Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Compania de Apa Aries se intinde la pasul doi

Actualitate
Tools
Typography

Operatorul de apă din zona Comunităţii Urbane Arieş doreşte să continue programul de investiţii, să treacă, aşadar, la pasul doi al proiectului derulat la Turda şi în Zona CUA (Comunitatea Urbană Arieş).

Alături de managerul Alexandru Sabău, la conferinţa de presă organizată la sediul Companiei de Apă Arieş s-au mai aflat şi Florain Burnar (director autoritatea de Management Bucureşti), Radu Răuţu (expert AT Jaspers) şi Traian Giurgiu, manager de proiect şi pentru pasul doi.
Potrivit lui Alexandru Sabău, deja CAA a găsit înţelegere la Ministerul Mediului, la Autoritatea de Management, mulţumirea directorului Companiei de Apă Arieş fiind că, în calitate de operator, CAA a fost considerată eligibilă pentru un nou proiect, cu atât mai mult cu cât actualul proiect este în curs de finalizare.
Luând în considerare că aşteptările cetăţenilor cresc pe măsură ce calitatea serviciilor creşte, Florian Burnar considera oarecum firească trecerea la pasul doi, următoarea etapă de programare demarând la începutul anului 2014.
Pentru că "vrem să fim un pic înaintea acestui calendar", Florian Burnar preciza că la momentul de faţă "suntem în curs de finalizare a master-plan-ului şi vom avea o serie de vizite pe amplasamente", reprezentantul ministerului avansând ideea că e posibil ca "şi anumite localităţi să intre în aria de operare". De asemenea, speranţa lui Florian Burnar se lega de faptul că, dacă până la finele lunii noiembrie va fi finalizată lista de investiţii, până la finalul anului se va putea lansa licitaţia de asistenţă tehnică şi "vom avea un consultant pe care CAA îl va selecta, care va pregăti studiul de fezabilitate".
În plus, în respectivele condiţii, la jumătatea lui 2013 va putea exista aplicaţia de finanţare - în jur de 60 de milioane de euro - şi, odată ce administraţiile locale îşi vor asuma studiul de fezabilitate se pot începe licitaţiile astfel încât, la 1 ianuarie 2014 să se poată începe implementarea efectivă, să se poată face plăţile către operator iar acesta să poată face deconturile către constructori şi consultanţi.
Felicitări pentru Compania de Apă Arieş au venit şi din partea lui Radu Răuţu, cel care considera oportun ca perioada de timp până la începutul lui 2014 să fie folosită eficient, reprezentantul Jaspers amintind de o atenţie mai mare care trebuie acordată surselor de alimentare cu apă şi văzând în operatorul din zona CUA un operator care, pe termen lung, trebuie să devină capabil atât să exploateze sistemele existente, cât şi să se dezvolte în continuare, să poată implementa alte investiţii.
Potrivit lui Alexandru Sabău, în pasul doi se vor avea în vedere extinderea de reţele de apă în comunităţile din CUA, cu anumite precizări: "unele comune şi-au băgat pe măsura 322 şi cele care nu şi-au băgat, rămâne să fie rezolvate pe pasul doi".
În acelaşi sens, potrivit lui Florian Burnar, se poate merge şi spre localităţile "unde costul de oportunitate justifică intervenţia în sisteme centralizate", doar că trebuie să se ţină cont şi de faptul că, dacă pentru investiţie se primesc bani, pentru operare costurile sunt suportate din tarif, iar în cazul în care costurile de operare sunt prea mari, asta se va regăsi în tariful achitat de populaţie. Cu alte cuvinte, investiţia trebuie să se justifice şi din prisma plătitorului serviciului.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS