Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Sun, Oct
101 New Articles

Activitate dedicată incluziunii persoanelor cu dizabilități

Social
Tools
Typography

Săptămâna trecută, la Câmpia Turzii s-a desfășurat un eveniment dedicat incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.

Sesiunea a fost organizată de Primăria Municipiului Câmpia Turzii, prin Centrul de Zi „Carine”, în parteneriat cu Asociația Pro Assisto și Asociația Iana, în cadrul Festivalului Abilităților, ediția a 2-a.

La întâlnire au fost prezenți domnul Marian Pădure, președintele Biroului Studenților cu Dizabilități, doamna Ioana Tufar, de la departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul Universității Babeș Bolyai, doamna Raluca Rotar, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, precum și doamna Liliana Seprodi – coordonator în cadrul Fundației Diakoiewerk din Sibiu.

Doamna Ioana Tufar a evidențiat importanța activității interpretului specializat în Limbajul Semnelor, care ar putea funcționa ca un facilitator inclusiv în relația dintre persoanele cu deficiențe de auz și instituțiile publice.

De altfel Legea 27/2020 statuează că Persoanele surde și/sau hipoacuzice au dreptul să folosească Limbajul Semnelor Române (LSR) în raporturile cu autoritățile și instituțiile centrale și locale, publice sau private, pentru a-și exercita drepturile cetățenești.(2) Autoritățile și instituțiile centrale și locale, publice sau private, au obligația de a pune gratuit la dispoziția persoanelor surde și/sau hipoacuzice interpreți autorizați în LSR, conform legislației în vigoare.(3) Accesul la interpret autorizat în LSR se acordă la cerere sau din oficiu.

De asemenea, domnul Marian Pădure a subliniat importanța unei universități inclusive care este definită de nivelul optim de conștientizare și deschidere a comunității academice la nevoile educaționale ale tuturor studenților, inclusiv a studenților cu dizabilități și nevoi educaționale speciale.

Prin această activitate, moderată de doamna Simona Anca din cadrul Centrului de Zi ”Carine”, s-a făcut un mare pas înspre susținerea și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități din Municipiul Câmpia Turzii, inclusiv cele afectate de deficiențe de auz.

Direcția Relații cu Comunitatea

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS