Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Dragoste la Papion: "Nu neapărat Romeo şi Julieta trăiesc mai intens decât Gigi şi Maricica"

Eveniment
Tools
Typography

Cafeneaua culturală turdeană "La Papion" a continuat seria întâlnirilor culturale însă, de această dată, subiectul a fost unul care, cu siguranţă, era pe placul multora: dragostea.

"Dorim, cu această întâlnire, să marcăm începutul perioadei din an dedicată dragostei", a explicat, în cuvântul său de început, jurnalistul Emil Hălăştuan, cel care este de o bună perioadă de timp încoace amfitrionul întâlnirilor de la cafeneaua culturală turdeană şi care preciza că perioada plină de iubire ar începe chiar pe 14 februarie, cu sărbătoarea de import Sfântul Valentin, continuând cu sărbătoarea similară tradiţională Dragobetele, pe 24 februarie, continuând apoi cu celebrele 1 şi 8 martie şi mergând chiar până la ultimele flori ale lunii mai.

Departe de a fi o întrevedere cu pretenţii exagerate, întâlnirea care s-a desfăşurat vineri, 12 februarie 2016 cu începere de la orele 19.00, era una în cadrul căreia toţi cei care aveau câte ceva de spus în legătură cu dragostea, cu iubirea, puteau să se exprime liber.

Întâlnirea a debutat cu un preambul - vizionarea scurtmetrajului "Aimée" - realizat în totalitate la Turda şi prezentat, în premieră, cu aproape un an în urmă, tot la cafeneaua culturală "La Papion".

Prezent la întâlnire, regizorul tehnic Ovidiu Cosac a invitat-o pe fiica Laura să citească trei fragmente care surprindeau trei tipuri de dragoste, de iubire, aşa cum le văzuseră şi cum le-au surprins "cei doi corifei ai culturii române", Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, în seria de 18 emisiuni pe care le-au realizat duminică de duminică la Televiziunea Română, emisiuni prinse, ulterior, într-o carte pe care Ovidiu Cosac a recomandat-o spre lecturare.

Primul fragment se referea la "iubirea vieţii noastre" care se dovedeşte de multe ori un dezastru, aici apărând şi ideea potrivit căreia inclusiv în literatură cuplurile sunt "ucise" tocmai pentru a nu fi lăsate să se degradeze.

Al doilea fragment se referea la spusele lui Alexandru Paleologu, spuse potrivit cărora adevărata iubire nu e cea a pasionalităţii, a cearşafurilor ude, ci a cuplului bătătorit, care rezisă în timp, a cearşafurilor trainice. "Particularitatea fiecărei legături nu se poate aduce într-un numitor comun, altfel dragostea s-ar fi terminat de mult", observa şi Ovidiu Cosac cu privire la acest exemplu regăsit în lucrarea din care lectura Laura.

Al treilea fragment, însă, ilustra îndrăgostiţii ca fiind persoane care parcă vin de pe altă planetă, care "nu arată şi nu se poartă ca noi toţi" şi la care ceilalţi se uită "ca la nişte nebuni". În acest sens regizorul Ovidiu Cosac se referea la dragostea care trece de orice bariere, care "loveşte" la fel întrucât zona intelectuală nu parcurge, neapărat, mai profund sentimentele.

În cadrul aceleiaşi întâlniri s-a amintit şi povestea de dragoste a Rozaliei, născută în Transilvania şi ajunsă slujnică la Bucureşti unde a cunoscut un tânăr cu care a făcut un copil, dar cu care nu a rămas împreună. Copilul, Ion, a devenit, în timp, poet şi şi-a luat, numele de Tudor, după numele bunicului din partea tatălui, alegându-şi apoi un alt nume pe care să îl asocieze de Tudor, un nume luat după râul Argeş. Aşa se face că ulterior fiul Rozaliei, poet, ajunge să se numească, într-un final, Tudor Arghezi.

Întâlnirea a continuat cu câteva versuri citite iniţial în limba maghiară apoi în româneşte de două tinere care au venit însoţite de cadrul didactic Fodor Dora, cunoscută şi din alte întâlniri de la cafeneaua culturală.

Lăsând penelul la o parte, pictorul Cornel Vana şi-a înmuiat degetul în lecturarea unor versuri care surprindeau iubirea, versuri - sau lectură - aplaudate de publicul prezent.

După ce Robert Cojan împreună cu soţia Sonia Cojan şi cu Virgil Deceanu au lecturat un fragment care propunea un alt tip de iubire, scriitorul Horia Muntenuş, la rândul său prezent la cafeneaua culturală, s-a referit din propria perspectivă la sentimentul de iubire. "Este o diferenţă între dragostea pe care o întâlnim la Vergiliu, la Shakespeare sau la Dostoievski. Ba chiar la Shakespeare una e dragostea din «Hamlet» şi alta e dragostea din «Romeo şi Julieta»".

Pe parcurs, fiecare din cei prezenţi au avut posibilitatea să discute pe tema iubirii, a dragostei, întâlnirea nefiind, aşa cum spuneam, una restrictivă din niciun anumit punct de vedre.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS