Cultural în cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a manifestării “Când s-a născut Domnul Sfânt” s-a desprins colindul “Vin colindătorii” al corului bărbătesc din Finteuşu Mare.

“Este colinda care ne-a făcut, de fapt, vestiţi în întreaga ţară” spunea despre “Vin colindătorii” profesorul Andrei Dragoş, cel care conduce corul din Finteuşu Mare începând cu 30 noiembrie 2003, un cor a cărui istorie începe în 1 decembrie 1918 când a avut prima reprezentaţie la Şomcuta Mare, unde românii erau adunaţi, cu mic cu mare, şi aşteptau cu înfrigurare veşti de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În seara de 10˝decembrie, primii care au interpretat colindul au fost membrii coralei preoţilor turdeni - coordonaţi de părintele Sebastian Zăhan - colindul fiind reluat de formaţia Melody prin vocea lui Valer Zamfirescu pentru ca mai apoi întreg spectacolul de la Câmpia Turzii să se încheie cu corul bărbătesc din finteuşu Mare interpretând aceeaşi “Vin colindătorii”, la fel, beneficiind de vocea lui Valer Zamfirescu.

Demnă de reţinut rămâne, totodată, alocuţiunea profesorului Andrei Dragoş înainte de finalul spectacolului şi înainte de interpretarea colindului care, într-adevăr, a emoţionat Câmpia Turzii sâmbătă, 10 decembrie 2016: “Atâta timp cât noi o să păstrăm aceste rădăcini ale noastre şi limba - limba română, care “este patria mea”, cum spunea Nichita - atâta timp noi vom fi români. Prin nimic nu ne deosebim de alţii, decât prin asta. Limba română şi tradiţia reprezintă paşaportul nostru în lume! Să lăsăm partea cultă a tradiţiei compozitorilor, iar noi să o păstrăm pe cea ancestrală”.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS