Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

101% grad de incasare impozite la Primaria Turda in primul semsestru al acestui an

Administraţie
Tools
Typography

Prezentă în cadrul conferinţei de presă organizate pe 2 iulie la Primărie Turda, director Maria Turceanu a făcut o trecere în revistă a gradului de încasare a obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice la bugetul local.

Cei doi indicatori luaţi în calcul când se fac raportări privind încasarea sumelor la bugetul local au fost explicaţi chiar de Maria turceanu: "odată se face o analiză a încasărilor faţă de bugetul local, deci sumele cuprinse în buget, şi sumele din evidenţa fiscală. Conform Legii 273/2006 sumele din bugetul local se fundamentează ţinând seama de debitele din evidenţa fiscală influenţate cu gradul de încasare din anul precedent".
Prima categorie de contribuabili la care s-a referit maria tuceanu o reprezintă persoanele fizice, obligaţiile financiare ale contribuabililor aduse în discuţie fiind cele referitoare la impozitele pe terenuri, clădiri şi autoturisme. Astfel, pe semestrul întâi al acestui an bugetul a fost realizat în proporţie de 92,93%, raportarea faţă de întregul an fiind de 64,21%.
Cum debitele sunt compuse din impozitul pe anul curent, restanţe din anii precedenţi şi majorări rezultate din neplata la termen a obligaţiilor, raportarea gradului de încasare la debite arată o realizare a încasărilor de 49,24%, cele mai mici încasări fiind la impozitul pe mijloace de transport (38%) urmate de impozitul pe terenuri (46%) şi de cel pe clădiri (59%). "Ca să ajungem la gradul de încasare avut în anul 2013 noi ar mai trebui să încasăm încă 19 miliarde de lei vechi de la persoane fizice", preciza Maria turceanu exprimându-şi speranţa că aceste încasări se vor face mai ales în contextul în care pe semestrul întâi al acestui an deja s-au încasat 40 de miliarde de lei vechi.
La persoane juridice, pe primul semestru al acestui an gradul de încasare, raportat la buget (adică la o prognoză a încasărilor), este de 108%, acest grad de încasare fiind posibil "pentru că au intrat nişte sume din executări silite în luna iunie", explica maria Turceanu adăugând că faţă de prevederile bugetare pentru întregul an 2014, la persoane juridice gradul de încasare este de 65,60%. Dacă raportarea încasărilor se face la debite (a căror componenţă a fost explicată mai sus), gradul de încasare la persoane juridice este de 61,45%. "Ca să realizăm gradul de încasare din anul precedent, aici ar mai trebui să încasăm cam 30 de miliarde de lei vechi şi sperăm să putem încasa aceste sume", adăuga directorul Maria Turceanu.
În cazul în care se iau în calcul toţi contribuabilii - atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice - pe primul semestru al anului 2014 gradul de încasare la buget a impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport a fost realizat în proporţie de 101,95%, în timp ce faţă de prognoza de încasare pe întregul an încasările au fost în proporţie de 65%. în cazul în care la total contribuabili raportarea se face la totalul de încasat (adică la debite), gradul de încasare este de 55,62%.
Categoria la care încasările scad de la an la an sunt taxele pentru mijloacele de transport, explicaţiile fiind că fie cei care dobândesc mijloacele de transport nu locuiesc în ţară, nu au domiciliul în localitate şi nu se pot aplica procedurile de executare silită, fie din cauza faptului că la înstrăinarea mijloacelor de transport nu se respectă procedurile legale complete.
"Impozitele şi taxele locale deţin în bugetul local o pondere, ca venituri, de 29,3%, restul fiind venituri din cote defalcate de impozit pe venit, TVA, subvenţii sau alocaţii de la Uniunea Europeană", mai preciza Maria Turceanu.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS