Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Stropul de bucurie a ajuns si la varstnicii din Campia Turzii

Social
Tools
Typography

O parte din vârstnicii de la Câmpia Turzii s-au bucurat de Ziua Persoanelor Vârstnice cu o zi mai repede, adică luni, pe 30 septembrie 2013.

Mai exact, SPLAS (Serviciul Public Local de Asistenţă Socială) Câmpia Turzii a pregătit activitatea "Un strop de bucurie pentru oameni dragi!" de care să se bucure persoanele trecute de primele tinereţi.
Cel puţin la nivel discursiv, întâlnirea a fost plină de informaţii interesante. Dacă viceprimarul Dorin Lojigan mărturisea că a onorat invitaţia primită tocmai din respect faţă de ceea ce persoanele sărbătorite au făcut, de-a lungul vieţii, pentru municipiul Câmpia Turzii, cel care a oferit informaţii mai piţin cunoscute de toată lumea a fosrt administratorul public Petre Pop.
Referindu-se la psihologia vârstelor, Petre Pop a adus în discuţie diverse perioade din istorie. "În istorie vârsta a fost percepută şi trăită în mod diferit. Matusalem a trăit o mie de ani. Era împărţit altfel timpul atunci?" se întreba, retoric, administratorul public de la Câmpia Turzii, continuând: "Moise şi-a început misiunea pe la 80 de ani şi a trăit vreo 120. Era un alt mod de a împărţi timpul? Iancu de Hunedoara a murit la 46 de ani şi a fost considerată o vârstă venerabilă pentru că pe la anul 1500 media de vârstă în lume era de 35 de ani". Prin toate acestea, Petre Pop voia să scoată în evidenţă faptul că, de fapt, "vârsta este cea pe care credem noi că o avem", adică "vârsta e o stare de spirit şi poţi fi tânăr veşnic şi dacă trăieşti în acest sens".
Pe de altă parte, primarul Radu Hanga, pe lângă că s-a arătat surprins de modul de desfăşurare a activităţii, s-a referit, în principal, la cartea austriacului Konrad Lorenz - la care a mai făcut referire şi cu alte ocazii - carte intitulată "Cele opt păcate capitale ale omenirii" şi s-a referit la capitolul în care autorul vorbea de "traseul omului în viaţă de la naştere până la sfârşitul carierei lui de om". Asociind vârsta şi bătrâneţea cu înţelepciunea, primarul Radu Hanga i-a felicitat pe toţi cei prezenţi care au reuşit să ajungă la vârsta înţelepciunii şi a experienţei împlinite.
În calitate de şef al SPLAS, Floriana Prahoveanu a adresat câteva cuvinte celor prezenţi referindu-se, evident, la vârstă. De reţinut au fost cuvintele arhiepiscopului Fernando Filoni care spunea că "vârstnicii sunt «păzitorii memoriei colective», ei putând ajuta la perceperea prezentului şi viitorului cu speranţă", că vârstnicii "sunt «interpreţii privilegiaţi ai idealurilor şi valorilor comune ce guvernează convieţuirea paşnică»" şi că tot ei, vârstnicii, "sunt «capabili de înţelegerea complexităţii vieţii din perspectiva a ceea ce au avut de înfruntat până atunci» învăţându-ne «să evităm greşelile trecutului»".
Activitatea s-a bucurat şi de momente artistice. astfel, dacă Florica Giurgiu şi Elena Călian au recitat/citit poezii, Delia Cenan a adresat câteva cuvinte din suflet celor prezenţi, fără să uite să precizeze cum a ajuns scriitoare şi că cel mai recent roman al său poartă titlul "Iubiţi de Dumnezeu" după ce în ultima perioadă a lansat romane precum "Roata vieţii" sau "Aripi de înger".
Din programul artistic nu a lipsit muzica. Astfel, părintele Alin Mazăre, tânăra Alexandrina Cuc sau Marcel Sas au fost cei care au încântat publicul prezent cu vocile lor.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS