Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Promovarea Muzeului de Istorie la Salina Turda

Diverse
Tools
Typography

În anul 2015 Muzeul de Istorie Turda a înregistrat o creştere a numărului de vizitatori cu peste 20% faţă de anii precedenţi. Activităţile desfăşurate şi inaugurarea expoziţiei de bază de arheologie romană în toamna anului trecut au sporit interesul faţă de muzeu. Cu toate acestea, după 14 ani în care muzeul a fost închis, ieşind astfel din conştiinţa consumatorilor de cultură, este necesară o promovare mult mai intensă.

De curând, la intrarea în Salina Turda s-a amenajat o mini expoziţie însoţită de un amplu material explicativ, pentru promovarea patrimoniul cultural expus la muzeu şi pentru atragerea numărului impresionant de vizitatori de la Salina Turda spre centrul istoric al oraşului.

Pe lângă obiectele expuse - lămpaşe folosite pentru iluminat şi topoare pentru tăiat sarea - vizitatorii salinei vor avea prilejul să descopere că Muzeul de Istorie Turda funcţionează în fosta Casa a Cămării de Sare.

Clădirea sobră cu etaj, una dintre cele mai reprezentative construcţii civile medievale din Turda, construită în secolul al XV-lea şi extinsă în timpul principelui Transilvaniei Sigismund Báthory, a servit ca reşedință princiară în timpul dietelor, fără a-şi pierde funcţionalitatea originală - cea de casă a cămării de sare. Aflată sub administraţia trezoreriei regale, cămara de sare din Turda a fost cea mai importantă dintre cămările din Transilvania (Dej, Sic, Cojocna şi Ocna Sibiului).

Cei interesaţi să lectureze rubrica ŞTIAŢI CĂ vor afla că în vechime, una dintre formele timpurii de remuneraţie era sarea, iar termenul de salariu este un împrumut din limba latină salarium: „sumă de bani pentru cumpărarea sării", produs care în perioada romană era dat soldaţilor şi slujbaşilor. De asemenea, vor afla ce salariu avea Comitele Casei Cămării din Turda, sau care era plata unui tăietor de sare şi care erau preţurile produselor la mijlocul secolului al XVI-lea.

Proiectul s-a realizat cu sprijinul conducerii Salinei Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din ţară.

Director,
Mariana Andone-Rotaru

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS