Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Luna: La initiativa lui Florin Budacean, banii pentru „Fiii satului”, folositi pentru biserici si sport

Administraţie
Tools
Typography

Discuţiile care au avut loc pe marginea proiectului de buget în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Luna nu se poate spune că au fost dintre cele mai liniştite sau mai amabile.

În momentul în care fiecare din consilierii locali au fost invitaţi să îşi prezinte obiecţiile cu privire la modul în care a fost întocmit proiectul de buget, unul din consilierii locali a venit cu o idee: transferul de bani de la un capitol la altul.
Mai concret, consilierul Florin Budăcean, vorbind de problemele care sunt la biserica din Gligoreşti, a propus ca pentru rezolvarea respectivelor probleme s-ar putea lua din banii alocaţi pentru sărbătoarea comunei, "Fiii satului". Cu alte cuvinte, Florin Budăcean dorea să se renunţe la sărbătoare, să nu mai fie alocaţi bani deloc pentru această sărbătoare, iar banii să fie redistribuiţi la alte capitole iar de bani să beneficieze, implicit, bisericile.
S-a supus la vot şi toţi consilierii au fost de acord să nu se organizeze "Fiii satului" în 2014, dar primarul Laurenţiu Tör a atras atenţia că în 2012 sărbătoarea s-a organizat la Luna, în 2013 o zi la Luna şi una la Luncani iar acum gligoreştenii s-ar putea simţi nedreptăţiţi. "Hai, dom'le, ce, aia de anu' trecut de la Luncani o fost sărbătoare, o oră...?" se arăta nemulţumit de spusele primarului Tör consilierul Florin Budăcean.
Astfel, trezindu-se cu 80.000 de lei de "cheltuit", consilierii urmau să-i împartă. Prima propunere a fost ca fondurile să rămână disponibile şi să se facă rectificare bugetară ulterior. În schimb, viceprimarul Aurel Giurgiu propunea ca discuţiile să fie purtate la concret şi consilierii să hotărască pe loc ce fac cu banii, dacă tot erau în şedinţă.
Astfel, s-a luat în considerare o propunere pe care o avusese consilierul Mihail Cuc, aceea de a suplimenta suma alocată sportului cu 20.000 de lei care să fie utilizaţi pentru împrejmuirea a trei terenuri de fotbal.
Mai rămăseseră 60.000 de lei. Pentru că tot se mai pronunţa din când în când expresia "Fiii satului", dacă Mihail Cuc avusese o reacţie gen "da, fiii ploii", Florin Budăcean îşi susţinea propria propunere cu "mai bine facem în folosul comunităţii".
Deşi se votase că sărbătoarea nu va fi organizată în acest an, Lucian Ciobanu venea cu o altă propunere: "oare nu ar fi o altă variantă, să diminuăm cheltuielile la «Fiii satului» şi să facem ajutorul pentru biserica de la Gligoreşti, unde e nevoie? La Luncani (biserica din Luncani - n.r.) ştim de ce avem nevoie, că avem devizul pe lucrare, dar să primim un deviz şi de la Gligoreşti".
Toţi consilierii erau de acord că biserica de la Gligoreşi are nevoie de bani - chiar şi primarul Laurenţiu Tör a observat că aşa de frumos se vede cerul din interiorul bisericii prin acoperiş! - dar apărea problema că enoriaşii celorlalte biserici se vor simţi nedreptăţiţi. Cum la Luncani se ştia clar de ce sumă era nevoie, rămânea să se decidă dacă se alocă bani şi la biserica din Luna.
Au existat cel puţin două variante: fie se acordă câte 20.000 de lei la fiecare din cele trei biserici, fie se acordă 30.000 de lei pentru biserica din Gligoreşti (unde problemele de rezolvat sunt mai mari) şi câte 15.000 de lei pentru celelalte două biserici, respectiv Luncani şi Luna, aceste propuneri venind inclusiv în contextul în care primarul comunei preciza că "am rămas înţeles cu părintele de la Gligoreşti să îşi facă un necesar şi să mi-l transmită, dar nu mi-a transmis până acuma, probabail n-a reuşit...".
În cazul în care erau avute în atenţie cele trei biserici ortodoxe, exista o altă problemă: dacă vin şi reprezentanţii altor culte să ceară şi ei bani? Dacă viceprimarul Giurgiu spunea că "reformaţii au depusă cerere la Consiliul Judeţean", Florin Budăcean spunea că "reformaţii primesc din '90 sau '91 3.500 de euro, că-s înfrăţiţţi cu olandezii şi ei veci n-au dat la ortodocşi...". Însă Aurel Giurgiu şi-a dus, totuşi, ideea până la capăt în privinţa celorlalte culte, mai ales explicându-i consilierului Constantin Mazăre, care părea să nu fi înţeles: "domnu' consilier, s-a zis dar nu aţi fost atenţi: sunt cereri de finanţare pentru culte la Consiliul Judeţean care sigur se vor aproba şi ştiţi foarte bine de ce: este an electoral şi o să primească toţi bani de ferească Dumnezeu!".
Cum disputa pe bani era aprinsă, dacă unii voiau ca "banii să intre la investiţii, la asfalt, la canal...", Mihail Cuc spunea că "dacă se dau bani la Gligoreşti, eu propun să urmărim banii", alţii considerau că "să dăm la ortodocşi e discriminare", Aurel Giurgiu considera că "dăm la ortodocşi că ei sunt majoritari". Şi în timp ce apărea ideea că oricum sunt alocaţi bani pentru monumentele istorice - 50.000 de lei - dacă rămân de acolo se pot da bani şi la biserici, "doamna contabilă" atrăgea atenţia că "n-a făcut nimeni nicio cerere, noi împărţim, numai aşa, banii?".
Dacă Lucian Ciobanu lansa ideea că "trebuie să ştim cât cere fiecare şi să nu ne grăbim", Laurenţiu Tör preconiza că "oricum n-o să avem bani să le dăm cât cer", Aurel Giurgiu confirmând ideea primarului - "păi dacă vine popa de la Gligoreşti şi cere un miliard jumate..." - Laurenţiu Tör considerând că cel mai bine ar fi să "dăm cât putem la fiecare şi restul să mai completeze enoriaşii".
Reprezentanţii executivului considerau că cel mai bine ar fi "să ai bani la culte şi când vine, decontezi pe bază de factură", idee susţinută şi de Lucian Ciobanu - "să mutăm suma la culte şi mergem punctual" - în timp ce Mihail Cuc rămânea la temerile exprimate anterior, anume că "atunci o să vină toţi cu cerere", de aceea consilierul PSD propunea "atunci dăm câte 20.000 la fiecare".
Cu alte cuvinte, suma de 60.000 de lei a fost transferată la capitolul "Culte", fiecare din cele trei biserici avea alocaţi, teoretic, câte 20.000 de lei, dar banii nu se puteau elibera decât în baza documentelor de decont (facturi).
Pentru că s-a ajuns la un liman, ideea a fost acceptată de 9 consilieri, în timp ce doi s-au abţinut.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS