Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj atrage încă o dată atenția asupra pericolului reprezentat de incendiile de vegetație uscată

Actualitate
Tools
Typography

În cursul zilei de marți, 15 martie, pompierii clujeni au desfășurat 24 de intervenții de acest fel în județul nostru. De asemenea, alte 5 incendii de vegetație au fost gestionate de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Una dintre intervențiile mai complexe a fost aseară, în Colonia Sopor. Trei echipaje de la Detașamentele 1 și 2 de pompieri au fost angrenate în stingerea flăcărilor care au afectat o suprafață de peste 50 de hectare.

În ultimele 48 de ore, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Cluj a aplicat două amenzi contravenționale, în valoare de 5.000 de lei, unor persoane domiciliate în comuna Florești. În general, neidentificarea responsabililor pentru aceste incendii reprezintă un impediment real. Cu alte cuvinte, persoanele responsabile dau foc, apoi lasă flăcările nesupravegheate și pleacă de la locul respectiv. În cele mai multe dintre situații, solicitarea de urgență vine de la apelanți care doar observă focul scăpat de sub control.

Incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunuri, imobile sau chiar vieți omenești. Echipajele de pompieri sunt nevoite să intervină și astfel poate fi îngreunată activitatea obișnuită a inspectoratului. Mai exact, în cazul unei urgențe majore, timpul de răspuns riscă să crească, din moment ce salvatorii sunt mobilizați în afara zonelor locuite, pentru misiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată.

Vă reamintim că arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens. Altfel, punerea focului în astfel de situații este interzisă și se amendează contravențional, potrivit Hotărârii de Guvern 537 din 2007.

 

Potrivit unui protocol întocmit în 2019, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj transmite toate informațiile legate de incendiile de vegetație către Garda de Mediu, respectiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Documentele puse la dispoziție conțin inclusiv coordonatele GPS. Unitatea noastră a raportat în primele două luni și jumătate ale anului 149 de incendii de vegetație, care au afectat suprafețe de peste 200 de metri pătrați, iar 47 de incendii s-au manifestat pe o suprafață mai mică.

În consecință, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” se află în strânsă colaborare cu toate entitățile capabile să ofere sprijin în situația de față. În ciuda efortului depus de autorități, facem un nou apel la responsabilitatea cetățenilor.

Compartimentul Informare și Relații Publice

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS