Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Mai multi bolnavi decat poate „duce” sistemul

Social
Tools
Typography

Concret despre situaţia care există la Spitalul Municipal Turda am aflat în urma unei sesizări făcute de către un cetăţean care s-a arătat nemulţumit de răspunsurile primite la laboratorul de analize din cadrul instituţiei turdene.

În urma terminării unui tratament prescris de medicul său de familie pentru o afecţiune, pacientul a fost trimis - cu bilet de trimitere - de către acelaşi medic de familie să îşi facă nişte investigaţii pentru ca medicul de familie să poată cunoaşte calea de urmat în urma tratamentului administrat cetăţeanului respectiv.
Ajuns la spital, cetăţeanului i s-a spus că analize îşi poate face doar în luna august şi doar cu programare şi, oricum, trebuie să revină pe data de 1 august să îşi facă programarea. Cetăţeanul - care "beneficiază" şi de o încadrare într-o categorie de persoane cu dizabilităţi - a întrebat dacă nu îşi poate face programarea de azi (23 iulie - n.r.), dacă tot se află la laborator, pentru a nu fi obligat să revină, doar pentru programare, pe 1 august. "Nu!", i s-a răspuns. Încercând o altă abordare, cetăţeanul a întrebat: "Dar, doamnă, dacă vă plătesc analizele, puteţi să mi le faceţi acum?", răspunsul prompt fiind: "Da, sigur!".
Revoltat, cetăţeanul ne spunea nouă la telefon: "Frumos le stă! Bine că ştiu să ia bani de la handicapaţi! Păi atunci io de ce mai plătesc asigurări de sănătate?".
În ceea ce ne priveşte, am cerut lămuriri despre situaţia respectivă de la medicul Vasile Grumaz, manager interimar al Spitalului Municipal Turda. Ne interesa dacă situaţia descrisă de cetăţean era doar un caz izolat sau nu ori dacă există o anumită procedură sau priorităţi referitor la modul în care se fac analizele la laboratorul din cadrul instituţiei, analize de care cei asiguraţi ar trebui să beneficieze cu atât mai mult cu cât se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
"De la Casa de Asigurări se primeşte un anumit fond pentru investigaţii paraclinice. Asta-i valabil pentru toate tipurile de investigaţii. De exemplu la laborator e o sumă, la radiologie este iarăşi o sumă şi la fizioterapie, de asemenea, este o sumă. Dar aceste sume se termină", ne-a spus, scurt, Vasile Grumaz exemplificând că "la fizioterapie suma ajunge pentru 14 pacienţi, atât. Casa nu-ţi dă mai mulţi bani. Sunt 30 de milioane (lei vechi), sunt 14 pacienţi, atâta costă procedura la fizioterapie...".
Mai mult, în cazul investigaţiilor paraclinice, Casa nu decontează toate tipurile de investigaţii: "deci dacă eu vin cu un pachet de analize, o parte sunt decontate de Casă şi altele nu şi se fac contra cost", spunea managerul spitalului turdean, ulterior referindu-se şi la sistemul de programări: "problema mare este că cu cât îi mai mare distanţa de programare, cu atât s-a constatat că lumea programată nu mai vine".
Mai exact, având în vedere sumele reduse primite de la Casă, este nevoie de programări. Iar numărul de investigaţii zilnice care se pot face, este limitat. Însă există situaţii în care pacienţii nu mai pot aştepta sau pur şi simplu nu mai aşteaptă să vină la data la care au fost programaţi - cu atât mai mult cu cât e vorba de cazurile mai grave când este nevoie de un rezultat urgent care poate fi capital în ceea ce priveşte viaţa pacientului - şi merg, între timp şi îşi fac analizele în altă parte. Dar pentru că nu anunţă acest lucru, ei apar, în continuare, ca programaţi pentru analize sau investigaţii şi, astfel, blochează posibilitatea altor pacienţi de a beneficia de investigaţii. "Atunci se preferă să se facă programările cât mai aproape de data în care sunt bani, de obicei înainte cu ultima săptămână, pentru ca absenteismul respectiv să poată fi recuantificat, pentru că ideal e ca analiza să fie cât mai precoce făcută", adăuga Vasile Grumaz.

Perspective nu tocmai roz
În cadrul discuţiei purtate cu noi, managerul interimar al Spitalului Municipal Turda nu dădea semne de optimism.
Vasile Grumaz a mai dat un alt exemplu - care ţine tot de nuanţa financiară - de relaţionare a instituţiei spitaliceşti turdene cu Casa de Asigurări de Sănătate. "De exemplu noi avem de la Casa de Asigurări bani pentru 800 de internări (lunar - n.r.) şi, practic, se fac 1.000. Deci, practic, ceilalţi 200 se fac din banii spitalului", preciza mediculş turdean constatând că, astfel, spitalul "intră în deficit".
Referitor la banii primiţi de la Casă, managerul interimar al spitalului turdean spunea că sunt tot mai puţini, ba chiar "pare-se, până la sfârşitul anului, nu ştiu dacă vor mai fi ceva rectificări sau ce se va primi vor fi foarte puţini".
Urmările? Păi "dacă nu te încadrezi şi avem arierate, avem probleme foarte mari cu spitalul şi atunci intri într-un sistem de blocaj şi va trebui, vrând-nevrând, să faci o anumită selecţie atât calitativ cât şi din punct de vedere al numărului".
Cu alte cuvinte, din perspectiva medicului Vasile Grumaz, concluzia e cât se poate de evidentă: "Dacă n-ai bani, nu funcţionează nimic. Simplu!...".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS