Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Laparoscopia s-a pus pe roate la spitalul din Turda

Social
Tools
Typography

Primul punct al conferinţei de presă organizate azi, 13 august, la Spitalul Municipal Turda l-a reprezentat anunţarea efectuării, deja, la spuitalul turdean, a şapte intervenţii chirurgicale prin metoda laparoscopică.

De asemenea, conferinţa de presă a fost un nou prilej pentru a se discuta despre intervenţiile chirurgicale prin metoda laparoscopică.
După de medicul Călin Rusu preciza că prima intervenţie prin această metodă s-a efectuat pe 1 august, managerul Vasile Grumaz s-a referit la metoda laparoscopică în primul rând ca la o modalitate de filtrare a pacienţilor în pacienţi care pot beneficia de astfel de intervenţii şi persoane care nu pot beneficia de astfel de intervenţii.
Mai mult, medicul Lucian Martinovicipreciza că secţia este dotată „cu tot ce este nevoie”, cu aparatură performantă de ultimă oră, condiţiile fiind deosebite. Medicii prezenţi la conferinţa de presă chiar făceau un apel către medicii de familie să îndrume pacienţii înspre spitalul turdean şi nu direct spre Cluj-Napoca mai ales că unitatea spitalicească beneficiază de aparatură care poate fi folosită nu doar în cazuri de intervenţii chirurgicale directe (operaţii propriu-zise) cât şi pentru o diagnosticare foarte bună.
Toate cele şapte intervenţii prin metoda laparoscopică efectuate deja la spitalul turdean au fost intervenţii pentru colecist (operaţii de fiere), însă aparatura se pretează şi la altfel de intervenţii precum chisturi renale, ovariene, hernii diafragmatice, intervenţii ginecologice, intervenţii în cazuri de obezitate (unde se utilizează instumentar de tip „use once” – unică utilizare) sau intra articulare, exemplul dat aici fiind operaţia de menisc care, efectuată prin metoda laparoscopică, nu mai presupune „tăierea genunchiului” aşa cum se face prin metoda clasică. Însă, în ceea ce priveşte intervenţia pe articulaţii, aparatul de la Turda ar mai avea nevoie de instrumentar a cărui valoare s-ar putea ridica, potrivit lui Lucian Martinovici, până la câteva zeci de mii de euro.
Unul dintre beneficiile intervenţiilor prin metoda laparoscopică este perioada de recuperare, astfel, dacă în cazul intervenţiilor clasice, pacientul are nevoie de cel puţin şapte zile de spitalizare cu o perioadă de recuperare de până la două luni, în cazul intervenţiilor prinmetoda laparoscopică durata de spitalizare scade la 3-4 zile iar perioada de recuperare scade până la 7-8 zile şi inclusiv regimul alimentar post-operator (regim care, evident, depinde de organul pe care s-a intervenit) nu are o durată la fel de lungă ca în cazul operaţiilor prin metoda clasică.
De asemenea, faţă de intervenţiile clasice, în cazul celor prin metoda laparoscopică riscul complicaţiilor este mult diminuat. Cel puţin teoretic pot exista complicaţii în ce priveşte anestezia, dar şi în ce priveşte partea chirurgicală. Nu vom intra aici în detalii, însă medicii au asigurat că în niciun caz nu sunt complicaţii iremediabile şi că, oricând, dacă în cazul unei intervenţii laparoscopice apar complicaţii, echipa este pregătită să treacă pe intervenţia clasică, deschisă, complicaţiile fiind înlăturate.
Totuşi, aşa cum şi medicul Călin Rusu a atrasa atenţia, foarte important este ca pacienţii să nu vină la medic când este foarte târziu. Pentru că este nevoie de o serie de analize şi teste care să confirme dacă un pacient este „apt” pentru o intervenţie prin metoda laparoscopică, dacă pacientul vine când situaţia e foarte gravă şi organismul foarte slăbit s-ar putea să nu mai poată beneficia de intervenţie prin metoda laparoscopică şi să se intervină prin metoda clasică, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă pacientul nu venea la medic abia în ultimul moment.
Revenind şi la capacitatea diagnosticare, medicul Vasile Grumaz preciza câ fie că e vorba de ecograf, fie că e vorba de RMN, diagnosticarea, în aceste cazuri, se face urmărin nişte umbre. În cazul laparoscopiei, printr-o incizie foarte mică se ajunge în interiorul organismului şi se vede exact despre ce afecţiune este vorba ceea ce duce la o acurateţe a diagnosticării de 100%, aici adăugându-se că odată cu respectiva intervenţie se pot recolta probe pentru biopsie. Astfel, un început de ciroză nu poate fi vizibilă la un simplu ecograf, în timp ce prin metoda laparoscopică acest lucru se vede, se poate face biopsie care să confirme diagnosticul sau chiar să aducă informaţii noi, plus că se poate, deci, aplica un tratament de care pacientul ar fi fost privat necunoscând că, de fapt, ar avea o afecţiune întrucât la ecograf nu s-a observat nimic.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS