Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

TURDA: Voluntariat pentru depistarea cancerului

Actualitate
Tools
Typography

Acţiunea de voluntariat a fost anunţată azi, 23 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Spuitalul Municipal Turda, principalul pion al acestei acţiuni fiind medicul clujean Mădălina Lazăr, medic specialist chirurgie orală şi maxilo-facială.

"Incidenţa cancerului de cavitate orală - sau cervico-facial, dacă vreţi să-i spuneţi aşa - este într-o continuă creştere. Dacă până în anii trecuţi era considerat un cancer al vârstei înaintate al persoanelor de sex masculin, din păcate statisticile nu mai sunt aceleaşi şi la ora actuală cancerul afectează, aproape în proporţii simţitor egale, atât bărbaţii cât şi femeile", spunea medic Mădălina Lazăr cea care a decis, ca pe bază de voluntariat, să fie prezentă o zi pe săptămână la Turda pentru a participa la screeningul de depistare a cancerului.
Programul este gândit a se derula împreună cu compartimentul ORL al spitalului turdean iar medicul Vasile Grumaz - manager al Spitalului Municipal Turda - spunea ca va fi nevoie doar de un spaţiu - cu un scaun de consultaţie şi o sursă de lumină - în care să se facă aceste consultaţii, programul fiind gândit a fi absolut gratuit pentru cetăţeni.
"Acest cancer reprezintă, ca incidenţă, 10% din cancerele care există iar pacienţii au marea şansă ca acest cancer să fie tratat, recuperarea fiind totală", adăuga Vasile Grumaz în timp ce Mădălina Lazăr preciza că este nevoie de o asemenea campanie mai ales în contextul în care, numai la Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj, de la începutul anului până în luna octombrie, au fost depistate 146 de astfel de cancere în două situaţii înregistrându-se decesul pacienţilor.
"Ideea este ca aceste leziuni ascunse să fie evidenţiate cu metode ieftine, necostisitoare. E un examen complet al cavităţii bucale iar dânsa (Mădălina Lazăr - n.r.) o să facă un examen şi a regiunii cefalice şi vă va pune în evidenţă toate bolile care intră în contact cu acest consult", mai spunea Vasile Grumaz.
În plus, managerul spitalului turdean spunea că seria de consulturi va începe cu personalul spitalului - care trebuie să dea un exemplu - după care va continua cu pacienţii din spital. La un număr de 10 consulturi pe săptămână ale medicului Mădălina Lazăr şi dacă luăm în calcul că doar numărul de pacienţi din spital e în medie de 280, ar fi nevoie de 28 de săptămâni numai pentru pacienţi, plus personalul din spital. De aceea Mădălina Lazăr spunea că speră ca şi alţi colegi să se implice în program ca aceste consulturi să fie mai eficiente şi să fie cât mai mulţi cetăţeni consultaţi.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS