Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - 2 august 2022

Actualitate
Tools
Typography

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) organizează in data de 2 august 2022, între orele 11:00-14:00, conferința dedicată ”Zilei Europeana de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor”, eveniment ce se va desfășura la Instituția Prefectului județului Cluj- Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 58, Cluj-Napoca.

UCTRR, prin intermediul conferinței, își dorește să aducă în atenția publicului clujean comemorarea zilei de 2 august, prin rezolutia din 15 aprilie 2015 a Parlamentului European, ziua de 2 august a fost instituita ca „Zi Europeana de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor”. In Romania, prin Legea nr.124/2022, aceasta zi a fost declarata „Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor – Samudaripen””.

In noaptea de 2/3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagarul Auschwitz si au ucis 2897 de femei, barbati si copii romi.

Scopul acestui eveniment este acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor, dar si de a cere autoritatilor locale un monument de comemorare a Holocaustului impotriva romilor care sa fie amplasat in Cluj Napoca.

Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de persoanele care au fost în Holocaust, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale rome și nerome, precum și tineri din comunitățile de romi.

Norbert Iuonas,
Președinte UCTRR

Agendă
2 august - Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocastului împotriva Romilor
(2 august 2022 - Prefectura Cluj Napoca)

  • 11:00-11:15 Cuvant de deschidere
    • Irina Munteanu, Prefectul Judetului Cluj (TBC)
    • Hoca Valer Nicolae, Biroul Judetean pentru Romi
  • 11:15-11:30 - Foto-documentar
    • Vizionarea foto-documentarul “2 august - Testimonialele supravietuitorilor romi ai Holocaustului”
  • 11:30-12:00 - Sesiunea I
    • Importanța Zilei Nationale si Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului impotriva Romilor
      lectori: Dan Pavel Doghi, Iuonas Norbert – UCTRR
  • 12:00-12:45 - Sesiunea II
    • Sesiune de discutii cu privire la Masurile de combaterea discriminarii impotriva romilor la nivel local si national
      lectori: Pavel Doghi, Amare Phrala, Bela Olimpiu Lacatus-Iakab, DASM Cluj (TBC)
  • 12:45-13:00 - Pauza de cafea
  • 13:00-13:30 - Sesiunea III
    • Sesiunea de discutii cu privire la politicile sociale de la nivelul local si importanta unui moment dedicate Holocaustului impotriva Romilor la Cluj Napoca
      lectori: Marius Lakatos, Norbert Iuonas UCTRR
  • 13:30-14:00 - Concluzii
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS