Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Greva japoneza cu explicatii romanesti, la spitalul turdean

Actualitate
Tools
Typography

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Turda sunt în grevă. Şi nu de azi, ci de ieri, 14 octombrie. Azi, însă, 13 octombrie, sala de şedinţe a spitalului turdean a fost gazda unei conferinţe de presă în cadrul căreia sindicaliştii explicau de ce.

Sindicaliştii s-au exprimat, însă, prin gura liderului Eugenia Bălgrădean care a explicat cum încă de pe 3 octombrie s-a stabilit o strategie la nivel naţional privind acţiunile de urmat în vederea exprimării revendicărilor, strategie potrivit căreia în perioada 7-14 octombrie au avut loc discuţii, la nivel naţional, între reprezentanţii sindicaliştilor din sănătate şi factorii de decizie guvernamentală, discuţii care nu s-au soldat cu nimic concret. Ba chiar, spunea Eugenia Bălgrădean, "atât timp cât nu avem dovada că lucrurile vor decurge printr-o semnătură a cuiva vom recurge la ceea ce am spus". Dar ce-a mai spus Eugenia Bălgrădean?
Anume că pe data de 2 noiembrie de la orele 13.00 va avea loc la Bucureşti un marpş de protest la care vor participa "organizaţiile membre ale profesioniştilor din sănătate" şi care se va desfăşura între Palatul Parlamentului şi Guvern, cu trecere pe la Ministerul de Finanţe. Chiar mai mult, în perioada 4-15 noiembrie, la o dată care va fi stabilită ulterior, se va declanşa greva generală în sistemul sanitar, grevă care, chiar dacă e generală, nu-i va priva în totalitate pe cetăţeni de servicii medicale, un minim a astfel de servicii trebuind asigurate potrivit legislaţiei în vigoare.
Printre revendicăruile greviştilor la nivel naţional, aşa cum au fost acestea prezentate de Eugenia Bălgrădean, se află:

- acordarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut pentru sănătate întrucât s-a dovedit că 4% e insuficient (finanţarea pentru trimestrul IV al anului 2013 e insuficientă)
- menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea serviciilor prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public
- creşterea veniturilor salariale pentru toţi salariaţii din sănătate în 2014
- respectarea normativelor de personal şi a regulamentului de sporuri
- aplicarea principiului şi coeficientului de ierarhizare privind clasele de salarizare după Legea 284
- negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional pentru sănătate
- includerea medicinei şcolare, preşcolare şi stomatologice în bugetul plătit de stat către spitale
- garantarea locurilor de muncă pentru colegii noştri din direcţiile de sănătate publică şi centrul de transfuzie sanguină după reorganizare

Referitor la sporuri Eugenia Bălgrădean spunea că acestea se acordă, deocamdată, dar că există şi preocupare a sindicaliştilor pentru teama de-a nu putea asigura servicii medicale de calitate mai ales având în vedere normativele de personal insuficiente: o asistentă în loc de două-trei sau o infirmieră în loc de trei-patru cât ar fi nevoie.
Despre situaţia dificilă de la Spitalul Municipal Turda privind aprovizionarea cu materiale sanitare şi medicamente s-a vorbit în termeni de "avarie", Eugenia Bălgrădean recunoascând că aşteaptă o implicare mai mare a administraţiei locale în rezolvarea unei părţi din problemele care există la spitalul turdean.
Reunoscând că sindicatul nu s-a manifestat în a face solicitări Consiliului Local Turda lăsând totul în seama echipei manageriale - care a purtat discuţii cu reprezentanţii administraţiei locale turdene - sindicalişti din spitalul turdean şi-au manifestat intenţia de a se întâlni cu membrii forului deliberativ local cărora să le expună problemele cu care se confruntă şi să le solicite implicarea în rezolvarea respectivelor probleme.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS