Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Dan Bulucea a prezentat, pe scurt, istoria celor cinci ani de Google Maps in Romania

Actualitate
Tools
Typography

Prezent la evenimentul din Salina Turda prin care posibilitatea vizitării virtuale a obiectivul turistic turdean pe platforma Google Maps (Google Street View) era lansată în mod oficial, Dan Bulucea (Country Manager Google România) a prezentat şi o istorie a Google Maps în ţara noastră.

Precizând că 2010 a fost anul de referinţă pentru apariţia Google Maps în România, sau, mai degrabă, pentru apariţia României pe Google Maps, Dan Bulucea a considerat oportun să prezinte şi o scurtă istorie a ultimilor cinci ani din acest punct de vedere.

Astfel, cei prezenţi în amfiteatrul din mina Rudolf a salinei turdene au putut afla, odată, că Google Street View este la momentul de faţă prezent în 65 de ţări din lume de pe vârful munţilor până în adâncul oceanelor, dar şi că, acum cinci ani, la începuturile Google Maps în România, "erau 8 oraşe, 6.000 de kilometri, era Valea Prahovei, erau staţiunile de la Marea Neagră... Eram eram prima ţară din Europa Centrală şi de Est care aveam lansat Street View", spunea Dan Bulucea.

În aprilie 2010 s-a lansat versiunea locală pentru România a Google Maps, accesibilă, atunci, la maps.ro/live.

"În fiecare an am avut şansa să avem câte o lansare de care ne mândream foarte mult", spunea Dan Bulucea menţionând că în decembrie 2010 s-au introdus primele imagini Street View din România, că în iunie 2011 se lansează funcţia de Navigare cu Google Maps sau că un an mai târziu, adică în iunie 2012, serviciul Trafic din Google Maps este disponibil şi pentru România.

Dacă în aprilie 2013 acoperirea Street View este extinsă la nivelul întregii ţări, în acelaşi an, dar în septembrie, serviciul Google Maps Transit devine disponibil în România, pentru ca în vara lui 2014 imaginile Street View în România să fie actualizate semnificativ.

Nu în ultimul rând, în martie anul curent cursul Dunării, de la Bratislava la Cernavodă, este publicat pe Goolge Street View, iar în iunie 2015, iată, Google Street View a coborât pentru prima dată în subteran în România, cartografiind Salina Turda.

De-a lungul celor cinci ani a existat un moment în care Google Street View a introdus ceea ce numea colecţiile speciale: monumente sau atracţii turistice care particularizează cultura naţională şi o fac mai vizibilă în lume, exemple date în acest sens de reprezentantul Google România fiind Castelul Bran sau Castelul Peleş.

Întrebând în rândul celor prezenţi care consideră aceştia că ar fi locurile din România cele mai vizitate pe Google Street View şi primind răspunsuri gen Transfăgărăşan, Dan Bulucea spunea că cel mai vizitat virtual loc din România a fost centrul Sibiului. Similar, înrebând "Ce credeţi că au căutat românii încercând să găsească indicaţii de navigare?" şi primind răspunsuri gen Delta Dunării, Castelul Peleş sau Casa Poporului, reprezentantul Google Romania spunea că pe primul loc în acest sens se afla Castelul Bran, urmat de Castelul Peleş, Salina Turda fiind pe onorabilul loc 5 în acest clasament, clasament în care se regăsea şi Muzeul Satului.

Un aspect interesant subliniat de Dan Bulucea în alocuţiunea sa era unul demn de reţinut pentru vremurile pe care le trăim: "Harta a evoluat foarte mult. Nu mai e acea bucăţică de hârtie tipărită care, odată tipărită, era cumva depăşită deja. Harta e vie, constantă, personalizată...".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS