Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Scurtmetrajul documentar semnat de Marian Oprea, prezentat la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”

Actualitate
Tools
Typography

Miercuri, 12 iulie, Biblioteca Judeţeana “Octavian Goga” din Cluj-Napoca a găzduit, în cadrul Anului Centenar, un eveniment care se dorea o punte între România şi Republica Moldova.

Autorul de versuri Sergiu Botezatu - din Chişinău - şi-a lansat, la Cluj-Napoca, volumul de versuri “Lumina unei priviri”, carte ilustrată cu lucrările în ulri aparţinând Gutierei Prodan care este şi realizator TV la Televiziunea Naţională din Republica Moldova.

Găzduit în sala colecţiilor speciale a bibliotecii clujene, evenimentul a fost moderat de Claudiu Pădurean şi a beneficiat şi de prezenţa maestrului Dorel Vişan, despre carte vorbind scriitotul clujean Ioan Ciorca.

În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi vizionarea scurtmetrajului documentar “«Panteonul Transilvaniei» şi Unirea” realizat de jurnalistul turdean Marian Oprea pe baza unei munci de documentare a scriitorului Ioan Ciorca.

Vizionarea de la binlioteca clujeană a scurtmetrajului documentar avea loc la mai puţin de o săptămână de la prezentarea de la Turda a aceleiaşi producţii.

La Turda, vizionarea scurtmetrajului documentar a avut loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru organizat şi găzduit de Teatrul “Aureliu Manea” din Turda, proiecţia având loc în noua sala studio a instituţiei turdene de cultură.

Şi la Turda importanţa evenimentului a fost dată inclusiv de faptul că avea loc în Anul Centenarului, scurtmetrajul aducând în atenţia publicului o parte dintre personalităţile care au contribuit decisiv la făurirea statului român, la construcţia României, după cum mărturisea Ioan Ciorca, „este un mic omagiu adus celor care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia”.

În debutul evenimentului de la Turda jurmalistul Marian Oprea a ţinut să facă unele precizări: „Vreau  să vă mulţumesc dumneavoastră pentru că aţi venit, domnului Cătălin Grigoraş care a avut ideea strălucită de a cuprinde vizionarea aceasta în ceea ce se numeşte a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Turda şi nu în ultimul rând domnului Ciorca.”.

În ceea ce priveşte momentul în care a apărut ideea realizării acestui film, jurnalistul Marian Oprea spunea: „Acolo este o poveste foarte interesantă. Am fost la o expoziţie la Cluj Napoca. Nu-l cunoşteam pe protagonist, pe expozant, se numeşte Petru Dimoff şi el a avut la un moment dat ideea de a face o legătură între domnul Ciorca şi mine. Eu am filmat la expoziţia lui. Era o expoziţie de «Street photography (fotografie de stradă)», alb-negru - foarte frumoasă de altfel - şi a avut iniţiativa de a ne pune în legătură.”, iar apoi proiectul a început să fie realizat pas cu pas.

Faptul că vizionarea de la Turda a scurtmetrajului documentar a fost, până la urmă, un eveniment bine primit a fost confirmat - mai mult sau mai puţin direct - de acei invitaţi la eveniment preocupaţi de fenomenul cultural sau de istorie, printre care s-au numărat scriitorul Mircea Ioan Casimcea, prof. Ioan Bembea, actorul Radu Botar sau Cătălin Grigoraş - directorul Teatrului „Aurel Manea” Turda.

Nu în ultimul rând trebuie să reamintim că la finalul vizionării de la Turda, au luat cuvântul prof. dr. Răzvan Neagu, prof. dr. univ. Călin Felezeu şi prof. dr. Ciprian Rigman, pr. Grigore Marchiş şi regizorul tehnic Ovidiu Cosac, din partea presei fiind prezenţi reprezentanţii TurdaNews, TurdaInfo, Actualitatea de Arieş şi Turda TV.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS