Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

TURDA: Idee de cenaclu

Diverse
Tools
Typography

Nu cu mult timp în urmă, la Turda s-a născut ideea înfiinţării unui cenaclu literar, care ar urma să fie coordonat de o parte din turdenii cu ştate vechi în ale scrisului, dar care să atragă şi tineri talentaţi, dispuşi să împărtăşească din creaţiile lor.

Ideea a fost lansată de către Dan Zăhan, la prima din Întâlnirile Colocviale din 2013, iniţiatorul preferând chiar să citească nişte gânduri de pe o hârtie, gânduri care se vor o oarecare motivaţie a înfiinţării cenaclului: "Literatura nu este proprietatea nimănui. Ea se înnoieşte de la sine, prin nume care astăzi sunt trecute cu vederea dar care vor fi mâine atât de evidente că ne vom mira cât am putut fi de opaci şi, uneori, de rea credinţă. Alăturarea scriitorilor maturi cu cei tineri şi foarte tineri nu ne dă impresia vreunei rupturi între generaţii. Dimpotrivă, ea ilustrează un parcurs armonic în continuă efervescenţă generatoare de valori. Tinerii care şi-au însuşit lecţia veteranilor vor adăuga noi şi inovatoare metafore ale propriei personalităţi".
Aşa stând lucrurile, potrivit discuţiei iniţiale referitoare la înfiinţarea cenaclului, Dora Arion (fost profesor de limba şi literatura română) va încerca să discute cu cadre didactice - aparţinând aceleiaşi catedre - din învăţământul liceal turdean, în timp ce Maria Larisa Oniş - tot cadru didactic şi autoare de versuri şi proză - va face acelaşi lucru, dar în învăţământul gimnazial.
Astfel, se intenţionează atragerea tinerilor spre creaţia literară şi chiar promovarea lor şi a creaţiilor lor, iar scriitorul Mircea Ioan Casimcea este văzut ca una dintre personalităţile care s-ar putea implica în derularea activităţii cenaclului.
O altă idee lansată a fost aceea ca tinerii să îşi trimită iniţial textele pentru a fi studiate, iar ulterior să se poată discuta pe marginea lor în cunoştinţă de cauză. De asemenea, potrivit ideii de organizare, pe lângă textele celor mai tineri în ale scrisului vor fi citite şi texte ale celor consacraţi, astfel intenţionându-se crearea unei legături între generaţii, dar chiar şi o variantă de "schimb de experienţă".
Cu o frecvenţă de "odată pe lună", prima întâlnire a fost programată pentru 4 martie, până atunci punându-se la punct şi alte amănunte organizatorice.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS