Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Cetatenii de onoare creeaza dispute intre consilierii de la Campia Turzii

Administraţie
Tools
Typography

Alegerea unor cetăţeni de onoare pare să nu fi o sarcină neapărat uşoară. Cel puţin asta reiese din polemica ce dădea semne să sed stârnească între membrii forului deliberativ local de la Câmpia Turzii.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi s-a aflat şi un proiect de hotărâre "privind acordarea titlului de «cetățean de onoare» și «cetățean de onoare post-mortem» unor personalități care au contribuit la dezvoltarea Municipiului Câmpia Turzii".

Până aici totul bine şi frumos. Problema părea să apară dacă se votează în bloc sau se votează fiecare nominal.

Consilierul Dorin Lojigan a venit cu ideea să se voteze individual, pentru că pe lista de cetăţeni de onoare propusă de iniţiatorii proiectului de hotărâre s-ar putea afla şi "persoane care unii dintre noi nu considerăm că merită să fie aleşi cetăţeni de onoare". Şi după ce a amintit câteva nume de persoane pe care le-ar vota bucuros, Lojigan explica: "sunt şi persoane care consider că nu merită să fie aleşi cetăţeni de onoare ai municipiului". Da ştim: se pare că ne repetăm. Am reluat, însă, pentru a arăta că dacă iniţial Lojigan spunea că poate unii dintre consilieri nu s-ar simţi confortabil să voteze anumite persoane, ulterior fostul viceprimar a reluat vorbind la persoana întâi, dând astfel de înţeles că el nu ar dori să voteze anumite persoane.

Dacă la un moment dat se vorbea de vot secret şi dacă Petre Pop spunea să nu se ajungă la orgolii personale, acelaşi administrator public spunea că "dacă sunt persoane care consideraţi că nu trebuie să fie, spuneţi, se votează şi vedem ce spun consilierii, ce-i aşa mare lucru?".

Până la urmă s-a mers pe vot secret şi, în urma votului, putem să vă prezentăm şi ordinea celor mai puţin doriţi cetăţeni de onoare la Câmpia Turzii, ţinând cănt că numărul de voturi a fost de 18:

Vii
- Peter Carol - două voturi împotrivă din 18
- Cornel Igna (doctor) - 1 vot împotrivă din 18
- Mihai Adam - niciun vot împotrivă din 18

Morţi
- cu 5 voturi împotrivă din 18 - Vizi Lajos (1891-1935)
- cu 4 voturi împotrivă din 18 - Rozsos Irma Izabella Maria (1912-1994)
- cu 1 vot împotrivă din 18 - Elena Bercean (1854-1953), Emil Boșca Mălin (1913-1977), Nicolae Botezan (1909-1974), Ioan Covrig (1856-1908) şi Ioan Stanatiev (1915-1977)
- cu niciun vot împotrivă din 18 - Laurențiu David (preot) (1935-1961), Iuliu Deac (1904-1994), Ionel Floașiu (inginer) (1893-1988), Ioan Moldovan (medic) (1917-1997), Teodor Murășanu (1891-1966), Ioachim Nemeș (profesor) (1920-1997), Victor Ungureanu (1899-1956) şi Ioan Vasinca (inginer, fost primer) (1954-2012)

Deci asta e lista, ăştia sunt oamenii şi toţi au fost declsaraţi cetăţeni de onoare cu mai multe sau mai puţine voturi. Apropo, dacă ne uităm la cine a luat cele mai puţine voturi dintre cei decedaţi, parcă nu ne miră de ce Bane Andrei, consilier UDMR, prefera votul în bloc, bazându-se că numărul de voturi împotrivă putea fi foarte mic sau nul având în vedere cine era pe listă. Aşa, însă...

În acelaşi sens, nu putem să nu ne oprim şi asupra unei remarci pe care a făcut-o Dorin Lojigan, cel care insista să atragă atenţia că "sunt convins că dacă întrebi iniţiatorii (proiectului de hotărâre - n.r.) nu-i cunosc (pe unii dintre cei propuşi să fie cetăţeni de onoare - n.r.)". Ei bine, iniţiatorii proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare sunt: Francisc Deak (independent cu tendinţe PLR, fost PP-DD), Csutak Ludovic (independent, fost UDMR), Ilie Giurgiu (PSD, fost PC), Gheorghe Rece (PSD), Samoilă Gal (PSD), Monica Uiorean (PSD) și Florin Popescu (PSD). Primul imbold ar fi să îi întrebăm pe fiecare din aceştia cine sunt fiecare din cei pe care i-au propus să fie cetăţeni de onoare. Oare ce ar răspunde fiecare dintre iniţiatori?

Pe de altă parte, aruncăm o privire pe expunerea de motive care stă la baza proiectului de hotărâre iniţiat de cei de mai sus şi vedem că fiecare din cei propusi are atatşată o istorioară care vine în sprijinul propunerii fiecăruia dintre ei. Ce ne surprinde, cumva, este faptul că în expunerea de motive, în dreptul fiecăruia apar sintagme precum "cetăţean de onoare post-mortem" sau "cetăţean de onoare" ca şi cum acestea ar fi distincţii deja acordate celor cărora li se făcea prezentarea tocmai pentru a deveni ceea ce erau definiţi dinainte de a fi. Oare trebuie să-i întrebăm pe semnatarii expunerii de motive dacă nu cumva ne iau de... ?

Adică votul - fie el chiar şi "în bloc" - era cumva previzionat iar aprobarea dată de consilierii de la Câmpia Turzii să fi fost văzută doar ca un fel de formalitate?

Nu în ultimul rând, odată votul exprimat şi rezultatele cunoscute, primarul Radu Hanga venea şi cu o altă propunere: "să se facă un tablou de onoare în Primărie unde să trecem numele acestor persoane".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS