Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

ANALIZĂ: PD-L s-a bucurat când Lucian Nemeş s-a autopropus candidat la funcţia de viceprimar | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

Da, da, ştim, “nu mai există PD-L” ne veţi spune! Şi noi vă spunem: “credeţi ce vreţi, astfel rămânând fie în inconştienţa voastră sublimă fie în melasa de interese în care vă este benefic/familiar să spuneţi că PD-L nu mai există”.

La momentul la care noii consilieri locali turdeni au fost invitaţi de preşedintele de şedinţă să facă propuneri pentru funcţia de primar, primul care a făcut o astfel de propunere a fost consilierul ALDE Adrian Sărmăşan, care l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe consilierul ALDE Ovidiu Micu.

Era cumva de aşteptat! Adică dintr-un număr de 21 de consilieri câţi are Turda, este nevoie de 11 consilieri pentru o majoritate simplă în forul deliberativ local.

PSD, partid care a oferit primarul la Turda, a câştigat 7 posturi de consilier local, cu tot cu Nemeş Lucian, venit pe filiera UNPR. Aşadar mai era nevoie de 4 consilieri pentru majoritate simplă.

Mulţimea din care PSD avea de ales la nivelul Consiliului Local Turda era formată din:

  • 1 consilier PRM
  • 2 consilieri UDMR
  • 3 consilieri ALDE
  • 3 consilieri PMP
  • 5 consilieri PNL

Ce putea alege PSD?

Păi pe penelişti (adică un PD-L care a confiscat PNL-ul dar a preferat numele fetei după confiscare din motive de camuflaj şi de fraierit fraierii) nu-I puteau alege pentru că pur şi simplu acest lucru este imposibil atât în rândurile simpatizanţilor PSD cât şi în rândurile simpatizanţilor PD-L PNL.

La fel, nu putea fi vorba nici de PMP, partid în care s-au adunat pedeliştii cei mai pedelişti, cei mai “natzi”, cei mai băsişti.

Cum deja 8 au picat, mai rămâneau 6 din care să aleagă patru pentru o majoritate simplă.

Oare UDMR? Cam slabe şanse din moment ce UDMR pupa mâna pedeliştilor cu orice ocazie şi vota în draci tot ce propunea PDL, numai să fie la putere (cu eventuale avantaje de rigoare, probabil).

Din cei 6 au mai picat 2, aşa că mai rămâneau doar 4, adică minimul necesar pentru o coaliţie cu majoritate simplă care să fie, aşadar, formată din 7 PSD (cu tot cu Nemeş de la UNPR), 3 ALDE şi un PRM.

Lucrurile păreau să stea bine, însă ALDE voia ceva pentru ceea ce oferea: postul de viceprimar! Aşa se explică de ce aldistul Adrian Sărmăşan l-a propus pe aldistul Ovidiu Micu pentru postul de viceprimar, ideea fiind că au 11 voturi din 21 pentru a pune viceprimarul în contextul în care PRM-istul Doru Anca părea că bătuse deja palma cu confortul de a face parte din coaliţia de la putere.

Dar Nemeş?…

Surpriza a fost atunci când Lucian Nemeş s-a autopropus ca viceprimar. Argumentul lui Lucian Nemeş era unul cât se poate de concret: “Proiectul nostru la Turda s-a numit Cristian Matei - primar, Lucian Nemeş - viceprimar (n.r.: aplauze prelungite). Am luptat cu încredere pentru ca domnul Matei să devină primar al municipiului Turda şi eu cred în el la fel cum dânsul mi-a spus nu de puţine ori că crede în mine şi în persoana mea” spunea Lucian Nemeş la momentul la care s-a autopropus candidat pentru funcţia de viceprimar.

Cu alte cuvinte, în favoarea sa Lucian Nemeş folosea argumentul uzitat în campania electorală pentru localele din 5 iunie 2016.

Într-un astfel de context, cum - cel mai probabil - Lucian Nemeş se vota pe sine, coaliţia PSD-ALDE-PRM era în dezavantaj cu un om.

Aşa s-a şi întâmplat: Lucian Nemeş a fost votat viceprimarcu 11 voturi: unul al său, două ale UDMR-ului pedelist şi 8 ale pedeliştilor (5 PNL şi 3 PMP).

După depunerea jurământului, viceprimarul ales Lucian Nemeş a adresat câteva cuvinte celor prezenţi. În discursul său, Lucian Nemeş vorbea despre proiectele pe care le are împreună cu PSD, viceprimarul felicitând atât fostul primar Tudor Ştefănie, cât şi actualul primar Cristian Matei.

Aşa, şi?

La acest moment se deschide o întreagă lume de posibilităţi şi variabile.

Cert este că Lucian Nemeş a dejuct planul alianţei PSD-PRM-ALDE şi a devenit viceprimar aşa cum PSD susţinea în campania electorală. Dar este Lucian Nemeş de partea PDL-UDMR sau este de partea PSD?

Declarativ, este de partea PSD. Dar ALDE?

Interesante sunt de urmărit reacţii şi atitudini de la momentele premergătoare şi ulterioare desemnării viceprimarului la Turda.

Tot interesant este dacă Nemeş, dejucând planurile, s-a înţeles cu PDL-UDMR sau nu.

Concret, la momentul la care Lucian Nemeş se autorpopune, consilierii alde aplaudă “cu jumătate de gură” iniţiativa lui Nemeş, în schimb, în fundal, se pot vedea Paul Căţănaş (fost consilier PNL) şi Andreea Moscoliuc (partenera lui Paul şi fiica fostei secretare a fostului primar - PD-L apoi, de conjunctură, PNL - Tudor Ştefănie) aplaudând cu bucurie iniţiativa lui Lucian Nemeş.

De asemenea, în pauza de dinaintea votului, fostul primar Tudor Ştefănie putea fi văzut în tabăra pedeliştilor (PNL+PMP) încurajându-i precum un antrenor îşi încurajează jucătorii înaintea loviturilor de la 11 metri.

Mai mult, la momentul la care se anunţă câştigătorul funcţiei de viceprimar, Tudor Ştefănie aplaupă bucuros ca şi cum era victoria alor lui, în timp ce Cristian Matei nu este la fel de frenetic.

De asemenea, la momentul la care Lucian Nemeş este felicitat - de tată, mamă şi iubită - pentru obţinearea funcţiei de viceprimar, în plan secund se pot observa două persoane care râd bucuroase de această reuşită: în stânga este Mirela Moscoliuc (fosta secretară a fostului primar Tudor Ştefănie) şi Cristina Rigman (ceqa cu ochelari de soare pe cap, soţia noului consilier PNL Ciprian Rigman, ambii având legătură cu asociaţia Maecenas, care obţinuse ceva fonduri pe vremea primarului Ştefănie).

Cu aceste elemente ca premise ale abordării stării de fapt, pedeliştii erau bucuroşi de reuşita lui Lucian Nemeş.

În rest, cum spuneam, mai rămâne de aflat dacă Lucian Nemeş a bătut palma cu PDL-UDMR (la PDL includem PNL şi PMP, am mai spus-o) sau nu.

Declarativ, Lucian Nemeş rămâne alături de PSD, ceea ce înseamnă că majoritatea este de partea PSD până la urmă, pedeliştii rămânând cu UDMR. Dacă şi UDMR trece de partea celor de la putere (aşa cm le place mereu udemeriştilor: să fie la putere indiferent de cine conduce, ceea ce spune foarte mult şi despre moralitatea lor), atunci pedeliştii rămân ei de ei, într-o minoritate sublimă (8 din 21) dar care poate împiedicaa aprobarea de proiecte care au nevoie de două treimi (14 voturi din 21) pentru binele municipiului. Adică dacă vor să împiedice astfel de proiecte pentru Turda, o pot face, dar asta va spune multe despre ei, de fapt.

Dar ce se întâmplă cu ALDE? Ei s-au arătat alături de PSD dacă primesc funcţia de viceprimar. Fără această funcţie, ce vor face? Dacă ALDE trece de partea “celorlalţi” PSD+PRM rămân minoritari.

Dacă e să ne raportăm la votul acordat viceprimarului, majorităţile sunt, oricum, fragile iar o singură persoană poate face diferenţa. Cine e acea persoană? Este Lucian Nemeş, este Doru Anca?

Rămâne de văzut dacă lună de lună vom avea majorităţi noi la Turda în funcţie de diverse interese. Dar ceea ce trebuie menţionat, însă, e altceva!

Persoana cea mai apropiată de viceprimarul Lucian Nemeş la momentul la care acesta depunea jurământul era Mircea Irimie. Este cel care a fost bătut de Nemeş în 2012 la funcţia de vice cu un vot diferenţă. Şi în 2016 Nemeş îl învingea pe Irimie (de fapt ALDE, dacă e să privim în profunzime) tot la un vot diferenţă.

Apoi, nu trebuie scoase din context emoţiile lui Lucian Nemeş. Lacrmile mai mult sau mai puţin evidente de la aflare rezultatului votului par să nu arate neapărat o înţelegere cu “ceilalţi” cât mai degrabă o reuşită prin propriile forţe. Acuma, că Lucian Nemeş a câştigat funcţia de viceprimar cu sprijinul “celorlalţi” care au crezut că astfel au majoritate dar Nemeş rămâne alături de PSD, asta înseamnă că, indirect (şi colocvial), PDL+UDMR şi-au cam luat ţeapă.

La fel, nu trebuie să trecem cu vederea nici una dintre intervenţiile pe care consilierul PSD Nicolae Roş - preşedinte de şedinţă propus de chiar Lucian Nemeş - le-a avut după anunţarea noului viceprimar. “Pentru a pune adevărul în limitele sale, precizăm că domnul Lucian Nemeş nu a avut sprijinul Partidului Social Democrat atunci când s-a propus şi va suporta consecinţele de rigoare”. Adică? Ar fi câteva variante de luat în calcul, dar asta poate fi subiectul unui alt material publicistic.

Cum spuneam, ne aşteptăm la diverse majorităţi care să ne surprindă din timp în timp la Turda. Deocamdată Lucian Nemeş e un viceprimar care, declarativ, este cu PSD, deci majorităţile par clare în contextul în care ALDE nu se răzgândeşte după pierderea funcţiei de viceprimar.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS