Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Universitatea Balneara – colocviu cu nota de trecere in Consiliul local

Administraţie
Tools
Typography
Înfiinţarea Universităţii Balneare (UB) la Turda s-a întâlnit cu consilierii locali. Alături de municipiul Turda, şi Asociaţia Română de Balneologie (ARB) îşi va asuma totalitatea demersurilor şi a procedurilor impuse pentru crearea instituţiei de învăţământ.
Aşa cum se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre propus spre analiză şi aprobare consilierilor locali, „noua instituţie de învăţământ va trebui să dovedească existenţa a trei mari domenii de care poate să dispună: capacitate instituţională, eficacitate educaţională şi managementul calităţii”, fapt subliniat şi de primarul Tudor Ştefănie în alocuţiunea dinaintea dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Invăţământul Superior (ARACIS) urmează să verifice concret prezenţa celor trei elemente amintite mai sus, după care va emite un aviz, întreaga documentaţie, împreună cu Carta Universităţii, urmând a fi transmise Guvernului României care va iniţia un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea universităţii iar în baza hotărârii de guvern universitatea va primi un aviz de funcţionare provizoriu, urmând ca, după evaluările periodice ale ARACIS, să primească acreditare definitivă.
Care era, însă, participarea sau contribuţia municipiului Turda în parteneriatul său cu ARB?
Păi, prin proiectul de hotărâre supus atenţiei membrilor forului deliberativ local, pe lângă derularea procedurilor de înfiinţare a universităţii, se mai făceau şi nişte atribuiri, cu titlu gratuit, către ARB. Astfel, Asociaţiei Române de Balneologie i se atribuia, cu titlu gratuit, imobilul situat în Turda, Piaţa Republicii nr. 5 (clădirea fostei Judecătorii) pentru înfiinţarea sediului UB, la fel cum s-a supus aprobării şi atribuirea unui număr de 40 de locuri pentru cazarea studenţilor, disponibile în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Turda.
Tot cu titlu gratuit se pune la dispoziţia ARB – în vederea desfăşurării de activităţi de cercetare ştiinţifică – şi Salina cu baza de tratament, baza de tratament Potaissa şi perimetrul cu resurse naturale terapeutice localizat în zona Valea Sărată, Băile Sărate.
De asemenea, prin acelaşi proiect de hotărâre se propunea aprobarea, de la bugetul local al municipiului Turda, a unei sume care este echivalentul în lei a valorii de 5.000 de euro, sumă care să fie acordată ARB în vederea acoperirii cheltuielilor premergătoare înfiinţării Universităţii Balneare.
Adevărată Lenke Szedilek a Consiliului local Turda, consilierul Doru Anca era foarte interesat care este situaţia juridică a spaţiilor care se atribuie Asociaţiei Române de Balneologie. „Spaţiul de pe Republicii 5 sigur e al nostru? Să se clarifice juridic situaţia spaţiilor, domnu’ primar, să nu ne trezim dup-aia...”.
Cel mai pornit în ale polemicii părea să fie consilierul PSD Cristian Matei care, ajutat şi de o tabletă, voia să ştie mai exact cine sau ce este, de fapt, ARB: „Chiar acum sunt pe site şi am căutat cine este asociaţia asta. Este înregistrată, dar nu e acreditată pentru ceea ce îşi propune”, preciza Cristian Matei, care voia să ştie şi de ce administraţia locală de la Turda a optat pentru un parteneriat cu ARB şi nu cu altcineva.
Punctul forte din replica primarului Tudor Ştefănie la intervenţia consilierului PSD părea să fie faptul că ARB îi are ca membrii pe reprezentanţii tuturor societăţilor balneare din România, fapt ce denotă profesionalismul celor care fac parte din asociaţie. De asemenea, evidenţiind că asociaţia este, de fapt, un ONG, primarul Turzii părea ferm în ceea ce priveşte observaţia consilierului PSD privind acreditarea ARB: „Se creditează universitatea, nu ONG-ul”.
De asemenea, Cristian Matei a fost interesat şi de renovarea clădirii aduse în discuţie, Tudor Ştefănie explicând că „vor veni surse de finanţare”, că „vom vedea din ce surse se fac reabilitările” sau că „azi avem bani s-o reabilităm în forma care este dar nu face faţă cerinţelor”, primarul Turzii avansând inclusiv ideea că se au în vedere şi sumele care provin din taxele pe care urmează să le achite viitorii studenţi, fără să omită şi faptul că „salina ne ajută şi vom găsi surse de finanţare”. Nu în ultimul rând, ca să răspundă şi întrebărilor care priveau pregătirea viitorilor studenţi, Tudor Ştefănie spunea că „trebuie culese informaţii de pe piaţa forţei de muncă” pentru a se şti permanent care sunt domeniile în care este nevoie de personal care să fie pregătit la viitoarea universitate turdeană.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS