Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cu discutii pro si contra si in lipsa acordului unor asociatii de locatari s-a aprobat amplasarea unei statii de carburanti in cartierul Oprisani

Administraţie
Tools
Typography

Consilierii locali turdeni au aprobat, în şedinţa din 30 iunie, proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) privind amplasarea unei staţii de distribuţie carburanţi auto, proiect elaborat din iniţiativa primarului Tudor Ştefănie.

Cu toate acestea, discutarea în plenul şedinţei a respectivului proiect de hotărâre nu a fost lipsită de poziţii pro şi contra.

Deoarece consilierul PNL (fost PD-L) Florin Bugnar dorea să ştie - având în vedere că este vorba de un Plan Urbanistic de Detaliu - dacă a existat o dezbatere publică şi s-a consultat populaţia din zonă, arhitectul Dumitru Iosif (şeful serviciului Urbanism, Amenajarea Teritoriului şi Cadastru) preciza că la data de 13 ianuarie anul curent "a fost depus documentul prin care s-a demarat procedura de informare şi consultare a publicului".

Dar hai să vedem ce mai spunea arhitectul Dumitru Iosif cu privire la acest subiect:
- "de atunci au avut loc toate procedurile legale cu privire la acest plan urbanistic, respectiv afişarea pe site-ul oficial, expunerea la centrul de informare cetăţeni, expunerea panoului de afişaj, au fost notificaţi inclusiv vecinii direcţi şi indirecţi, respectiv SC Dental Care şi asociaţiile de proprietari din zonă"
- "la nivel local nu s-a înregistrat în scris sau verbal nicio altă notificare, sesizare sau observaţie referitor la PUD, însă a fost o sesizare la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi la Garda Naţională de Mediu în 13.02.2015 în care s-a dispus elaborarea unui studiu de impact asupra mediului, iar la sediul Primăriei Municipiului Turda a avut loc dezbaterea publică cu privire la acest studiu de impact"
- "Agenţia de Protecţia Mediului, ulterior, în baza studiului de impact prezentat, a emis acordul de mediu"

De asemenea, demn de remarcat e şi faptul că, pe alocuri aproape fără nicio legătură cu limba română, arhitectul Dumitru Iosif spunea: "din punctu' de vedere a procedurilor s-a respectat întocmai toate etapele... deci, repet, a durat cinci luni de zile toată procedura".

Pe de altă parte, consilierul PSD Dorina Arion a adus în discuţie faptul că două asociaţii de locatari din zonă nu şi-au dat acordul pentru amplasarea staţiei de distribuţie de carburanţi auto. "Eu am discutat cu ei ieri (n.r.: luni, 29 iunie), de la blocurile B9 Calea Victoriei 23 şi din blocul A11 de pe strada Aviatorilor nr. 3. Aceştia nu sunt de acord, nu şi-au dat acordul ca în incinta cartierului să se înfiinţeze o astfel de staţie" spunea Dorina Arion precizând şi că "ei au menţionat pericolul care poate exista şi nu şi-au dat acordul", motiv pentru care consilierul PSD a anunţat: "de ceea eu nu pot să votez un astfel de proiect, voi fi împotriva acestui proiect", lucru care, la vot, s-a şi întâmplat.

Până la vot, însă, a intervenit şi preşedintele de şedinţă, consilierul PNL (fost PD-L) Lucian Cordiş care, dându-şi cu părerea despre situaţie - "în acea zonă, după părerea mea, chiar era nevoie de o staţie PECO" - şi-a şi motivat datul cu părerea: "în zona de cartier n-avem nimic, la intrare în Turda dinspre Câmpia n-avem nimic, şi era chiar necesară o astfel de staţie", convingerea lui Lucian Cordiş fiind: "să ştiţi că, ca să deschizi o staţie PECO, îţi trebuie aprobări şi avize nu ca şi când deschizi un supermarket. Dacă ei au primit aceste avize, să fie clar că totul este în regulă".

Iar ca datul cu părerea să fie complet, nici arhitectul Dumitru Iosif n-a ratat ocazia, împletind opinii cu date cât de cât concrete şi cu aprecieri privind posibile evenimente viitoare:

- "din păcate asta se întâmplă... se anunţă dezbaterea publică, sunt invitaţi să participe la dezbaterea publică, nu se prezintă şi asta se întâmplă... dup-aceea «nu suntem de acord»"
- "păcat că nu au fost prezenţi, deci proiectantul care a elaborat studiul de impact a prezentat toate avizele necesare inclusiv de la incendii, de la..."
- "va fi realizată conform normativelor legale în România"
- "nu se impune probleme de securitate din punctul lor de vedere"

Totuşi, o afirmaţie surprinzătoare pentru contextul în care a fost pusă de Dumitru Iosif suna cam aşa: "A venit în persoană însuşi directorul Agenţiei Naţionale de Mediu, o premieră pentru noi. În Turda n-a venit până acuma acest director!".

Deşi Dorina Arion spunea că reprezentanţii asociaţiilor celor două blocuri nu au considerat că prezenţa lor la dezbaterea publică ar putea schimba ceva, Dumitru Iosif continua: "Să nu te prezinţi la această dezbatere, în care puteau să-şi expună toate of-urile, toate motivele... Aveau personal de specialitate care puteau să-i lămurească, sau să nu-i lămurească, se puteau, aşa, cât de cât, în cadrul acelei întâlniri... Dar din păcate asta se întâmplă: la dezbateri publice nu participăm. Şi a fost păcat, că a fost o prezentare profesionistă din care directorul Agenţiei de Mediu şi-a dat acordul cu privire la acest aviz".

Când a fost vorba de vot, însă, situaţia părea puţin încurcată din perspectiva unei neconcordanţe nesesizate.

Consilierul Dorina Arion a votat împotrivă, aşa cum promisese, în timp ce consilierii Daniela Florea (PNL, fost PD-L) şi Nicolae Roş (PSD) s-au abţinut.

În favoarea proiectului de hotărâre elaborat la iniţiativa primarului Tudor Ştefănie privind aprobarea PUD - construire staţie de distribuţie carburant auto au votat consilierii:

- Adamosy Clara (UDMR)
- Victoria Iurean (PNL)
- Elena Băginean (PNL)
- Florin Bugnar (PNL)
- Lucian Cordiş (PNL)
- Emil Molnar (PSD)
- Cristian Felezeu (PNL)
- Ovidiu Micu (PLR)
- Radu Panait (independent)
- Dorel Corpodean (independent)
- Rozalia Crişan (PC)
- Mariana Dobra (independent)
- Nicolae Costişor (independent)
- Lucian Varo (independent)

Cu toate acestea, secretarul municipiului Turda spunea că în favoarea proiectului de hotărâre au votat 13 consilieri locali, că împotrivă a fost un vot şi au mai fost două abţineri, însemnând că la şedinţă erau 16 consilieri din 21, când, de fapt, erau 17, iar pentru au votat 14.

Precizarea era necesară nu de alta, dar cât să se ştie că ne mai amintim de cineva care număra voturile şi prezenţa prin Parlament la legea pensiilor... Dar se pare că nu e problemă, că nici acolo nu s-a întâmplat nimic, aşa că...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS