Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

De dragul banilor israelienilor, CAA ar trage un joint... Un joint-venture

Actualitate
Tools
Typography

Una din bucuriile exprimate de managerul general al Companiei de Apă Arieş (CAA) - Alexandru Sabău - în urma participării la congresul apei la Bucureşti în perioada 10-12 iunie a fost aceea că, la întâlnire, a luat legătura cu reprezentanţii Mekorot.

Ei bine, Mekorot este principalul operator de apă din Israel, ţară în care există, spunea Sabău, o singură sursă de apă dulce pe care operatorul trebuie s-o administreze în vederea deservirii populaţiei cu apă.
Referindu-se la Mekorot iniţial ca la "o firmă", Alexandru Sabău spunea că firma respectivă este interesată să investească 20 de milioane de euro în Comunitatea Urbană Arieş împreună cu CAA, mai exact să vină cu "20 de milioane de euro în aport de capital într-un joint-venture".
"Primul operator asupra căruia s-a oprit este CAA", preciza managerul Companiei de Apă Arieş, companie căreia Mekorot chiar i-ar fi trimis deja o scrisoare de intenţie privind o viitoare colaborare, un viitor parteneriat. În opinia lui Alexandru Sabău CAA a fost "apelată" de către israelieni deoarece a avut referinţe foarte bune din partea miniştrilor români ai mediului şi afacerilor europene, luată fiind, de asemenea, în calcul "gestionarea foarte bună" a proiectului derulat deja de CAA în CUA.
"Suntem convinşi că aşa cum am avut discuţiile la Bucureşti, încă 20 de milioane de euro vor veni în cadrul CUA printr-o investiţie pe care o va face firma israeliană împreună cu CAA", mai spunea Alexandru Sabău convins fiind că cea mai bună variantă ar fi constituirea unei nou societăţi ai cărei acţionari să fie CAA şi Mekorot, societate prin care să se deruleze investiţia în valoare de 20 de milioane de euro şi adăugând că "ei vin cu banii nerambursabili, noi cu locaţii, cu «know-how», cu ce avem, cu toate că «know-how»-ul lor este arhirecunoscut pe plan mondial".
Întrebat care va fi destinaţia celor 20 de milioane de euro, Alexandru Sabău era convins că cei din Israel "dacă vin cu 20 de milioane de euro vin cu un obiectiv punctual", fără, însă, a putea preciza despre ce obiectiv ar putea fi vorba. "Probabil suma va fi investită într-o staţie de tratare, probabil în altceva, nu ştiu", spunea Alexandru Sabău precizând, încă odată, că "o să se facă o altă firmă, un joint-venture, va fi o firmă mixtă în care acţionari să fie CAA şi Mekorot" deoarece "CAA poate fi acţionar la o firmă creată ulterior".
Totuşi, Sabău a amintit de posibila începere a activităţii de exploatare la Roşia Montană ceea ce ar face lucrurile uşor mai complicate în contextul în care CAA ar dori să considere Arieşul ca fiind sursa principală de alimentare cu apă a Comunităţii Urbane Arieş. Inclusiv din perspectiva celor de la Mekorot posibilele efecte ulterioare care să apară pe râu în avalul exploatării nu reprezintă o problemă neglijabilă însă problema este rezolvabilă.
Scrisoarea de intenţie este o dovadă a intenţiei de colaborare venită din partea Mekorot, însă doar o scrisoare de intenţie nu conturează coordonatele unei colaborări. E nevoie de mai multe întâlniri ulteriorare, spunea Alexandru Sabău precizând: "urmează să solicităm aprobarea Consiliului de Administraţie pentru derularea în continuare a acestor discuţii".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS