Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Revocare humanum est. Sau incetare a calitatii de membru?

Administraţie
Tools
Typography

Mult mediatizata şedinţă a Consiliului Local Turda în cadrul căreia se propunea revocarea din funcţia de membru al consiliului de administraţie a nu mai puţin de 11 persoane a trecut. Şi proiectele de revocare din funcţie (sau încetare a calităţii de membru?) au trecut.

Ca s-o-ncepem cu începutul iniţiatorii proiectelor de hotărâre "privind revocarea" celor 11 persoane din consiliiloe de administraţie ale SC Turda Salina Durgău SA, respectiv SC Domeniul Public Turda SA sunt Florin Bugnar (PD-L), Lucian Varo (PP-DD) şi Cristian Felezeu (PNL).
înainte de începerea votului secret (pentru că era vorba de persoane, nominal) consilierul PD-L Sorin Bichiş a venit cu un amendament. Astfel, în forma iniţială, fiecare proiect avea, la primul articol, următorul text: "Se revocă din calitatea de membru al consiliului de Administraţie al (...) domnul (...)". Propunerea lui Sorin Bichiş era ca primul articol să fie de forma: "Se aprobă încetarea calităţii de membru al consiliului de Administraţie al (...) a domnului (...). Hotărârea îşi va produce efecte din momentul emiterii hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor (...) privind numirea noilor membri în cadrul procedurii prevăzute de OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice". Cu alte cuvinte, proiectele de hotărâre "privind revocarea" vorbeau, în chiar primul articol al fiecăruia dintre ele, de încetarea calităţii de membru, în plus, încetarea nu va avea efecte decât la numirea noilor membri.
Pe de altă parte, unul dintre iniţiatori - Florin Bugnar - s-a răzgândit şi a considerat oportun să vină cu un amendament şi să modifice articolul 2 din fiecare din cele 11 proiecte, asta poate şi pentru că Sorin Bichiş, prin amendamentul său, i-a dat cumva şah lui Bugnar. Astfel, iniţiatorul din partea PD-L a venit cu următoarea propunere: la articolul 2, în loc de "va avea loc în data de .......... la orele .........." să fie precizat mult mai clar cum că "va avea loc la data punerii în aplicare a articolului 1". Mai exact, potrivit amendamentului lui Florin Bugnar (şi votat cu mânuţele sus de majoritatea consilierilor), al doilea articol ar suna aşa: "Reprezentantul municipiului Turda în Adunarea Generală a Acţionarilor (...) va avea mandatul expres de a revoca, prin hotărâre AGA ordinară, persoana nominalizată la articolul 1. Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (...) va avea loc la data punerii în aplicare a articolului 1". (?!?!).
În fine...
De asemenea, înainte de a se trece la vot, consilierul PP-DD Rozalia Crişan a anunţat că se abţine de la votarea celor 11 proiecte de hotărâre, motiv pentru care a solicitat să nu îi fie înmânate buletine de vot. De asemenea, de la şedinţa de consiliu Nicolae Roş - reprezentantul PSD - era absent.
Cât despre voturile secrete, acestea au avut şi rezultate, normal. Pe scurt, toţi cei 11 au fost revocaţi sau le-a încetat calitatea de membru.
Mai jos, aveţi persoanele la care se făcea referire în proiectele de hotărâre şi voturile pe care le-a primit propunerea de revocare (sau încetare a calităţii de membru în CA) pentru fiecare.
Pentru cei din CA al SC Turda Salina Durgău SA:
- Vasile Simion Tot - 16 voturi pentru, unul anulat, 3 abţineri,
- Cristian Octavian Matei - 16 voturi pentru, unul împotrivă, 3 abţineri,
- Szekely Istvan - 17 voturi pentru, 3 abţineri,
- Ioan Sorin Sabău - 16 voturi pentru, unul împotrivă, 3 abţineri,
- Călin Valentin Felezeu - 16 voturi pentru, unul împotrivă, 3 abţineri.
Iar acum pentru cei din CA al SC Domeniul Public Turda SA
- Sorin Săveanu - 18 voturi pentru, două abţineri,
- Aron Adrian Sălăgean - 17 voturi pentru, unul împotrivă, două abţineri,
- Mircea Piper - 17 voturi pentru, unul împotrivă, două abţineri,
- Nicolae Roş - 17 voturi pentru, unul împotrivă, două abţineri,
- Femita Pogăcean - 17 voturi pentru, unul împotrivă, două abţineri
- Mihail Dyram Oarcea - 18 voturi pentru, două abţineri.
Cei mai doriţi a fi plecaţi, conform voturilor secrete, au fost, aşadar Sorin Săveanu şi Dyram Oarcea (ambii membri ai CA de la Domeniul Public şi ambii primind câte 18 voturi). Din cei 11, majoritatea (din cei rămaşi în afară de Oarcea şi Săveanu) au primit câte 17 voturi ca să plece - Szekely Istvan (Ca al SC TSD SA) şi Adrian Sălăgean, Mircea Piper, Nicolae Roş şi Femita Pogăcean (toţi din CA al SC DPT SA) - în timp cecei a căor plecare a fost dorită cel mai puţin, dacă se poate spune aşa, cei care au primit câte 16 votri ca să plece, sunt Vasile Tot, Cristian Matei şi Călin Felezeu toţi de la CA al SC TSD SA.
Cu alte cuvinte, dacă e să ne luăm după numărul de voturi care arătau dorinţa consilierilor locali turdeni ca cei de mai sus să plece din CA-urile celor două societăţi, se pare că, în medie, cei de la Salina Turda au fost mai apreciaţi decât cei de la Domeniul Public Turda.
Dincolo de toate, însă, la final consilierul PP-DD Rozalia Crişan a dorit să îşi exprime nemulţumirea mai degrabă faţă de ideea operării de modificări în CA-urilor celor două societăţi.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS