Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Ce spunea primarul de la Luna despre contractele administratiei locale

Administraţie
Tools
Typography

Şedinţa Consiliului Local al comunei Luna părea să fie un bun prilej pentru primarul Laurenţiu Tör să prezinte parte din rezultatele unui audit comandat "ca orice primar care preia o funcţie".

Primul contract la care s-a referit primarul comunei Luna a fost cel de asociere în participaţiune între Spedition SRL şi Consiliul Local Luna. Era un contract care a fost aprobat de forul deliberativ local al comunei în iulie 2007 chiar dacă -spunea Laurenţiu Tör - potrivit articolului 44 din Legea 215 un proiect de hotărâre nu poate fi dezbătut în şedinţă dacă nu este însoţit de "raportul compartimentului de resort din aparatul de specialitate al primarului", un raport care, se pare, nu ar fi fost pus la dispoziţia comisiei de verificare, motiv pentru care comisia ar "putea presupune că nu a fost întocmit".
De asemenea, contractul ar fi trebuit încheiat între Spedition SRL şi Primăria Luna - ca unitate administrativ-teritorială - dar a fost încheiat între societatea comercială şi Consiliul Local, pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire prin act adiţional.
În baza contractului, agentului comercial i se concesiona o suprafaţă de 15 ha de teren în vederea exploatării, asocierea având ca scop activităţi rentabile de producţie şi comerţ care să se desfăşoare "în zonele adiacente râului Arieş, cu respectarea perimetrului cuprins în harta cadastrală". Totuşi, comisia de verificare consideră că "terenul nu este identificat ca poziţie, categorie de folosinţă şi natura proprietăţii", fără a fi precizate nici care sunt drumurile de acces înspre zona de exploatare", nefiind precizate nici care sunt drumurile de acces înspre zona de exploatare.
Tot potrivit contractului de asociere în participaţiune, agentul economic contribuia la asociere cu utilaje de extracţie şi manipulare, cota de participare la beneficiu a Consiliului Local fiind o sumă fixă, calculată la valoarea de 2,5 lei pe metru cub extras, valoare care urma a fi actualizată. De asmenea, Consiliul Local avea obligaţia de a delega "o persoană care, săptămânal, va verifica evidenţele calităţilor de agregate şi semnează raportul de producţie".
Tot din rezultatele raportului, primarul Laurenţiu Tör, mai amintea de taxa de eliberare a autorizaţiei de forare sau excavări necesară studiilor geo-tehnice, taxă stabilită de Consiliul Local şi care trebuia achitată anterior emiterii autorizaţiei de foraje şi excavări, însă "comisia reţine că agentul economic nu a solicitat anterior desfăşurării lucrărilor din balastieră autorizaţia de foraje şi escavări şi, aşa cum sunt emise autorizaţiile, nu corespund cu perioada permiselor de exploatare" şi, mai mult, "autoritate locală a manifestat un dezinteres total în încasarea la timp a taxei reglementate de codul fiscal precum şi calcularea de impunere penalităţi, dobânzi etc.".
De asemenea, primarul comunei Luna mai citea că "în cadrul unui contract în participaţiune pot fi prevăzute diverse prestaţii, dar ele sunt distincte de activităţile care intră în obiectul asocierii, acestea fiind calificate ca obligaţii contractuale şi nu ca aport", astfel că "cele 1.286 de tone de sort, depuse la drumurile comunei Luna, trebuiau facturate de agentul economic, înregistrate în evidenţa contabilă şi plătite de către Primăria comunei Luna şi nu în contul obligaţiilor strict pe asoicierea în participaţiune", explicaţia fiind că "procesul verbal de predare-primire nu este un document justificativ care însoţeşte marfa pe timpul transportului şi nici un act de ieşire din gestiune a operatoirului economic, respectiv de intrare în gestiunea economico-financiară a Primăriei Luna".
Viceprimarul comunei Luna, Aurel Giurgiu, care a fost primar în mandatul 2008-2012, a simţit nevoia să intervină şi să facă o precizare: "tonele alea îs o mie de metri cubi care, conform contractului, tre' să ni-i deie... Gratis!... Da' văd că domnii, comisia asta de audit, ei nu acceptă pe gratis, numa' pe bani. Noi am făcut în avantajul nost', adică să nu plăteşti o mie două sute şi câte tone...".
Primarul Laurenţiu Tör a continuat să prezinte fragmente din raportul întocmit de comisia de audit şi, din când în când, viceprimarul simţea nevoia să intervină să ofere câte o explicaţie, două...
Lucrurile s-au întâmplat la fel şi când primarul comunei Luna făcea referir la contractul încheiat între administraţia locală de la Luna şi Premaco SA, Laurenţiu Tör chiar făcând anumite aprecieri gen "lucrările au fost decontate pe căminul cultural şi dispensar" sau "nu există încasări de la Premaco, dar Premaco emite facturi de un miliard de lei"...  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS