Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Sprijin suedez pentru planuri de dezvoltare a turismului in zona Turzii

Actualitate
Tools
Typography

Reprezentanţi ai USL au organizat vineri, 9 noiembrie, în sala mare a Primăriei Turda, o conferinţă de presă despre intenţia dezvoltării turismului în zona Turzii.

Conferinţa de presă s-a dorit cu atât mai importantă cu cât la ea a participat şi Inger Harlevi, specialist suedez în consultanţă pe proiecte europene care, până acum, a derulat deja proiecte în 41 de oraşe din 11 ţări iar la momentul de faţă are în derulare un proiect în China.
Fost ghid turistic pentru România în urmă cu 30 de ani, Inger Harlevi s-a arătat încântată de Salina Turda, dar şi de modul în care clădirile vechi au fost restaurate la Turda, invitatul suedez apreciind că dezvoltarea salinei ar putea avea succes dacă se gândeşte şi o dezvoltare a infrastructurii în jurul salinei, dar şi dacă se ţine cont şi de potenţialul uriaş pe care l-ar oferi o universitate, astfel încât studenţii ar putea avea un contact direct cu ceea ce învaţă şi nu s-ar limita doar la a citi din cărţi.
Senatorul Alexandru Cordoş - prezent la conferinţa de presă alătuir de Cristian Matei (liderul grupului USL-PPDD din Consiliul local Turda), Ovidiu Mera (directorul Salina Turda) şi Daniela Mănăilă (primarul comunei Tureni) - vorbea chiar de un proiect integrat care să cuprindă mai multe obiective turistice din zonă cum ar fi Castrul Roman (obiectiv amintit şi de Cristian Matei), Cheile Turzii, Cheile Tureniului sau chiar proiectul Mocăniţa ca variantă spre Munţii Apuseni. Acest proiect integrat ar antrena, potrivit lui Alexandru Cordoş, atât administraţiile locale, cât şi administraţia judeţeană, dar şi Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, realizarea proiectului fiind gândită şi prin atragerea de fonduri europene.
Inger Harlevi preciza că ştie care este situaţia absorbţiei de fonduri europene în România, dar a amintit că odată cu anul 2014 începe o nouă perioadă de finanţare care trebuie luată în considerare. Amintind de exemplul Poloniei, care s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene, Inger Harlevi considera că şi "România merită aceeaşi dezvoltare"
Recunoscând că, după vizitarea Salinei Turda, are "un milion de gânduri" şi este impresionată de ce a văzut, invitatul suedez amintea de întâlnirea care urma să aibă loc a doua zi (pe 10 noiembrie - n.r.) la Consiliul Judeţean Cluj, întâlnire în urma căreia se vor trage şi concluzii privind căile de urmat.
Directorul Salinei Turda, Ovidiu Mera, a confirmat că a discutat cu Inger Harlevi despre perspectivele de dezvoltare a turismului în zona Turda, despre punctele pozitive despre ceea ce ar mai trebui făcut, dar şi despre studiile de fezabilitate care există, despre discuţiile purtate cu potenţialii investitori precum şi despre stadiul "studiilor pe care noi le avem pentru rezolvarea, în continuare, a Salinei ca obiectiv turistic destinat turismului pe sănătate, în principal".
La rândul său, consilierul Cristian Matei preciza că "primele coordonate ale înfrăţirii (dintre judeţele Cluj şi Blekinge - n.r.) se desfăşoară la Turda pe linie de turism şi sănătate", dar şi că se intenţionează lărgirea ariilor de colaborare între cele două administraţii (română şi suedeză) şi pe linie culturală şi economică.
Mai mult, Cristian Matei anunţa intenţia ca Turda să se înfăţească, la rândul său, cu un oraş din Sueadia.
Dacă Inger Harlevi preciza că este în România - implicit în zona Turda - nu ca să ofere răspunsuri cât mai degrabă ca să adreseze întrebări, oaspetele suedez a detaliat, spunând că rezolvarea nu este una de azi pe mâine şi că este nevoie de muncă, de cercetare, pentru ca mai apoi "să fiţi mândri ulterior că a fost proiectul dumneavoastră, nu al meu, a fost dezvoltarea dumneavoastră".
Nu în ultimul rând, senatorul Alexandru Cordoş considera că derularea unui asemenea proiect integrat presupune şi implicarea firmelor din zonă, deci a resursei umane, atât a celei din mediul economic, cât şi a celei din mediul universitar.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS