Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

S-a încheiat prima etapă a proiectului cu finanțare europeană „Citizen Band”

Muzică
Tools
Typography

În perioada 25 aprilie - 2 mai 2017 s-a desfășurat în Franța, la Gannat, prima etapă a proiectului „Citizen Band” din cadrul programului european Erasmus+, conceput de Asociația Internațională „Cultures du Monde”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea forului administrativ județean clujean.

Astfel, un grup de 14 tineri muzicieni clujeni de la Școala de Arte „Tudor Jarda” și de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, instituții partenere în derularea proiectului, însoțiți de profesorii lor coordonatori, au desfășurat mai multe activități specifice acestui proiect, împreună cu un grup similar de muzicieni francezi, din Gannat.

Cele mai multe activități s-au desfășurat la Maison du Folklore din Gannat, unde tinerii români și francezi au locuit împreună, pe tot parcursul săptămânii. Atât aici, cât și la Școala Gimnazială de Muzică, a fost pregătit cu minuțiozitate un repertoriu comun pentru marele spectacol folcloric „Citizen Band” care a constat în interpretarea unor piese folclorice instrumentale românești și franțuzești.

Spectacolul „Citizen Band” a început cu pantomimă, după o regie bine stabilită. Românii au ajuns în Franța, însă li se strică autobuzul chiar în Gannat. Ei se întâlnesc cu un tânăr francez care, după ce află ce li s-a întâmplat și faptul că sunt muzicieni români, îi invită la Maison du Folklore pentru a cânta împreună. A urmat, apoi, înlănțuirea cursivă a tuturor momentelor muzicale, alternând repertoriile folclorului tradițional ale celor două țări.

Totodată, în cadrul proiectului a avut loc o întâlnire deosebit de interesantă și atractivă prin conținutul ei interactiv cu doamna Anne Gaelle Morice, reprezentanta Europe Direct Auier, care a propus grupurilor activități constând în chestionare despre Uniunea Europeană și, la sfârșit, un joc de cultură generală care viza țările membre ale Uniunii Europene. Ultima zi de ședere la Gannat a oferit tuturor participanților ocazia de a vizita orașul vechi Charroux și Castelul Rochefort, construit între anii 1150 și 1250.

Deviza ,,Unitate în diversitate” s-a înfăptuit pe deplin. Tinerii au fost cazați împreună, au petrecut timpul împreună, au cântat și au legat prietenii, urmând ca cea de-a doua etapă a proiectului „Citizen Band” să se desfășoare în România, la Cluj-Napoca și Gilău, în perioada 23-30 octombrie 2017.

Reamintim faptul că proiectul cu finanțare externă nerambursabilă are ca principal obiectiv consolidarea procesului de cooperare între România și Franța, întărirea legăturilor în plan cultural între cele două părți, promovarea cetățeniei active a tinerilor, dezvoltarea solidarității, precum și creșterea gradului de interes pentru noile dimensiuni culturale europene.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS