Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

TUDOR STEFANIE: Doar 17,55 de procente pentru dezvoltare din bugetul Turzii pe 2013

Administraţie
Tools
Typography

Bugetul municipiului Turda, aşa cum a fost el previzionat pentru 2013, este, potrivit primarului Tudor Ştefănie, în jur de 20 de milioane de euro, mai precis de 77.241 milioane de lei.

Informaţia a fost prezentată de primarul Tudor Ştefănie, care a precizat că "la venituri s-au luat în seamă şi estimările din previziunile pe care l-am avut cu privire la obligativitatea bugetului statului de a ne alimenta bugetul, pentru că încă nu avem o comunicare oficială în legătură cu sumele care ne vin".
Cu referire la suma amintită anterior, veniturile proprii reprezintă 43,31% (33,5 milioane de lei), sumele defalcate din TVA preconizate fiind în cuantum de 36,2% (27 de milioane de lei) în timp ce impozitul pe venit este undeva la 10 milioane lei, adică aproximativ 12,96% iar subvenţiile de la bugetul statului şi sumele primite de la Uniunea Europeană sunt de aproximativ 5,8 milioane de lei.
Cât priveşte partea de cheltuieli, primarul Turzii amintea de cele două secţiuni principale: secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare, la cea din urmă fiind cuprinse cheltuieli de capital în cuantum de 9,49%, la care se adaugă "finanţările care pot veni din proiecte europene" care sunt în cuantum de aproximativ 8%, ceea ce înseamnă că, din total, cheltuielile pentru dezvoltare reprezintă cam 17,55%.
În rest, la autorităţi executive sunt 7,7 milioane de lei, la serviciile publice circa 1,5 milioane de lei, la tranzacţii privind datoria publică, dobânzi, 1,8 milioane lei, la transferuri cu caracter general (de exemplu copii instituţionalizaţi) 0,4 milioane lei, la ordine publică 2,6 milioane lei, la învăţământ 29,75 milioane lei, la sănătate 1,37 milioane lei, la cultură 8,2 milioane lei, la asigurări şi asistenţă socială 6,9 milioane lei, la locuinţe, servicii publice, iluminat, cheltuieli cu API 6,8 milioane lei, la protecţia mediului 2,4 milioane lei sau la străzi şi transport local 7,8 milioane lei.
Tudor Ştefănie a dorit, însă, să îşi exprime şi o nemulţumire: "N-am avut nicio creştere chiar dacă am majorat cu 16% taxele, pentru că, prin legea finanţelor publice şi taxelor extrajudiciare de timbru - unde noi încasam, până acum, 100% - acum vom încasa numai 70%". Mai exact, primarul Turzii spunea că "din calculul nostru, acel 30% care trebuie să îl dăm de anul acesta la bugetul statului echivalează cu ceea ce câştigăm din majorarea impozitelor şi taxelor locale". Sau, mai plastic, situaţia e cam aşa: "deci ne-a obligat, cu o mână, să majorăm taxele locale şi, în acelaşi timp, iată că am pierdut nişte sume pe baza reducerii acestor venituri care se puteau obţine din taxa de timbru".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS