Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

De dragul proiectului, Ioan Racolta vrea colaborare in cadrul AVA

Actualitate
Tools
Typography

Luni, 8 aprilie 2013 de la orele 14.30, la sediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieşului" din Turda, str. Bogata nr.1 a avut loc o conferinţă de presă la care au participat directorul executiv al AVA Ludovic Moldvoy, directorul general al Companiei de Apă Arieş Alexandru Sabău şi Ioan Racolţa, primarul comunei Călăraşi şi preşedinte al Adunării Generale a Asociaţilor în AVA ales în şedinţa AGA a AVA din 5 aprilie 2013.

"Nu-i un lucru îmbucurător ce s-a întâmplat zilele acestea", spunea Ioan Racolţa, cel care recunoştea că este "un preşedinte de conjunctură" şi insista în a spune că nu şi-a dorit niciodată să candideze la funcţia de preşedinte al AGA a AVA.
Una dintre discuţiile pe care considera Ioan Racolţa că trebuiau să o poarte reprezentanţii în AGA era cea referitoare la respectarea contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării referitor la ajustarea tarifelor de apă şi apă uzată. Mai mult, lipsa de comunicare între reprezentanţii AGA este văzută de Ioan Racolţa ca un impediment în accesarea pasului doi de finanţare - valoarea în acest caz fiind în jur de 66 de milioane de euro.
"Curios este faptul că mare parte din cei care refuză să vină la şedinţă - adică toţi, în afară de Triteni - au beneficiat de sume importante pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canal în localităţile lor. Ei, acum când urmează să intre şi celelalte comune, se pare că nu mai avem chiar aşa multă atragere pentru susţinerea acestui proiect", mai spunea Ioan Racolţa, lăsând de înţeles că "ceilalţi", nu ar participa la şedinţe şi astfel le-ar face un mare rău acelor comunităţi care încă nu au beneficiat de fonduri în cadrul proiectului, Racolţa apreciind totodată că "sunt anumite obstrucţii în a accesa aceste sume de bani".
Pentru a completa mai bine tabloul prezentat, în sprijinul preşedintelui Ioan Racolţa a intervenit Alexandru Sabău, preşedintele Companiei de Apă Arieş: "dacă AVA nu funcţionează, nu va funcţiona nici pasul următor al proiectului. (...) Este o condiţie să existe o asociaţie, un ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - n.r.) care să dea acordul pentru continuarea implementării pasului doi al proiectului". Pe de altă parte, Ludovic Moldvoy spunea că "ceea ce riscăm acum este un blocaj instituţional care poate să aibă repercusiuni şi pentru pasul I al investiţiei".
Potrivit lui Alexandru Sabău, implicaţiile pot fi majore mergând de la corecţii financiare, până la neeligibilitatea unei părţi a proiectului şi, implicit, neeligibilitatea operatorului (adică CAA - n.r.) pentru pasul doi al proiectului. De asemenea, directorul CAA consideră - cu referire la o posibilă luptă pentru funcţia de conducere - că "postul de preşedinte odată rezolvat, toată lumea ar trebui să vină, să colaboreze, să coopereze, pentru a reuşi să implementăm ceea ce am început şi unde am ajuns".
Faptul că şi pe parcursul anului trecut s-a încercat dar nu s-a reuşit convocarea AGA a AVA - cel puţin privind ajustarea tarifelor - este văzut de Ioan Racolţa la fel de periculos pentru proiect ca şi faptul că nici în ultima peroadă adunarea nu s-a întâlnit. După decesul fostului preşedinte al AGA - Ioan Vasinca - în comitetul director ar fi rămas primarul Tudor Ştefănie şi primarul Ioan Roman. "Se pare că niciunul dintre membrii nu au fost foarte doritori, după alegerile locale din vara trecută, să convoace AGA" spunea Ioan Racolţa precizând că în august 2012 ar fi convocat singur Adunarea Generală, dar "la insistenţele domnului primar Hanga - care m-a şi apostrofat cu ocazia aia - am retras convocatorul" şi menţionând că "există dovezi prin care eu personal am încercat, în urma discuţiilor cu domnul director (Alexandru Sabău - n.r.), am încercat convocarea AGA".
Pentru şedinţa din 4 aprilie, spunea Ioan Racolţa, au fost convocate persoanele despre care se ştia că sunt reprezentanţii comunităţilor în AGA la acea dată, primarul comunei Călăraşi menţionând că orice modificare operată de consiliile locale referitor la reprezentantul în AGA trebuie comunicată către AVA şi parteneri în termen de maxim cinci zile de la emitere. Singura excepţie în acest sens era cazul comunei Sănduleşti, care nu era reprezentată de primarul Augustin Duca, ci de viceprimarul Florin Pădurean (HCL nr. 20 din 29 martie 2013).
Referitor la modul de comunicare a modificărilor apărute privind reprezentanţii în AGA, Ioan Racolţa spunea că aceste comunicări se pot face prin orice mijloace în termen de cinci zile. Deoarece Ioan Racolţa spunea că "nu avem nici în momentul de faţă hotărârea Consiliului Local Câmpia Turzii cu privire la numirea domnului Lojigan Dorin", am adus în discuţie faptul că Dorin Lojigan, cu câteva ore înaintea conferinţei de presă de la Turda, prezentase două plicuri adresate AVA prin care a încercat să înştiinţeze despre modificările apărute privind reprezentarea municipiului al cărui viceprimar este, plicuri care s-au întors de la poştă cu menţiunea că destinatarul a refuzat să le primească. Ioan Racolţa a spus că nu ştie nimic despre acest fapt dar s-a referit la o prevedere din statutul AVA potrivit căreia Dorin Lojigan trebuia să înştiinţeze şi partenerii în AGA. "Dânsul, dacă a transmis odată plicul şi a văzut că nu îl primeşte nimeni, putea să îl transmită părţilor". Alexandru Sabău a intervenit şi a spus că Dorin Lojigan a fost prezent la şedinţa de joi, 4 aprilie, dar nu a lăsat niciun document. Mai mult, în timpul prezenţei de joi de la sediul AVA de pe strada Bogata din Turda, Ioan Racolţa susţine că Dorin Lojigan s-ar fi comportat ca şi cum ar fi fost avocatul primarului de la Sănduleşti.
Despre Nicolaie Giurgiu şi hotărârea Consiliului Local Turda pe care o avea asupra sa şi cu care putea dovedi că este reprezentantul municipiului Turda în AGA, Alexandru Sabău spunea că în convocatorul făcut cu o lună în urmă apăreau "cei îndrituiţi să participe" şi că nu s-a adus nicio modificare, între timp, referitoare la reprezentantul municipiului Turda. Mai mult, Compania de Apă Arieş înaintase firmei de pază o listă pe care Nicolae Giurgiu nu se regăsea. "Eu nu schimb convocatorul de pe o oră pe alta, pentru că nu ştiu ce Consiliu Local de pe nu ştiu unde îmi schimbă hotărârea dimineaţa şi vrea să participe altcineva. Nu prea merge explicaţia aceasta", spunea Alexandru Sabău. Pe de altă parte Ioan Racolţa spunea că reprezentantul municipiului Turda era primarul Tudor Ştefănie, care era prezent la şedinţa AGA şi, deşi Consiliul Local putea să mandateze pe altcineva, "acea hotărâre n-a ajuns la noi".
Totuşi, având în vedere că buna funcţionare a ADI AVA este garanţia pentru continuarea proiectului, pentru implementarea celui de-al doilea pas, Ioan Racolţa a fost întrebat ce consideră că tebuie să se întâmple în continuare. "Singura soluţie ar fi să ne punem cu toţii la masă, să lăsăm deoparte orice interes, că-i politic, că-i personal, că-i o dorinţă arzătoare a unuia sau altuia şi să mergem înainte cu acest proiect. Până nu lăsăm deoparte toate ambiţiile personale, aşa cum am funcţionat până acuma.. Repet, această asociaţie funcţionează din 2007 fără nicio sincopă, n-a fost nicio discuţie la niciuna dintre şedinţele noastre, da' nici măcar una, cât de mică... Cred că numai aşa putem merge în continuare", spunea Ioan Racolţa.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS