Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Ziua Portilor deschise la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Diverse
Tools
Typography

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Consiliul Judeţean Hunedoara în parteneriat cu Primăria comunei Sarmizegetusa, organizează miercuri, 2 septembrie, începând cu ora 10.00, Ziua Porţilor Deschise la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (Sarmizegetusa romană).

Scopul principal al acestei acţiuni devenită tradiţie, rămâne promovarea în rândul vizitatorilor şi nu numai, a monumentelor antice aflate în zonă, precum şi a activităţilor de cercetare arheologică desfăşurate în acest important sit istoric. Activităţile programate pentru această ediţie includ vizitarea şantierului arheologic, efectuarea de ghidaje specializate la monumentele antice din sit şi deschiderea atelierelor de arheologie experimentală.

Tot cu această ocazie are loc și o vizită de documentare a unei delegații din Serbia, Croația și Bulgaria, implicate în derularea proiectului co-finanțat de Uniunea Europeană, intitulat „Rute culturale în zona inferioară și de mijloc a Dunării II – Ruta împăraților romani și Ruta dunăreană a vinului pe piața turistică" și implementat în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015.

Vizita este organizată de Autoritatea Naţională pentru Turism, care participă în calitate de partener în cadrul proiectului menţionat, alături de organizaţii din Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia, obiectivul principal fiind creşterea competitivităţii celor două produse turistice transnaţionale: „Ruta împăraţilor romani" şi „Ruta dunăreană a vinului". Comuna Sarmizegetusa (judeşul Hunedoara) prin situl roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa este inclusă în „Ruta împăraţilor romani", alături de alte 18 situri romane din Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia.

Una dintre realizările prezentului proiect este obţinerea certificării „Rutei împăraţilor romani şi a vinului de-a lungul Dunării", ca şi rută culturală europeană a Consiliului Europei, eveniment care a avut loc în luna mai a acestui an. În cadrul derulării proiectului, pe lângă alte obiective, sunt prevăzute şi asemenea vizite de documentare atât pentru reprezentanţii siturilor incluse în rută, cât şi pentru jurnalişti şi agenţii de turism

Delegația care va vizita Ulpia Traiana Sarmizegetusa în data de 2 septembrie (în cadrul proiectului din România mai sunt incluse siturile de la Adamclisi, Histria, Apulum și Roșia Montană), este compusă din Milos Gajic, consilier în cadrul Ministerului Culturii și Comunicării, Departamentul pentru Patrimoniu Cultural, Bora Dimitrijevic, director al Muzeului Național Zajecar și Elena Vasic Petrovic, Nis (Serbia); reprezentanți ai Centrului de Informare Turistică din Belogradchik și Dr. Nikolay Nenov, director al Muzeului Regional de Istorie din Ruse (Bulgaria); Dora Kušan Špalj, consilier în cadrul Muzeului de Arheologie din Zagreb, Zvonimir Rajković, director al Centrului de Informare Turistică Siska, Toni Glucina, director al Muzeului Arheologic Narona din Vid și Ema Višić-Ljubić, curator superior al sitului arheologic Salona, de la Muzeul Arheologic din Split (Croația). Delegația va fi însoțită de asemenea, de către Nikola Stanisa, de la Centrul Dunărean de Competențe din Belgrad.

Membrii delegației vor susține în aceeași zi, conform programului Zilei Porților Deschise pe care îl prezentăm mai jos, și o conferință de presă care va avea loc la ora 17.30, în Sala de Consiliu a Primăriei Comunei Sarmizegetusa.

Programul acțiunilor derulate cu prilejul
ZILEI PORȚILOR DESCHISE
de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Orele 10.00; 12.00 și 14.00 – Ghidaje de specialitate în perimetrul sitului

Ora 15.00 – Deschiderea atelierelor de arheologie experimentală

Ora 16.00 – Sosirea delegației din Serbia, Croația și Bulgaria

Ora 17.30 – Conferință de presă susținută de membrii delegației din Serbia, Croația și Bulgaria, la Sala de Consiliu a Primăriei Comunei Sarmizegetusa

Ora 18.30 – Vizitarea Muzeului de Arheologie din Sarmizegetusa, secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS