Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Wed, Mar
121 New Articles

Informatizarea împrumutului documentelor de bibliotecă

Cultură
Typography

Începând cu data de 2 mai, la sediul central al Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu”,  circulația documentelor de bibliotecă, respectiv împrumutul acestora  la domiciliu și la sala de lectură  se desfășoară în regim informatizat, instituția ajungând astfel la utilizarea integrală a pachetului software eBibliophil care informatizează serviciile de  bibliotecă, respectiv evidența colecțiilor, clasificare/indexare, descriere bibliografică, catalogul electronic al colecțiilor, rapoarte.

eBibliophil, un soft românesc creat la Baia Mare,  este utilizat de bibliotecă din anul 2014. Acesta  a înlocuit vechiul program al bibliotecii,  TLib, în care s-a constituit o mare parte din catalogul electronic al colecțiilor, și  a permis, din același an, accesul  on-line al utilizatorilor la catalogul electronic care poate fi consultat de pe pagina web a instituției, www.bibliotecaturda.ro, oferind  informații complexe despre  datele bibliografice și colecții.

 Pregătirea pentru utilizarea modulului Circulație s-a făcut treptat, realizându-se  baza de date a utilizatorilor, barcodarea documentelor de bibliotecă,  înlocuirea permiselor utilizatorilor cu cele barcodate, emise prin softul eBibliophil.  Realizarea  tranzacțiilor de împrumut în regim informatizat elimină  o mare parte din tipizatele de bibliotecă, fiind posibilă, de asemenea, realizarea rapoartelor statistice  standardizate, referitoare la utilizatori și circulația documentelor, statistica documentelor împrumutate pe titluri și domenii ale cunoașterii, administrarea rapidă, fără căutare în toate fișele contract ale utilizatorilor,  a prelungirilor de termen și  a întârzierilor  în returnarea documentelor împrumutate etc.

Celelalte secții ale instituției, respectiv Secția pentru Copii-centru și Filiala Oprișani realizează în continuare împrumutul   de carte în mod tradițional, trecerea la utilizarea modulului Circulației făcându-se  în viitorul apropiat, după barcodarea retroactivă a colecțiilor acestora.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS