Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Conservarea jocurilor tradiționale românești în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

Cultură
Tools
Typography

Tetarom SA, societate care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită copiii, tinerii și persoanele aflate la vârsta senectuții să participe la un eveniment ce vizează conservarea jocurilor tradiționale românești. Manifestarea va avea loc joi, 21 iunie a.c., începând cu ora 13.00, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”.

Dintre jocurile românești tradiționale pe care Tetarom, împreună cu partenerii, le promovează și încearcă să le ocrotească, pot fi amintite: Rațele și vânătorii; Castel; Oină; Baba oarba; Lapte gros; De-a v-ați ascunselea; Țară, țară, vrem ostași; Flori, fete sau băieți; Poarca și Popicu’, acest „baseball românesc”.

Aceste jocuri vechi, tradiționale, au evoluat și stau azi la baza unor sporturi celebre în lumea întreagă cu mii de suporteri - baseball, fotbal, handbal, oină, etc., sporturi bine organizate în federații afiliate la comitete olimpice și organizații internaționale în domeniu, dovadă că obiceiurile bune se păstrează și merită conservate.

Frumusețea acestor jocuri a transcens lumea satului românesc, unde au luat naștere, ele fiind aduse și la oraș de către cei dezrădăcinați din lumea traiului bucolic de la țară. Aceste jocuri nu sunt decât expresia fericirii și a spiritului liber al omului care, chiar și în vremuri de restriște - calamități, războaie sau urgii, găsea resurse nebănuite în a se încuraja și motiva să meargă mai departe, să lupte, chiar dacă sub forma unui joc și să se convingă că viața merită trăită.

Derulat de compania Tetarom prin Asociația Sportivă Tetarom, proiectul se desfășoară în cadrul „Olimpiadei Tetarom” și este organizat în parteneriat cu Federația Română de Oină, Asociația Română și cea Europeană  pentru Jocuri și Sporturi Tradiționale, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca și YTA Events. Proiectul se derulează cu prilejul Anului Centenarului iar pentru a marca în mod corespunzător importanța evenimentului, Tetarom și-a propus să susțină financiar și să se implice în mai multe acțiuni menite să contribuie la aniversarea acestui moment unic în istoria neamului românesc și a Statului Român modern.

Pe lângă implicarea în două proiecte dedicate acestui an - „Clujul în România Unită 1918-2018” și „România 1918 - Marea Unire” (Documentele  Marii Uniri), Tetarom SA va mai susține și evenimente publice sau manifestări aniversare, precum evenimente folclorice și  tradiționale, dedicate conservării obiceiurilor românești.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS