Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

„Construind viitorul nostru, construim viitorul Europei” - comunicat de presa

Administraţie
Tools
Typography

„Building our future, we design Europe's future" (acronim Eubff)
„Construind viitorul nostru, construim viitorul Europei" (acronim Eubff)
- Proiect al Primăriei Municipiului Turda, co-finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Europa pentru cetăţeni" 2014 -

În perioada 27 - 31 august 2014, la Turda, s-a derulat proiectul cu titlul „Building our future, we design Europe's future", co-finanţat prin Programul „Europa pentru cetăţeni" 2014, Componenta 2, Măsura 2.1 Înfrăţirea oraşelor. Proiectul a fost manageriat de Primăria Municipiului Turda, prin Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale, în calitate de aplicant, iar parteneri au fost: Comitetul de Înfrăţire Angoulême – Oraşe Străine (Franţa), Municipalitatea Hódmezővásárhely (Ungaria), Municipalitatea Kiskunfélegyháza (Ungaria) şi Comitetul de Înfrăţire din Kiskunfélegyháza (Ungaria).
Programul „Europa pentru cetăţeni" este un program comunitar derulat de Comisia Europeană prin Direcţia Generală Comunicare şi îşi propune să promoveze cetăţenia europeană activă prin implicarea societăţii civile în construirea unei Europe unite, bazate pe valori istorice şi rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural şi pe concepte precum toleranţa, solidaritatea, democraţia, egalitatea de şanse şi înţelegerea reciprocă. Obiectivul general al Programului este acela de a acorda tuturor cetăţenilor europeni posibilitatea de a se cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar.
Proiectul „Building our future, we design Europe's future" este un proiect scris şi derulat sub cupola prieteniei, care a adus împreună, pe lângă partenerii menţionaţi mai sus, reprezentanţi din toate oraşele înfrăţite cu Turda (28 persoane din partea partenerilor din proiect şi alţi 12 participanţi din partea celorlalte oraşe înfrăţite: Szydlowiec - Polonia, Bihartorda - Ungaria, Torontalorda - Serbia). Au fost dezbătute teme comune ale convieţuirii în Uniune: respectarea identităţii culturale şi a tradiţiilor prin artă şi meşteşuguri, voluntariat şi implicare civică, protejarea mediului şi managementul ariilor protejate, prevenirea risipei alimentare şi hrana sănătoasă, inserţia socială a persoanelor cu diabet, promovarea bunelor practici în serviciile publice. La finele proiectului au fost formulate o serie de idei de proiecte viitoare comune, s-au creat reţele de comunicare interumane şi instituţionale, care să ofere premisele şi să faciliteze construcţii comune, să conducă la promovarea politicilor publice europene, atât în spaţiul U.E., cât şi în zona ţărilor cu perspective de aderare (în proiect au fost implicaţi participanţi din Serbia pentru a beneficia de exemple de bune practici şi de suport) .
Activităţile proiectului au constat în prezentări, ateliere şi dezbateri care au stimulat interacţiunea dintre grupuri, au generat dialog cetăţenesc şi parteneriate şi au creat reţele de comunicare tematică între participanţi, aceştia notând o serie de idei comune cu un potenţial ridicat de a genera proiecte noi. Ateliere au avut următoarele tematici concrete: Inserţia socială a persoanei cu diabet (atelier condus de Fundaţia „Speranţa Diabeticilor" Turda), "Ne hrănim fără să risipim" (responsabil atelier Asociaţia „Slow Food" Turda), Management strategic, performanţă şi control în serviciile de apă şi canalizare (atelier găzduit de Compania de Apă Arieş şi organizat alături de specialişti ai Comunităţii Urbane Arieş), Ariile protejate în relaţie cu comunitatea (responsabil atelier Fundaţia pentru Turism şi Ecologie Potaissa). La aceste workshop-uri care au avut loc joi, 28 august 2014, au participat reprezentanţi din toate delegaţiile prezente la Turda, alături de reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai comunităţii locale, specialişti din companii care oferă servicii publice. Un moment inedit l-a reprezentat cina multinaţională de vineri, 29 august 2014, la care au avut ocazia să gătească împreună bucătari din toate ţările implicate în proiect, unul din obiectivele principale fiind schimbul de experienţe gastronomice, cu o atenţie specială acordată pentru a promova ideea evitării risipei alimentare, o tema majoră dezbătută de U.E. în acest an. Un alt element inedit din agenda proiectului l-a reprezentat deplasarea la Rimetea, sâmbătă, 30 august 2014, pentru a beneficia in situ de un exemplu de management pozitiv privind ariile protejate, continuată cu o deplasare la Sălciua, pe poteca tematică "Pietrele vorbitoare". Din program nu au lipsit nici reperele multiculturale: miercuri, 27 august 2014, la Muzeul de Istorie Turda, a avut loc vernisajul expoziţiei "Artă şi meşteşug, dincolo de timp şi graniţe" (exponate provenite de la artiştii din oraşele înfrăţite), vineri, 29 august 2014, vizita la târgul ONG-urilor locale "Parteneri pentru Turda, voluntari pentru comunitate" şi vizitarea târgului de produse tradiţionale româneşti, urmată, la Muzeul de Istorie Turda, de un ghidaj teatral prin istoria locului, susţinut de invataceii atelierului de teatru „Ion Ratiu", coordonat de Cornel Miron. Tot vineri, 29 august, primarul Municipiului Turda, domnul Tudor Ştefănie, s-a întâlnit în cadru oficial cu delegaţiile străine, cu această ocazie celebrându-se şi 20 de ani de înfrăţire Turda-Angouleme.
Aşa cum preconizam din experienţa întâlnirilor multilaterale precedente, dincolo de diferenţele de limbă, relaţiile interumane reuşesc să păstreze o căldură unică menită să crească sentimentul apartenenţei la U.E., dar şi o mai bună stăpânire a conceptelor şi temelor europene. Avem convingerea că, urmare a întâlnirilor formale şi informale ce au avut loc, dezvoltarea de proiecte comune viitoare va fi mai simplă, mai fluentă. Prin feed-backul primit de la participanţii direcţi ni s-a confirmat creşterea sentimentului de coeziune între locuitorii/autorităţile oraşelor înfrăţite, precum şi intenţiile de extindere a colaborării între oraşele înfrăţite care au identificat, cu această ocazie, teme concrete de parteneriate pe termen scurt şi mediu.
Prin participarea activă a reprezentanţilor autorităţilor publice am realizat un dialog transparent şi considerăm că am subliniat rolul cetăţeniei active în spaţiu public local, dar şi european.
Mulţumim tuturor partenerilor implicaţi direct sau indirect în proiect, începând cu autorităţile publice locale din toate cele şase localităţi prezente în proiect, serviciilor subordonate, companiilor de servicii publice şi instituţiilor, agenţilor economici care ne-au susţinut, inclusiv prin sponsorizări. Mulţumiri speciale adresăm ONG-urilor şi voluntarilor care au însufleţit activităţile şi au dat viaţă propunerilor de colaborare, precum şi presei locale care a fost prezentă şi a furnizat în permanenţă informaţii din agenda proiectului, contribuind la vizibilitatea şi multiplicarea informaţiilor în rândul comunităţii locale, în regiune, dar mai ales în mediul virtual, care trece cu uşurinţă peste graniţele geografice.
Considerăm că principalul câştig al acestui proiect îl reprezintă valoarea comunicării interumane, respectul reciproc şi spiritul voluntar, promovarea valorilor umane şi europene comune. Acronimul EUbff, care anagramează titlul proiectului având semnificaţia "Europa, best friends forever", sintetizează simplu şi expresiv imaginea acestui proiect pe care Comisia Europeană l-a inclus în lista proiectelor selectate pentru a consolida ideea apartenenţei la spaţiul comunitar prin consolidarea şi extinderea relaţiilor între oraşele înfrăţite.
Informaţii suplimentare legate de proiect vă pot fi oferite de Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale, tel/fax: 0264-311630.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS