Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Clusterele transilvănene învață să facă lobby - prima experiență de a transforma probleme în politici alternative

Actualitate
Tools
Typography

Presupun că pe final de an avem cu toții nevoie să ne încărcăm bateriile. Un mod de-a ne energiza este să petrecem timp alături de oameni perseverenți, entuziaști, cu viziune și curaj. Așa sunt reprezentanții Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster și Agro Transilvania Cluster alături de care vă invit mâine, 17 decembrie, de la ora 10:00, la Bastionul Croitorilor.

Să încheiem anul într-o notă optimistă, cu planurile de viitor conturate de Ciprian Morcan, Bianca Muntean și Felix Arion, cei trei „manageri de aur" ai clusterelor transilvănene, distincții câștigate la nivel european, prin certificarea ESCA (Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor). Optimismul de care dau dovadă Ciprian, Bianca și Felix este justificat de rezultatele competitive înregistrate de domeniile de specializare inteligentă - agroalimentar, industria mobilei și TIC - pe care le reprezintă.  

Cele trei clustere au decis în 2019 să-și asume un nou rol activ: de a genera politici alternative. După luni de consultări cu cei peste 250 de membri (IMM-uri, universități, instituții), precum și cu alți reprezentanți ai sectorului privat, din toate regiunile țării, clusterele au descoperit cum să transforme în soluții problemele identificate. Soluțiile au fost apoi elaborate în scris și transmise către ministere, sub formă de propuneri de politici publice.

Cum au fost primite propunerile mediului privat la nivel de ministere?

Ce ar schimba concret aceste politici alternative și cum putem măsura impactul produs de ele?

Ce se va întâmpla mai departe cu aceste propuneri, cine le susține, în ce fel și pentru cât timp?

Pot clusterele să facă lobby, dat fiind că, deocamdată, aceasta nu e o activitate reglementată în România?  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS