Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Zamfir Pop a plecat dintre oameni puţini

Actualitate
Tools
Typography

Pe data în care unii se gândeau cel mult la Brâncuşi, cel care a fost Zamfir Pop pleca şi cu trupul din această lume pe care doar el ştie cât a iubit-o sau a urât-o.

Aproape că s-ar putea scrie un mini-reportaj despre circumstanţele în care trupul neînsufleţit avea să îşi găsească odihna veşnică sub pământul lutos al cimitirului, dar cert este că, într-o atmosferă aproape sărăcăcioasă dar cu siguranţă apăsătoare, în capela cimitirului central din Turda doar aburii respiraţiilor celor prezenţi mai îndrăzneau să amintească de frigul unui februarie parcă tot mai nehotărât.

O cruce de lemn odihnea lângă un sicriu care sprijinea două coroane şi pe care două buchete de flori îşi aşteptau, înfrigurate, finalul pe versantul dealului cu cimitirul.

O mână de oameni smeriţi, în haine cernite, s-au proptit, cu capetele plecate a rugăciune, în inefabilul sorţii care i-a adunat pe toţi la un loc.

11 oameni, două coroane şi două buchete de flori sunt toată averea pe care Firicel a lăsat-o în urmă. Mult? Puţin?

Faţă de cuvânt avem o responsabilitate a raţiunii. Cuvântul trebuie să găsească sensul lucrului pe care îl rosteşte, semnificaţia lucrului” spunea, în cuvântul său, părintele Marius Cocan inclusiv cu referire la îndeletnicirea scriitoricească a lui Zamfir.

Cuvântul părintelui Marius Cocan:

La rândul său, părintele Radu Miclăuş s-a referit la slujirea unui Dumnezeu despre care spunem că este dragoste. “Ceea ce ne leagă pe unii este tocmai dragostea. Trăim în dragostea pe care o preţuim şi învăţăm să o dăm mai departe” spunea părintele Miclăuş, ulterior preferând să se refere la cel care a fost Zamfir Pop prin însăşi cuvintele celui care nu mai era: “M-am născut cândva, din păcate fără să ştiu de ce. Şi voi muri, într-un alt cândva, din fericire fără să ştiu dinainte. M-am născut în cel mai mare sat din România: Satu Mare. Şmecher nu sunt, talentat nu sunt, titrat nu sunt, sărac nu sunt - dacă vorbim de duh - bogat nici atât - dacă vorbim de bani - dimpotrivă. M-am născut. Sunt doar un firicel care a crescut Zamfir.”.

Cuvântul părintelui Radu Miclăuş:

Invitat să spună câteva cuvinte în calitate de persoană care l-a cunoscut, jurnalistul Emil Hălăştuan îşi amintea de prima interacţiune cu Zamfir Pop în contextul în care Hălăştuan s-a mutat în apartamentul care aparţinuse părinţilor lui Zamfir, omul în raport cu care mulţi “au luat cunoştinţă de existenţa sa, l-au văzut, l-au perceput că există dar nu l-au cunoscut”.

Referindu-se la vasta cultură generală a celui care a fost Zmfir Pop, Emil Hălăştuan şi-a amintit că cel despre care vorbea era stilul de om căruia nu i-a plăcut să tacă, mai ales când era vorba de o nedreptate, atitudine care l-a urmat tot timpul atât în preocuparea de jurnalist cât şi în cea de blogger, de observator al realităţii cotidiene.

Cuvântul jurnalistului Emil Hălăştuan:

Dar nimic nu e pentru totdeauna... Şi a venit şi momentul în care Zamfir Pop a părăsit, pentru ultima dată, capela cimitirului central din Turda. De această dată, cu picioarele înainte, pentru a se afunda în lutul jilav care avea să-i învăluie trupul în întunericul său veşnic.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS