Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Minune la Turda cu ocazia comemorării lui Mihai Eminescu!

Actualitate
Tools
Typography

Mai multe fragmente din discursul pe care (încă) primarul Turzii, Tudor Ştefănie, l-a citit la bustul lui Eminescu din Turda au văzut lumina internetului încă de dinainte ca discursul să fie citit. Ba chiar despre unele fragmente se poate spune că au fost furate însuşite în mod mai puţin onest (veţi vedea mai jos despre ce e vorba).

Acelaşi discurs a devenit mai apoi un comunicat de presă intitulat "Mesajul domnului primar Tudor Ştefănie adresat la comemorarea celor 127 ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu".

Ca să nu ne mai lungim, haideţi să o luăm pe rând:

Fragmentul "Se împlinesc astăzi 127 ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Numit de-a lungul vremii «Luceafărul» poeziei româneşti sau «poetul nepereche», Mihai Eminescu este şi va rămâne cel mai cunoscut poet al neamului românesc" poate fi regăsit şi AICI, unde se vorbeşte despre un eveniment care a avut loc în comuna Viişoara.

La fel se poate spune şi despre fragmentul "Eminescu este «omul deplin al culturii române»…«o conştiinţă deschisă către tot» după cum bine scria Constantin Noica despre poetul naţional".

La o astfel de asemănare este cât se poate de clar că cel puţin sursa de inspiraţie a fost comună.

Urmează apoi fragmentul "Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de către UNESCO, poemul «Luceafărul» intrând în Guiness Book, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe  Marte şi chiar unei planete", fragment care poate fi regăsit nu mai departe decât pe siteul Ştirile TVR într-un articol publicat în urmă cu cinci luni, adică la 15 ianuarie în acest an.

Nici poetul Ioan Mărginean nu a fost ratat ca sursă de inspiraţie, aşa că ziarulunirea.ro a devenit, la rândul său, sursă de inspiraţie - printr-un articol publicat în 15 ianuarie anul trecut (2015) - pentru fragmentul "Cunoscutul poet Ion Mărginean consideră că «Eminescu nu poate muri pentru că el înfrumuseţează tot ceea ce atinge. E un poet al fiinţei, al nemuririi»".

Poate că merită să nu chiar trecem cu vederea nici următorul fragment:

"Academicianul Constantin Marinescu aprecia faptul că: «Mihai Eminescu a fost printre altele şi un mare istoric, s-a aplecat cu multă seriozitate asupra istoriei naţionale, s-a încărcat cu romantism fiind deopotrivă implicat în literatura română, în cultură, ziaristică şi dăruit intereselor naţionale».
Noi nu ştim nici astăzi să evaluăm ce zestre extraordinară ne-a lăsat Mihai Eminescu, nouă, românilor, dar şi universalităţii.
Datoria noastră morală rămasă, amintirea poetului Eminescu trebuie cinstită nu doar la zile mari, comemorative, întrucât Eminescu nu este depăşit având o anvergură nu doar naţională ci una universală, o valoare de necontestat.
Avem datoria de a-l apăra, de a-i apăra scrierile, pentru a rămâne în conştiinţa naţională de-a pururi. Aceasta luând în considerare faptul că «Eminescu era bolnav după patrie, după ţară şi românism, ştiind că deţine o datorie faţă de România!".

Acest fragment pur şi simplu ne face - parţial, cumva - cu ochiul dintr-un articol scris de Cornel Simighian şi publicat (cel mai probabil pe 16 ianuarie 2014) pe site-ul săptămânalului Nova Apollonia.

Acum vă invităm să recitiţi acest ultim fragment de mai sus din discursul/comunicatul primarului Tudor Ştefănie apoi să vedeţi cum este textul, de fapt, pe site-ul Nova Apollonia.

Cu precizarea că în discursul/comunicatul primarului turdean doar două părţi din acel ultim fragment sunt date ca citat din academicianul Constantin Marinescu iar restul sunt trunchiate, modificate sau incomplete, în timp ce pe site-ul care a folosit drept sursă de inspiraţie este vorba, de fapt, de un citat mai lung aparţinând academicianului, citat care în discursul/comunicatul lui Tudor Ştefănie a fost preluat în mare parte fără ghilimele şi cu modificări.

Iar preluarea/modificarea este atât de ridicolă încât fragmentul "s-a încărcat de românism" a devenit "s-a încărcat cu romantism".

Acuma mai rămâne de văzut şi altceva!

În forma în care discursul a fost trimis drept comunicat de presă, materialul este semnat "Primarul Municipiului Turda, Tudor Ştefănie". Rămâne de văzut dacă primarul însuşi s-a ocupat de aceste copy/paste-uri jenante (prin semnarea comunicatului şi le asumă, cumva) sau pur şi simplu cineva angajat din primărie (cum ar putea fi, de exemplu, purtătorul de cuvânt - domnişoara cu ochelari din spatele primarului) a avut sarcina de-ai oferi primarului un discurs cu care - iată! - să se facă de... (completaţi fiecare pe linia punctată).

Hai, mai aşteptăm un eveniment, ceva, chiar cu eşarfă tricoloră cu tot. Înţelegem că Tudor Ştefănie a ieşit abia pe locul 3 la alegerile locale, dar nici să iasă chiar aşa din apariţiile publice ca primar...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS