Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Campia Turzii are incubator. De afaceri

Actualitate
Tools
Typography
Municipiul Câmpia Turzii are de miercuri, 6 iunie, incubator de afaceri. Cristian Haiduc, fostul preşedinte al AIPPIMM, alături de noul primar al Câmpiei Turzii, Horaţiu Bretoiu dar şi Mircea Mocanu şi Robert Pavelescu au participat la tăierea panglicii noului incubator de afaceri.
Acest incubator a fost realizat prin UNDP (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) dar şi cu contribuţia administraţiei locale de la Câmpia Turzii, contribuţie apreciată şi de Mircea Mocanu, director socio-economic al UNDP.
În calitate de manager de proiect în cadrul UNPD, Viorel Ruget a precizat că incubatorul de la Câmpia Turzii este al optulea deschis în România şi că urmează să se deschidă încă două astfel de incubatoare: la Satu Mare şi la Timişoara.
„În 2008 programul bătea pasul pe loc cu 3 incubatoare şi după doi ani de zile am ajuns la 10 incubatoare şi asta i se datorează domnului Cristian Haiduc”, spunea şi Mircea Mocanu, idee întărită de Mircea Mihăştean (şeful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Cluj), care a apreciat lobby-ul făcut de Cristian Haiduc pentru ca acest incubator de afaceri să fie deschis la Câmpia Turzii, respectiv pe raza judeţului Cluj, lobby care s-a dovedit, în consecinţă, eficient.
Dacă primarul Horaţiu Bretoiu menţiona utilitatea incubatorului de afaceri mai ales având în vedere că, pentru o afacere, „cel mai greu e momentul în care o iei de la zero, când nu te ajută nimeni şi statul îţi cere taxe”, Cristian Haiduc aprecia că unul dintre cele mai importante atribute al unui astfel incubator de afaceri este sinergia, adică faptul că 24 de societăţi comerciale (câte pot fi primte în incubatorul de afaceri într-un ciclu de incubare) lucrează împreună. Mai mult, Cristian Haiduc explica şi că, o firmă intrată în incubator, intră într-o reţea de relaţii cu alte firme nu doar din incubatoarele din România, ci şi din incubatoare din alte ţări pentru că, aşa cum preciza şi Mircea Mocanu, în cadrul UNDP, la nivel mondial, există aproximativ 4.000 de astfel de incubatoare de afaceri. „O internaţionalizare a afacerii poate fi un real succes”, spunea, în acest sens, Cristian Haiduc.
Un alt avantaj, mai spunea Cristian Haiduc, este şi acela că firmele din incubatorul de afaceri pot beneficia de alocaţii financiare nerambursabile până la 20.000 de lei, cu care să se achiziţioneze echipamente, dar şi de subvenţii „la consumuri şi la chirii”.
După ce Mircea Mihăştean preciza că principalul rol al unui incubator de afaceri este să ajute firmele să facă primii paşi şi să se încadreze pe o piaţă concurenţială (în contextul în care statisticile arată că 80% din firme dau faliment în primii cinci ani) şi după ce Mircea Mocanu spunea că rolul Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost acela de a asigura transparenţa programului (firmele au beneficiat de acces în incubatoare fără influenţe politice sau economice), Viorel Ruget explica, în mare, că în incubator sunt acceptate un număr de 24 de firme sau investitori care vor să deschidă o afacere şi au un plan de afaceri. Iniţial se vor constitui două grupuri de câte 24 de firme, se vor organiza cursuri, apoi comisia de selecţie va decide care sunt cele 24 de societăţi comerciale care vor intra în incubator pe o perioadă de trei ani, principala condiţie fiind ca firmele să nu fie mai vechi de doi ani.
Robert Pavelescu, reprezentantul RomActiv (administratorul incubatorului de la Câmpia Turzii) spunea că RomActiv nu va avea doar un rol de simplu administrator, ci se va implica activ în susţinerea firmelor. În plus, incubatorul de la Câmpia Turzii va avea, în cel mai scurt timp şi un site propriu, administratorul obligându-se să facă publice informaţii privind modalităţile de acces în incubator, „astfel încât în foarte scurt timp orice potenţial investitor care doreşte să-şi desfăşoare activitatea în acest incubator, să depună o cerere, să îşi exprime dorinţa, să intre în circuitul de preincubare, urmând ca apoi să îşi desfăşoare activitatea propriu-zisă aici. Vom prezenta un plan concret, cu date certe pentru tot acest proces, astfel încât toată lumea să ştie precis ce are de făcut şi cum se va desfăşura această procedură”.
„Gândul nostru e de a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri, de-a asigura locuri de muncă şi de-a contribui la dezvoltarea întregii societăţi”, a mai adăugat Robert Pavelescu.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS