Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Fri, May
190 New Articles

Drum bun printre stele, domnule profesor Valentin Vişinescu!

Actualitate
Typography

În vârstă de 88 de ani, cel care, de-acum, este fostul profesor Valentin Vişinescu şi-a început aseară (luni, 17 iunie 2019) drumul prin Eternitate.

Trista veste a venit ca un şoc pentru toţi cei care l-au cunoscut pe cel care a rămas în conştiinţa colectivă nu doar ca profesor de istorie şi limba română, dar şi ca autor de carte, Valentin Vişinescu fiind semnatarul a peste 100 de lucrări, inclusiv broşuri sau monografii ale multor localităţi din zona noastră.

Aşa cum precizează şi portalul informativ TurdaInfo.ro, priveghiul va avea loc azi, 18 iunie, la Capela din Cimitirul Central, iar înmormântarea va avea loc mâine în jurul prânzului.

Iată câteva date din viaţa şi activitatea celui care a fost Valentin Vişinescu, aşa cum au fost acestea menţionate pe acelaşi portal informativ TurdaInfo.ro:

Născut în comuna Stelnica, jud. Ialomiţa, la 29 mai 1931, după absolvirea Școlii primare în comuna natală, studiile liceale le urmează la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța și Liceul “Știrbei Vodă” din Călărași. Absolvă Facultatea de Filologie, secția Română-Istorie la Universitatea „C. I. Parhon” din București, astfel că profesorul și cercetătorul într-ale istoriei locurilor din zona Turzii și împrejurimile orașului care l-a adoptat s-a stabilit la aici încă din tinerețe, mai întâi ca profesor, apoi chiar director de școală gimnazială. Găsind întotdeauna sprijin în soția sa, învățătoare, Valentin Vișinescu a ocupat și alte funcții în cadrul unor societăți culturale, având o activitate bogată în societatea turdeană, în general.

Munca sa din afara orelor de clasă s-a materializat în scrieri publicate mai târziu, dar și în epigrame și catrene. Din 1980 este membru în Cenaclul de epigramiști “Satirycon” din Cluj-Napoca dar și membru în Uniunea Națională a Epigramiștilor din România, adunând zeci de epigrame tipărite. Când a început să scrie și monografii ale diferitelor localități din zonă, cercetând asiduu arhivele și scoțând la lumină secretele istoriei, Valentin Vișinescu a devenit unul dintre cei mai prolifici scriitori, lăsând în urma sa peste 80 de volume, unul mai interesant și mai documentat decât celălalt. A câștigat trei premii pentru literatură (Cluj, Sibiu și Băilești) și a primit Diplome de Excelență din partea Primăriei Comunei Iara pentru Monografia Cacova Ierii.

În anul 2003, a câștigat Premiul pentru Eseu la Concursul National „Pavel Dan”- Proza scurta și eseu dar a primit și titlul de „Om al anului 2000” oferit de Institutul American de Biografie.

Activitatea sa și conduita sa în societate i-au adus distincțiile de Cetățean de Onoare al municipiului Turda, în anul 2004, al comunei natale de pe malul Dunării și al comunei Viișoara, județul Cluj.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS