Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Expozitie "in familie" la Muzeul de Istorie din Turda

Diverse
Tools
Typography

Administraţia locală turdeană s-a preocupat, printr-un comunicat de presă, să invite lumea la "vernisajul expoziţiei de artă plastică a artiştilor Adrian Ţop şi Stanca Ţop".

Evenimentul a avut loc vineri, 11 decembrie, cu începere de la orele 17.00, la Muzeul de Istorie Turda.

Primul care a luat cuvântul a fost Horaţiu Groza, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Turda, acesta mărturisind că "cei care au expus aceste opere de artă sunt mai mult decât artişti, sunt cei mai buni prieteni ai mei", Horaţiu Groza chiar adăugând în seria mărturisirilor şi că "mă bucur - dar nu vreau să fiu rău şi maliţios! - că doamna director nu poate fi prezentă - din motive obiective, bineînţeles - şi că îmi revine omoarea să îi prezint eu pe prietenii mei"

Explicând că dacă Stanca Ţop expune pentru prima dată la Muzeul de Istorie din Turda - de această dată "cu aceste opere care se văd atât pe pereţi cât şi în vitrine" - despre celălalt expozant, Adrian Ţop, Horaţiu Groza spunea că a mai expus la muzeu încă din 1996 când cei doi - Horaţiu şi Adrian - s-au cunoscut şi de când îi leagă o adevărată prietenie.

Totuşi, mai preciza Horaţiu Groza, Muzeul de Istorie Turda a fost şi gazda altui tip de evenimente - profesorul Gheorghe Roşa, de exemplu, a desfăşurat activităţi la Muzeu cu elevii în cadrul săptămânii "Şcoala Altfel" - asta pe lângă alte expoziţii ale altor artişti plastici din UAPR Turda, cum ar fi Alexandru Picovici, Alin Bîlcu sau Valer Suciu.

Invitat să vorbească mai mult despre lucrările celor doi artişti expozanţi a fost profesorul Lucian Ţintariu, un turdean prin adopţie şi, de asemenea, cunoscut al cuplului Stanca şi Adrian Ţop.

Exprimându-şi bucuria că un astfel de eveniment se întâmplă într-un muzeu - cu atât mai mult cu cât "eu consider muzeele de istorie ca fiind muzee de artă" şi "istoria înseamnă viaţă, înseamnă artă" asta chiar în contextul în care vorbitorul aprecia că "muzeul are o forţă extraordinară" - profesorul Lucian Ţintariu mărturisea, la rândul său, că, venind la Turda, a găsit calităţi foarte multe, dar mai ales "oameni foarte frumoşi care ştiu să facă echipă".

"Cei doi artişti au momentul cel mai fericit pentru expunere în sensul reunirii lor şi în artă şi reuşesc să facă o relaţie istorică între atmosfera medievală a acestui muzeu şi contemporaneitate" mai spunea profesorul Ţintariu care, de asemenea, considera că "e cel mai frumos lucru că artiştii se simt continuatori".

Pentru că la un moment dat tot trebuia să ia cuvântul, Adrian Ţop a mulţumit colegului şi prietenului Lucian Ţintariu, lui Horaţiu Groza şi Muzeului de Istorie pentru găzduire dar şi colegilor şi admiratorilor de artă pentru prezenţa la vernisajul expoziţiei. De asemenea, adrian Ţop a adresat şi o invitaţie celor prezenţi: "Să vă bucuraţi de ceea ce încercăm noi să arătăm, este mijlocul nostru de exprimare, prin care încercăm şi noi să devenim mai buni şi încercăm să facem să vibreze cei din jurul nostru, încercăm să facem lumea mai bună, pentru că asta este menirea artiştilor".

Nu în ultimul rând, Stanca Ţop a adresat mulţumiri "elevilor mei care au venit în această seară, pe lângă toţi cei pe care soţul meu i-a menţionat mai devreme".

Expoziţia cu lucrările celor doi artişti va fi deschisă publicului în preioada 12 decembrie 2015 - 31 ianuarie 2016 şi poate fi vizitată între orele 10.00 şi 17.00.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS