Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

La Turda cultura costa 58.300 de lei in 2015

Administraţie
Tools
Typography

58.300 de lei este suma pe care consilierii locali turdeni au aprobat-o pentru activităţile Casei de Cultură a municipiului Turda pentru anul 2015.

În expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre şi semnată de primarul Tudor Ştefănie se preciza: "principiile care au stat la baza întocmirii acestui program cultural-educativ au fost redescoperirea, evaluarea şi valorificarea corespunzătoare a tradiţiilor noastre, a valorilor culturii şi artei, de dezvoltare a disponibilităţilor creatoare ale populaţiei în toate domeniile de interpretare artistică, recreativă şi distractivă, realizând prestaţii culturale în beneficiul tuturor cetăţenilor din municipiu".

În raportul de specialitate ataşat proiectului de hotărâre şi semnat de Lucia Golfin ni se spune că, prin activitatea sa, Casa de Cultură Turda "oferă cadrul de desfăşurare pentru activitatea de promovare şi cunoaştere a valorilor culturii şi artei, de dezvoltare a disponibilităţilor creatoare ale populaţiei în toate domeniile de interpretare artistică, recreativă şi distractivă, realizând prestaţii culturale în beneficiul tuturor cetăţenilor din localitate".

Cu alte cuvinte, dacă vi se pare că documentul semnat de Tudor Ştefănie şi cel semnat de Lucia Golfin seamănă pe ici, pe colo, să ştiţi că vă înşelaţi: nu vi se pare, chiar aşa este!

Tot Lucia Golfin afirmă, sub propria semnătură, că, de fapt, Case de Cultură Turda şi-ar desfăşura activitatea "în principal pe baza de programe elaborate în concordanţă cu strategiile culturale şi educativ-formative, urmărind în principal realizarea" anumitor obiective.

Aceste obiective urmărite prin activităţile Casei de Cultură Turda, aşa cum au fost ele prezentate, sunt:
- oferirea de produse şi servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetătenilor la viata culturală;
- conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea şi punerea în valoare a culturii tradiţionale şi a patrimoniului cultural imaterial;
- educaţia permanentă şi formarea profesională continuă de interes comunitar în afara sistemelor formale de educaţie; finanţarea de programe, proiecte şi acţiuni culturale.

Hm... Complicat şi pretenţios, veţi crede, dacă ne gândim ce activitate a avut Casa de Cultură Turda, de exemplu, în ultimii ani şi cum a satisfăcut nevoile culturale comunitare, cum a crescut gradul de acces şi participare a cetăţenilor la viaţa culturală, cum a conservat, cum a cercetat, cum a protejat, cum a transmis şi cum a pus în valoare cultura tradiţională şi patrimoniul cultural imaterial sau cum s-a implicat în educaţia permanentă şi formarea profesională continuă de interes comunitar în afara sistemelor formale de educaţie. Vă amintiţi ca instituţia de cultură turdeană să fi făcut toate acestea? Şi dacă da, cum? care sunt rezultatele şi unde se regăsesc ele?...

Hai, fie de la noi... Şi ca să nu creadă cineva că ne învârtim după deget, ia să punctăm câteva din proiectele pe care le are Casa de Cultură Turda în 2015 şi vă invităm să regăsiţi dumneavoastră obiectivele pe care şi le propune instituţia de cultură aşa după cum semnează Lucia Golfin:

- ziua persoanelor cu dizabilităţi
- ziua persoanelor de vârsta a III-a
- ziua cărţii
- ziua muzicii tinere
- ziua artelor
- ziua muzicii religioase
- participare la festivalul de interpretare Super Star
- participare la concursul Ghiocelul de argint
- vânătoarea de ouă
- participare la festivalul de muzică uşoară pentru copii Suflet de stea
- sărbătoare de 9 mai
- expoziţie de artă
- participare la concursul de interpretare muzicală Aşchiuţă
- participări la festivaluri de folclor
- ziua internaţională a copilului
- caravana filmului românesc
- tabără internaţională de pictură
- periplu coral de promovare a culturii tradiţionale
şi aşa mai departe.

Dacă e să facem o statistică foarte simplă, din cele 59 de poziţii (de activităţi) cuprinse în proiectul pe 2015 al Casei de Cultură Turda, proiect aprobat de consilierii locali turdeni, 22 de poziţii se referă la activităţi care nu au loc la Turda ci în alte oraşe din ţară.

Din punct de vedere financiar, o statistică similară arată că din 58.300 de lei - bani alocaţi pentru activităţile din 2015 ale Casei de Cultură Turda - o sumă de 29.700 de lei (50,94% din totalul alocat) este folosită pentru deplasări în afara oraşului. Iniţial suma pentru deplasări în afara Turzii era cu 1.000 de lei mai mare (adică 30.700 de lei, reprezentând 52,66% din totalul alocat), doar că în urma intervenţiei consilierului UDMR Adamosy Klara s-au luat 1.000 de lei de la o deplasare la Bucureşti pentru a se putea organiza Ziua Culturii Maghiare în cadrul Primăverii Culturale Turdene.

Pe de altă parte, din cele 22 de activităţi în afara Turzii, suma de 29.700 de lei (peste jumătate din bugetul alocat) este folosită doar pentru 9 activităţi, restul de 13 fiind, înţelegem, sponsorizate. Aşadar, ca să ne mai jucăm cu cifrele, pentru 15,25% din activităţile Casei de Cultură Turda (9 din 59) se cheltuie 50,94% din banii alocaţi.

Evident, cheltuielile cu deplasările sunt mari (una dintre deplasări fiind chiar la Chişinău). Cum banii pentru Casa de Cultură sunt din banii turdenilor, aceiaşi turdeni s-ar putea simţi nedreptăţiţi că jumătate din bani (puţin peste, de fapt) sunt pentru activităţi desfăşurate altundeva decât în Turda. Şi beneficiul turdenilor?... Păi turdenii s-ar putea simţi mândri că sunt reprezentaţi în ţară şi peste hotare. Aici poate fi beneficiul lor.

Şi - ca de final - hai să mai comparăm nişte cifre măcar cât să încheiem frumos aceste rânduri! Deplasarea la Chişinău în cadrul "Periplului coral de promovare a culturii tradiţionale turdene" costă, potrivit raportului, 8.000 de lei. Nu spunem că e mult sau puţin pentru că depinde câte persoane merg, care sunt costurile de deplasare pe o distanţă care este relativ mare şi nu e doar aici, peste deal, şi mai depinde, normal, care sunt şi costurile cu cazarea, masa şi aşa mai departe.
Vrem doar să vedem câte activităţi la nivel local sunt organizate de Casa de Cultură Turda cu aceeaşi sumă de 8.000 de lei. Vom enumera mai jos cele mai puţin costisitoare activităţi nu de dragul de a impresiona, de a induce în eroare, ci pentru a observa şi care sunt cele mai "ieftine" activităţi din punct de vedere al alocării de sume:

- 50 de lei - Eminesciana - moment poetic şi depunere de coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu
- 200 de lei - expoziţie de pictură
- 200 de lei - recital de colinde cu Simpatix Grup
- 250 de lei - Ziua Culturii Naţionale - spectacol muzical-poetic pe versuri de Mihai Eminescu
- 300 de lei - Ziua Muzicii Tinere
- 300 de lei - participare la festivalul de folclor de la Ocna Mureş
- 300 de lei - 9 mai - ceremonial religios, depunere de coroane de flori
- 300 de lei - expoziţie de artă
- 300 de lei - Ziua Eroilor - ceremonial religios, depunere de coroane de flori
- 300 de lei - remember Mihai Eminescu - moment poetic, depunere jerbă de flori
- 300 de lei - expoziţie de pictură
- 300 de lei - ceremonial militar-religios la Obeliscul Mihai Viteazul
- 300 de lei - Ziua Armatei Române
- 400 de lei - Ziua Cărţii
- 400 de lei - Ziua Artelor
- 400 de lei - participare la festivalul Serbările Transilvane
- 400 de lei - expoziţie de pictură întru Cinstirea Zilei Naţionale
- 500 de lei - Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi
- 500 de lei - Ziua Muzicii Religioase
- 600 de lei - Ziua Educaţiei
- 700 de lei - Revista Pro Patria

În total, activităţile de mai sus costă 7.300 de lei, adică nici măcar 8.000 de lei, cât e deplasarea la Chişinău.

Şi dacă mai vreţi să ştiţi şi care este cea mai costisitoare activitate locală a Casei de Cultură Turda pe 2015, aceasta a avut deja loc şi este vorba de "Hora Unirii - spectacol folcloric cu formaţii locale şi invitaţi", activitate pentru care au fost alocaţi - potrivit documentului aprobat de consilierii locali - 4.900 de lei.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS